Loopschoenen zoeken

Bronnen:


Welke loopschoenen voor op de loopband

Lopen op de loopband is perfect voor thuis of in de sportschool en ideaal om de koude winter of natte herfstdagen door te komen. Maar welke schoenen passen daar nu het beste bij? Kies je voor hardloopschoenen, of toch de fitnessschoenen? We bespreken het in deze blog.

Demping van een loopband

Allereerst is het goed te begrijpen wat een loopband precies doet in vergelijking met een stoep of een stuk asfalt. Sowieso loop je op een loopband een stuk gelijkmatiger. Je kunt je snelheid zeer nauwkeurig instellen, je wordt niet alle kanten opgeblazen door de wind en er zijn geen oneffenheden zoals scheve stoeptegels of boomwortels.

Daarnaast zit er altijd een stukje demping in de loopband. Elke loopband veert wel ietsje in en sommige varianten zijn zelfs voorzien van volledige veerelementen voor optimaal comfort. Deze extra demping komt dus allemaal bovenop de eventuele demping die in je schoenen verwerkt zit.

Als laatste is het grote verschil dat je normaal jezelf ‘over de wereld’ heen beweegt en op de loopband juist ‘de wereld’ onder je door beweegt.

Vlakke schoenen

Misschien een vanzelfsprekendheid, maar een schoen met een relatief vlakke zool voelt dus direct al prettiger, ten op zicht van kleine nopjes of een grovere structuur van de zool. Als je overpronatie hebt tijdens het lopen, ofwel bij het neerzetten van je voeten wat naar binnen zakt, dan zal de loopband dit niet corrigeren. Dus heb je corrigerende hardloopschoenen, schuif die dan niet zomaar aan de kant.

Minder demping

Gezien het feit dat de loopband een stuk meer demping biedt ten op zicht van buiten lopen, kun je kiezen voor een schoen die relatief iets minder demping heeft. Het is prettig als de tussenzool iets dunner is, zodat je beter het contact met de loopband voelt. Daarnaast maakt dit de schoenen vaak wat lichter, wat prettig wordt bij langere tijd hardlopen op de loopband. Het zorgt voor minder vermoeide voeten.

Fitness schoenen

Veel fitnessschoenen zijn tegenwoordig ook voorzien van een zachtere tussenzool met wat demping. In combinatie met de demping van de loopband kan dit dus vaak voldoende te zijn voor een prima cardiotraining. Let er bij deze schoenen wel op dat ze prettig zijn in de afwikkeling. De afwikkeling houdt in hoe je voet beweegt bij het neerkomen op de grond. Dit begint bij je hak en ‘rolt’ door tot de afzet vanuit je voorvoet.

Een wat meer soepele zool rent toch vaak prettiger dan een stijve zool. Probeer daarom eerst een kortere training en bepaal hoe dit voelt. Breidt dit steeds wat verder uit.

Conclusie

Een loopband biedt vanuit zichzelf meer demping dan het lopen op straat. De schoen kan dus zowel een fitness- als hardloopschoen zijn. Demping is prettig, maar dit hoeft niet te overheersen. Kies voor een zool die prettig afwikkelt tijdens het lopen. Bij voorkeur een lichte schoen met een vlakkere zool. Bij fitnessschoenen kan het wel per merk of model verschillen of ze beter geschikt zijn voor het lopen op de loopband.




Wat zijn de beste loopschoenen: waar op letten bij aankoop

De beste loopschoenen hebben natuurlijk jouw maat en zien er liefst ook een beetje mooi uit, maar zijn er nog andere eisen die je moet stellen? Zeker! Let altijd op de volgende info:


Gebruik

Ga je alleen hardlopen met je nieuwe paar schoenen? Of wil je ze meer all-round inzetten?

Gespecialiseerde schoenen zijn vaak minder geschikt om andere sporten uit te oefenen. Een extreem lichtgewicht schoen is bijvoorbeeld niet ideaal voor trail running of voetbal.

Je betaalt er ook een meerprijs voor en dat is natuurlijk niet nodig als je -zoals de meeste mensen- een recreatief loper bent.

In de top 10 beste loopschoenen van hierboven zitten exemplaren die je voor alle loopstijlen kunt gebruiken, maar ook voor andere sporten zijn ze meestal een goede match.


Pronatie (afrolbeweging)

Pronatie is een moeilijk woord om ‘voetafrol’ te verduidelijken. Dat is dus de manier waarop je voet naar binnen of buiten rolt om de impact van een neerkomende loopbeweging op te vangen.

Een neutrale pronatie is er eentje waarbij de voet op de buitenkant van de hiel landt en daarna naar binnen rolt. Dit is de meest voorkomende vorm en de meeste schoenen zijn hier dan ook op gebouwd.

Het gewicht wordt hier mooi verdeeld over de bal van de voet.

Blessures komen bij neutrale pronatie het minst voor (maar ze zijn er wel!).

Overpronatie is wanneer je op de buitenkant van de hiel landt en daarna te veel naar binnen rolt. Het gewicht komt hier dus op de binnenkant van de voet en niet op de bal.

