INFO: Hoe vergelijk je prijzen online?

De website Kelkoo (kelkoo.be) vergelijkt alvast de prijzen van allerlei onlinewinkels. Wij gingen op zoek naar een iPod en kregen 278 resultaten van een twintigtal webwinkels. Daarbij kregen we meteen de prijs te zien. Handig dus, maar weet wel dat zo’n module niet alle webshops vergelijkt. Dat geldt trouwens voor alle prijsvergelijkers die hier aan bod komen. Ook goed om weten: voor een zoekopdracht als ‘iPod’ krijgt u afwijkende modellen en ook accessoires te zien. Let er dus op dat u geen appelen met peren vergelijkt. Ter info: Kelkoo vermeldt prijzen inclusief leveringskosten. Dat bespaart u in principe onaangename verrassingen. Toch doet u er goed aan om in de webshop zelf de voorwaarden te checken. Sommige modules kijken immers ook over de grenzen heen, en in een buitenlandse winkel is een levering in België wellicht duurder dan wat geafficheerd staat als algemene verzendingskost.

Er bestaan overigens alternatieven voor Kelkoo, zoals Vergelijk.be (vergelijk.be), Kieskeurig (kieskeurig.be) en het Nederlandse El Cheapo elcheapo.nl). Die laatste neemt heel wat Belgische onlineshops op in de prijsvergelijking. En specifiek voor computers, consumentenelektronica en multimedia is Tweakers.net Pricewatch (tweakers.net/pricewatch) een aanrader.

Elektriciteit, aardgas en brandstof

In Vlaanderen kunt u de verschillende aanbieders van gas en elektriciteit online vergelijken via de VREG (vreg.be – voluit de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt). Het Waalse alternatief vindt u op de website van de Commission Wallonne pour l'Energie simulateur.ugr.be), en in Brussel kunt u terecht bij de regulator Brugel (brugel.be). De modules zijn vergelijkbaar: u moet ingeven waar u precies woont, of u een particuliere of een professionele verbruiker bent, of u een enkelvoudig of tweevoudig tarief wenst, hoeveel u momenteel verbruikt, enzovoort. U krijgt dan een tabel te zien met de geschatte kostprijs per jaar voor de verschillende leveranciers. Weet wel dat het vroegtijdig verbreken van het contract met uw huidige leverancier u doorgaans een verbrekingsvergoeding van 50 tot 75 EUR kost.

Een onlineprijsvergelijker van stookolieleveranciers bestaat helaas niet. En dat is ook logisch: de stookolieprijzen zijn afhankelijk van allerlei factoren: de gewenste hoeveelheid, een al dan niet contante betaling, het feit of u een goede klant bent en of u in de buurt woont, enzovoort. Zelf rondbellen om de prijzen te vergelijken, is dus de boodschap. Op Informazout (nformazout.be) vindt u alvast de officiële prijzen. Wilt u de brandstofprijzen aan de pomp checken? Dat kan via de website Voordeligtanken.be (voordeligtanken.be). Hier geeft u het gewenste type brandstof (Diesel, Eurosuper 95, Superplus 98 of lpg) en de gemeente of postcode in. Een klik op de knop bezorgt u een overzicht van tankstations in de buurt – inclusief de prijzen op dat moment.

Financiële producten

Er is nogal wat verschil tussen de rendementen die de banken op hun spaarrekeningen bieden. Voor gedetailleerde informatie daarover kunt u terecht bij Spaargids.be (spaargids.be). Dat onafhankelijke privé-initiatief wil alle publiek beschikbare gegevens over de rentevoeten samenbrengen. U vindt er aparte informatie voor spaarrekeningen, termijnrekeningen, kasbons, Tak 21-producten, spaarverzekeringen, autoleningen, persoonlijke leningen en visakaarten. De overzichtslijsten kunt u sorteren op diverse criteria. Daarnaast kunt u ook terecht op de website van Test-Aankoop (test-aankoop.be – klik op ‘Bereken zelf’, ‘Geld & verzekeringen’, ‘Zichtrekeningen’) om na te gaan hoeveel een zichtrekening u per jaar kost. Dat gebeurt op basis van uw bankprofiel. Er worden maar liefst zeventig rekeningformules van meer dan dertig banken vergeleken.

Voor kredietkaarten bestaat er overigens een specifieke website: Kredietkaartvergelijking.be (kredietkaartvergelijking.be). Daar vindt u een overzicht van kaarten die door iedereen aangevraagd kunnen worden – ongeacht waar u bankiert. U kunt er dus zelf nagaan welke kredietkaart de beste is voor u. Op de openingspagina vindt u alvast een selectie. Bij elke kaart krijgt u heel wat details, en u vindt er ook een link naar de website waar u de kaart kunt aanvragen. Daarnaast zijn aparte overzichten gewijd aan Visa, Mastercard en American Express, waarbij de verschillende formules vergeleken worden.