Badkamerrenovatie checklist

Wil je de badkamer herinrichten, maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Van tegels tot kraanwerk, van douchewand tot wastafel, met de volgende checklist weet je precies wat je nodig hebt en waar je op moet letten.

1. Voorzie een schets of een 3D-plan van je badkamer

Met een plan of schets kun je gerichter zoeken naar nieuwe benodigdheden en rekening houden met de beschikbare ruimte, de oppervlakte, de afvoer en andere vaste elementen.

Een plan doet je ook beter inschatten hoeveel plaats je nodig hebt rondom het wasbekken (60 cm diepte + 60 cm om je aan de kom te kunnen wassen) en de badkuip (benodigde plaats: 60 x 60 cm).

Sites die je daarbij kunnen helpen:

2. Wie gebruikt de nieuwe badkamer, en hoe?

Hoeveel gezinsleden zullen de nieuwe badkamer gebruiken? Bestormt iedereen de wastafel op hetzelfde moment? Vertoef je enkel in de badkamer voor een snelle douche of ook voor een uitgebreid bad? Wil je voluit gaan met een sauna of een hamam? Welke valkuilen kun je vermijden?

• Zorg dat je na de renovatie nog aan alle technische elementen kunt. Zo moeten afsluitkraantjes op de leidingen bereikbaar zijn als er een lek is. Je moet ze ook af en toe open- en dichtdraaien om kalkvorming te voorkomen.

• Denk aan veiligheid (geen stopcontacten te dicht bij water bv.) en verluchting

• Houd, zeker in kleine badkamers, rekening met bewegingsruimte: voorzie minimaal 60 cm om de douche of badkuip vlot in en uit te geraken, om aan het toilet te kunnen, of om aan de waskom te staan.

• Is je budget beperkt en wil je toch drastisch renoveren? Zorg dan dat de nieuwe badkuip en het wasbekken op dezelfde plaats staan als voordien. Zo hoef je de leidingen niet te verleggen.

• Hoe ver staat je douche/bad van de waterboiler? Deze parameter bepaalt hoe snel je warm water hebt.

• Kies een badkuip niet alleen met je ogen maar probeer ze uit. Alleen zo ondervind je of ze goed zit en of ze niet te klein is.

3. Met of zonder vakman?

Als je een handige doe-het-zelver bent (of je hebt er een in huis) én je beschikt over het juiste gereedschap, dan kun je kleinere verbouwingen zelf aanpakken. In de winkel vind je vaak het nodige materiaal en deskundig advies om bijvoorbeeld zelf een waskom of toilet te installeren.

Meer daarover vind je bijvoorbeeld op www.saniland.be en www.brico.be

Voor grotere projecten doe je best beroep op een vakman. Hij kent de technische valkuilen waar jij wellicht met open ogen zou intrappen. Als je een huis renoveert dat ouder is dan vijf jaar én met een erkend vakman werkt, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Vraag in de showroom naar adressen van vaklui in je omgeving. O.a. bij Van Marcke kun je zo’n lijst opvragen.

Een dergelijke vakman vind je vaak het makkelijkst via sanitair-groothandels.

  • Van Marcke deelt je de gegevens van een onafhankelijk vakman uit je buurt mee.

4. Hoeveel bewegingsruimte moet je voorzien?

Let erop dat je genoeg ruimte voorziet rond elk element, zodat je badkamer functioneel blijft:

• waskom: tenminste 60 cm voor de waskom en minstens 15 cm aan weerskanten;

• badkuip: 60 cm ruimte voor de badkuip;

• douche: 60 cm om vlot in en uit de douche te kunnen stappen;

• wc: 60 cm voor de wc en 15 cm aan weerskanten; afdrogen: idealiter voorzie je een oppervlakte van minstens 90 op 90 cm.

5. Heb je voldoende verluchting in de ruimte?

Geregeld een raam openen volstaat vaak niet om de vochtigheid in de badkamer tebeperken of om schimmelvorming tegen te gaan.

Daarvoor heb je in sommige gevallen ook een speciaal verluchtingssysteem nodig. Zo’n mechanisch verluchtingssysteem is efficiënter dan de gewone verluchting via een rooster in ramen en deuren. De ventilator begint te draaien zodra je het licht aanknipt of zodra de vochtigheidsgraad boven de 60% stijgt.

Als er in de badkamer geen raam is, mag je niet vergeten de douchewanden na elke wasbeurt grondig schoon te maken. Je zet dan ook best af en toe de deur helemaal open.

Over ventilatie hebben we overigens een compleet dossier.

6. Hoeveel geld wil je aan de renovatie besteden?

Je moet heel wat knopen doorhakken als je de badkamer volledig of gedeeltelijk wilt (her)inrichten. Hoe kies je een badkuip, doucheschermen, toilet, douchedeur, wasbekken, bidet, badkamermeubels, kraanwerk, verwarmd handdoekenrek, spiegel?

Bekijk verschillende catalogi, zowel papieren als online versies, en beslis voor jezelf wat je echt nodig hebt. Bepaal op voorhand een strikt budget en stap pas daarna een showroom binnen.

7. Is de elektrische installatie nog veilig?

Er bestaan een aantal wettelijke veiligheidsvoorschriften in verband met elektriciteitsleidingen in de badkamer. Zo moet je bijvoorbeeld de ruimte onderverdelen in drie zones. Als je (elektrische) leidingen legt of verwarmings- en warmwatertoestellen plaatst, pak je dat in elke zone op een andere manier aan.

Er zijn ook telkens specifieke regels om te verluchten of om stopcontacten te plaatsen. Zo kun je beter geen stopcontacten plaatsen vlak naast de badkuip of het wasbekken.

Als je een hightechbadkamer wilt, zorg dan dat alle onderdelen (telefoontoestel, televisiescherm, radio ...) voldoen aan de wettelijke normen.

Als je een wasmachine of droogkast in de badkamer plaatst, zorg dan dat ze ver genoeg van de badkuip staan om elektrische schokken te vermijden.

Aan de veiligheid in vochtige ruimtes hebben we een uitgebreid artikel gewijd.

Bron: Immoweb