Bij overpronatie krijg je vaak te maken met klachten aan het scheenbeen, hielspoor of een vergroeiing van de grote teen. Auch!

Onderpronatie (ook supinatie genoemd) is wanneer de buitenkant van de hiel de grond raakt en daarna vrijwel niet afrolt. Daardoor komt er veel druk op de kleine tenen en de buitenkant van de voet.

De meest voorkomende blessures bij supinatie zijn scheenbeenklachten, verzwikte enkels of hielspoor.

In productomschrijvingen wordt dit niet altijd gezegd. Dan moet je op zoek gaan voor welke voetboog de schoenen geschikt zijn.

Neutrale of normale voetboog: neutrale afrol.

Voeten met een hoge voetboog: Supinatie of onderpronatie.

Platvoeten of lage voetboog: Overpronatie.

Lichaamsgewicht

Afhankelijk van je lichaamsgewicht, heb je andere schoenen nodig. Met minder of net meer ondersteuning.


Zoek je naar de beste loopschoenen voor zware mensen? Dan denk je misschien dat een extra zacht exemplaar met veel demping goed genoeg is. Maar toch is dat niet helemaal juist.

Een (extreem) zachte schoen is namelijk onstabiel voor mensen met een hoger gewicht. Daardoor zal je lichaam meer werk verrichten en beginnen compenseren. Daardoor zijn blessures mogelijk.

De beste loopschoen voor zware mensen is er dan ook eentje die zacht, maar tegelijkertijd stevig én ondersteunend is.


Zitten ze comfortabel?

Natuurlijk wil je ook dat je goede loopschoenen goed zitten. Net zoals gewone schoenen, trouwens.

Loop er tijdens het passen altijd eventjes mee en beoordeel of ze vreemd aanvoelen of perfect zoals je wilt. Dit verschilt van persoon tot persoon en niemand weet beter dan jijzelf hoe comfortabel je nieuwe schoeisel zit.


Geven ze demping?

Heel belangrijk is natuurlijk dat de schoenen voldoende dempen.

Tijdens het hardlopen kom je veel harder neer dan wanneer je gewoon aan het wandelen bent. Dit zet je voet, enkel en volledige been onder veel meer druk. Als je daar niet mee oplet, krijg je binnen de kortste keren blessures. En dat is net wat een goede loopschoen moet vermijden!

Kies dus altijd voor schoeisel met voldoende demping, maar tegelijkertijd ook stevigheid. Zeker voor mensen met zwakke enkels is dit belangrijk. Daarom is een lichtgewicht schoen zeker niet voor iedereen de beste!


Blessures vermijden

Denk bij het kopen van loopschoenen altijd na over zwakke plekken. Waar heb je extra ondersteuning nodig? Rolt je voet af naar een bepaalde kant? …

Ikzelf sla bijvoorbeeld heel snel mijn enkel om. Voor mij is een stevige schoen dus beter om blessures te vermijden.

Het spreekt ook voor zich dat een lichtgewicht schoen niet de beste keus is om door een bos te lopen. Als je goed weet waarvoor je de schoenen zult gebruiken, kun je dus ook blessures vermijden.


Inlegzolen

Heel veel mensen hebben (speciale) inlegzolen en dat kan om allerlei redenen zijn. Zelf heb ik ook een paar, omdat één been iets korter is dan het andere. Als ik geen aangepaste zool zou dragen, dan zou ik binnen een aantal jaar last hebben van een scheefgegroeid stukje rug.

Deze zolen hebben een bepaalde dikte en vorm die natuurlijk ook in je schoeisel moet kunnen. Zelf heb ik daar nog nooit problemen mee ondervonden, maar je test het toch maar beter even uit!

Let wel op: trek de vastgelijmde zool niet uit de schoenen als je nog niet zeker bent van de aankoop. Anders kan je ze namelijk niet meer retourneren… Leg je speciale inlegzool bovenop de geplakte zool. Als die goed past en je voet er nog steeds in kan, zit een schoen meestal wel comfortabel.


Wat zijn de beste merken van loopschoenen?

Er zijn gigantisch veel goede merken voor loopschoenen! Deze namen mag je zeker vertrouwen: ASICS, Altra, Brooks, HOKA, New Balance, Nike, Saucony, Karhu en Mizuno.


Waar beste loopschoenen kopen?

Vraag je je nog steeds af waar je de beste hardloopschoenen kunt kopen? Online natuurlijk! Je hebt namelijk een véél groter aanbod. Je moet jezelf dus niet tevreden stellen met wat er op dat moment voorradig is in de winkel.

Een nadeel is wel dat je ze niet goed kunt passen en dat is zeker niet onbelangrijk bij een goede loopschoen! Hij moet namelijk wel goed zitten… Gelukkig kun je bij de meeste online shops alles gratis terug sturen. Als je twijfelt tussen een product, kun je ze meteen beiden bestellen en thuis op je gemakje de beslissing maken.