Levensduur batterijen

Batterijen zullen steeds mindere prestatie's leveren naarmate ze verouderen, maar toch kan je zelf deze prestaties voor een stuk in de hand werken.

Eerste Gebruik

Laat het toestel na aankoop uitgeschakeld en geef de accu de tijd om volledig op te laden. Dit kan best wel wat tijd in beslag nemen:

  • Nickel Cadmium (NiCd): minimum 16 uur!
  • Lithium Ion (moderne batterij): 5 tot 6 uur

Ook de volgende paar oplaadbeurten is het aangeraden zeker lang genoeg te laden (enkele uren extra dus), ook al zal het toestel aangeven dat de batterij volledig opgeladen is (of het laadlampje uitgaat)

Andere acties die de prestaties van het accu hoog houden:

  • Herlaad tijdig (NiCd batterijen: pas opladen wanneer ze volledig ontladen zijn; bij andere batterijen wacht je normaal gezien tot de batterij onder de 20% gaat of 1 blokje)
  • Omgevingstemperatuur laag houden (hoge temperaturen zijn zeer slecht voor de levensduur, ideaal bedraagt ongeveer 20°C -> vermijd zon en zelfs een broekzak)
  • Geschikt oplaadtoestel gebruiken (let dus op de gegevens van de lader! stroom, voltage)
  • Werk indien mogelijk zonder de batterij (vb bij laptop)
  • Bij lange stilstand: batterij koel bewaren (volledig opladen en daarna op een koele en droge plaats bewaren, of waterdicht inpakken)

Wat is het beste voor een notebookbatterij

Beschik je nog over een Nikkelcadmium-batterij (NiCad), dan raden we je zeker aan die pakweg om de drie weken geheel op te laden en weer volledig te ontladen om het zogenoemde geheugeneffect tegen te gaan.

Stel dat je een batterij telkens voor slechts 70 procent gebruikt en die daarna weer geheel oplaadt, dan dreigt de batterij te ‘vergeten’ dat die uiteindelijk nog over 30 prcent extra capaciteit beschikt.

Ook Nikkelmetaalhydride-batterijen (NiMH) zijn hier tot op zekere hoogte gevoelig voor. Lithium-ion types (Li-ion) daarentegen hebben geen last van dit fenomeen en hoef je dan ook niet geheel te ontladen.

Probeer echter in de mate van het mogelijke je batterij te sparen en de laptop op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

Idealiter haal je de batterij ook uit de laptop wanneer die op het net is aangesloten: de batterij verliest namelijk stelselmatig energie en wordt op een bepaald moment dan automatisch weer opgeladen, wat de levensduur kan verkorten.

Het is hoe dan ook nooit een slecht idee nieuwe batterijen eerst geheel op te laden alvorens je die gebruikt, en dit proces een drietal keer te herhalen.

Ook als je de batterij gedurende een aantal weken niet gebruikt hebt, doe je er goed aan die te herconditioneren zoals dat heet. Beschik je over reservebatterijen, bewaar die dan op een koele maar droge plaats.