Uw recht / rechten als consument laten gelden

Elk jaar dienen 2.000 benadeelde consumenten een klacht in bij de FOD Economie. Hoe krijgt u een schadevergoeding?

Vorig jaar heeft de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB) van de FOD Economie circa 1.960 klachtendossiers behandeld. Het gaat om schriftelijke vragen (per post of e-mail) gericht aan het Front Office van de ADCB. "De ADCB behandelt alle klachten over inbreuken op de economische wetgeving (koopjeswet, marktpraktijken,…)", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

"Elke klacht van een consument over een marktpraktijk – zoals het niet naleven van de garantie, slechte prijsaanduidingen of het niet naleven van de sperperiode – kan en moet dus bij ons worden ingediend via een onlineformulier. Zo kunnen wij de oneerlijke praktijken in kwestie een halt toeroepen", voegt zij eraan toe.

Garantie niet nageleefd?

Liefst 1.116 van de dossiers die vorig jaar werden ontvangen, hadden betrekking op de toepassing van de garantiewet. Dat cijfer is zelfs nog met 10 procent gestegen in vergelijking met 2009. De FOD Economie raadt daarom aan haar brochure ‘Bescherming van de consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen te lezen. U vindt daarin de antwoorden op veelgestelde vragen.

De consument begrijpt de term ‘garantie’ immers niet altijd goed. "Voor consumptiegoederen geldt een wettelijke garantie van 2 jaar vanaf de aankoop of de levering van het goed. Maar na 6 maanden moet de consument het bewijs leveren dat het goed een gebrek vertoont. Alleen wanneer het gebrek wordt vastgesteld binnen de eerste 6 maanden, wordt verondersteld dat het al bestond bij de levering", zegt Jean-Philippe Ducart van Test-Aankoop.

Stuur een aangetekende brief!

U hoeft echter niet meteen voor elk probleem met een consumptiegoed een klacht neer te leggen bij de ADCB. De FOD Economie raadt aan eerst een minnelijke schikking met de verkoper te treffen. "Stuur een brief (bij voorkeur een aangetekende brief) waarin u uitlegt welke gebreken u heeft vastgesteld en waarin u de wettelijke garantie inroept of eventueel de commerciële garantie. Verzoek de verkoper om het probleem binnen een welbepaalde termijn te regelen", aldus de FOD Economie.

Geen tijd om een goede brief op te stellen? Klik hier en gebruik onze modelbrief.

Meer informatie nodig? Lees ons artikel ‘Maak gebruik van de garantie’.

5 probleemsectoren

De consumenten ondervinden meestal problemen in deze 5 sectoren: ICT, verkoop van nieuwe of tweedehandsvoertuigen, elektrische huishoudtoestellen, bouwsector en meubelsector.

Bron: Jaarverslag 2010 van de ADCB

Consumenten die een geschil willen laten beslechten, kunnen zich ook gratis richten tot de verschillende ombudsmannen en bemiddelaars vermeld op Ombudsman.be. "Dat is een onafhankelijke organisatie voor alle sectoren, die als doel heeft de werking van het openbaar ambt te verbeteren", zegt Chantal De Pauw.

Het is belangrijk om in de mate van het mogelijke de problemen op te lossen door een brief te sturen naar de betrokken personen. Netto heeft daarom een nieuwe reeks van 15 modeldocumenten opgesteld. U vindt ze allemaal in ons magazine van 29 oktober 2011.

http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/budget/Laat_uw_recht_als_consument_gelden.9120993-2214.art