Wanneer een nieuwe auto kopen?

Om de 4 jaar een nieuwe wagen of liever wachten tot u door het chassis trapt? Tussen beide scenario's liggen heel wat nuances.

Weet u wanneer u het best een nieuwe wagen koopt? Deze vier factoren zijn alvast cruciaal in de berekening van de kosten en baten.

Fiscaal gezien

Een auto is fiscaal gezien het duurst op het moment van zijn aankoop. Niet alleen betaalt u de btw (21%), u krijgt ook de Belasting op inverkeerstelling (BIV) in de bus. Bij die eenmalige taksen komt de jaarlijkse verkeersbelasting.

Daartegenover staat dat u het gebruik van uw auto fiscaal mag aftrekken. Voor het woon-werkverkeer ligt de forfait op 0,15 cent per kilometer. Andere ‘beroepsmatige autokosten’ mag u voor 75 procent aftrekken (belangrijk: werknemers kunnen die twee niet combineren).

De fiscus rekent een afschrijvingsperiode van 5 jaar voor nieuwe auto’s. Tweedehandswagens kunt u afschrijven over een periode gelijk aan hun ‘vermoedelijke gebruiksduur’. Koopt u een nieuwe VW Golf voor 20.000 euro, dan mag u per jaar 1.500 euro als kosten inbrengen, plus 70 procent van de intresten op een gefinancierd bedrag. Vergeet echter niet dat u dat geld ook heeft uitgegeven. En dat de bezitter van een afbetaalde en afgeschreven tweedehandse Golf alleen zijn jaarlijkse 297 euro verkeersbelasting hoeft te betalen.

Welke verzekering?

Wie een nieuwe auto koopt, wil het beestje koesteren en beschermen. Het gros van de omniumverzekeringen wordt dan ook afgesloten voor nieuwe of bijna nieuwe wagens. Een 24-jarige bestuurder betaalt echter algauw 950 euro voor een jaartje full omnium, terwijl u op uw 39ste nog altijd tegen een rekening van 740 euro aankijkt.

Oudere voertuigen hebben geen omnium nodig en dat komt een stuk goedkoper uit. Een gewone basisverzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor dezelfde leeftijdscategorieën kost gemiddeld 400 euro en 266 euro.

Wat zijn de onderhoudskosten?

Bij geen enkele auto, nieuw of tweedehands, valt meteen af te lezen hoeveel onderhoudskosten of pannes u ermee zal krijgen. De enige houvast die u wat dat betreft heeft, zijn de kilometers die u elk jaar rijdt. Wie elk jaar 50.000 kilometer afmaalt, heeft meer kans op pech dan wie de auto alleen van stal haalt om naar de bakker en de supermarkt te rijden.

Maar niet alleen het aantal kilometer, ook de manier waarop u met de wagen heeft gereden, zegt iets over zijn levenskansen. Diesels die telkens opnieuw koud moeten starten, slijten sneller dan dezelfde auto’s die langer aan een stuk mogen rijden. Verhalen over dieselmotoren die 500.000 kilometer halen zijn legio. Maar banden, distributieriemen, cardanassen of elektriciteit houden het veel minder lang uit. Merkt u bij 150.000 kilometer dat u in drie maanden tijd even vaak bij de garage langs moest, dan heeft u een betrouwbare aanwijzing dat de auto zijn zwanenzang heeft ingezet.

Waarde van de auto

Auto’s horen tot de investeringen die het snelst in waarde verminderen. Koopt u vandaag een nieuwe Golf Bluemotion 1.6 Diesel, dan betaalt u daarvoor 22.564,54 euro (catalogusprijs VW, btw incl.). Hetzelfde model, dat vorig jaar voor het eerst werd ingeschreven, staat te koop voor 19.178, 50 euro (btw incl.). Dat betekent een waardevermindering van liefst 15 procent. Een Golf uit 2009 is al voor 16.500 euro verkrijgbaar, wat neerkomt op een korting van 30 procent ten opzichte van de nieuwprijs. En dan hebben we het over een model dat hoog aangeschreven staat door het behoud van zijn restwaarde.

Blijft u jaren aan een stuk met dezelfde tweedehandse kar rond tuffen, dan heeft u geen last van waardeverlies, al was het maar omdat u ervan uitgaat dat de wagen op het einde van de rit niets meer waard zal zijn.

Conclusie: wat is de prijs per kilometer?

We tellen de aankoopprijs, de btw, de BIV, de verkeerbelasting, het verbruik en het onderhoud op een nieuwe Golf samen over een periode van vier jaar (of 120.000 km). Van dat cijfer trekken we het belastingvoordeel en de restwaarde van de auto af. Dan komt het werkelijk uitgegeven bedrag op ongeveer 28.000 euro. Omgezet naar een prijs per kilometer geeft dat 0,23 euro.

Een tweedehands Golf die 9.075 euro (btw incl.) heeft gekost en met een gewone BA is verzekerd, het dubbele aan onderhoud nodig heeft en een litertje per kilometer meer verbruikt, komt na hetzelfde aantal kilometer op24.000 euro, of 0,20 euro per kilometer. Al bij al een klein verschil. Het is pas wanneer u erin slaagt om, zonder brokken, 200.000 kilometer met de wagen te rijden, dat de prijs zakt naar 0,12 euro.

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/auto/Wanneer_een_nieuwe_auto_kopen.9119839-2210.art