TIJD.BE: Dividendaandelen waar zelfs Trump een coupon van zou willen

Post date: Jan 17, 2017 11:56:53 AM

Een royale (winst)uitkering doet veel kleine beleggers watertanden. Maar een hoog dividendrendement moet vooral houdbaar zijn.

‘Een beetje vent betaalt een stevig dividend’: het blijft een memorabele uitspraak van de Nederlandse topbelegger Frederik Van Beuningen. Hij is grootaandeelhouder van een rist Nederlandse bedrijven, maar had evengoed zijn gading kunnen vinden op de Brusselse beurs.

Couponliefhebbers hebben alvast keuze te over. Meer dan de helft van de aandelen die in Brussel noteren, waren in 2016 goed voor een dividend. Het dividendrendement op de Brusselse beurs bedroeg vorig jaar 3,09 procent, als we de bedrijven die niets uitkeren buiten beschouwing laten. Zonder uitzonderlijke dividenden landen we op 2,58 procent. Zonder de vastgoedaandelen - die bekend staan om hun royale coupons - daalt het rendement naar 2,29 procent.

Bovenstaande berekeningen geven bovendien het nettorendement weer, dus na de roerende voorheffing die na 2015 steeg van 25 naar 27 procent. Sinds begin dit jaar gaat de staatskas zelfs met 30 procent van uw dividend aan de haal.

In tijden van lage rentestanden blijven dat aantrekkelijke inkomsten voor beleggers. Wie in vastrentende producten als kasbons of termijnrekeningen investeert, levert in de meeste gevallen koopkracht in. Hier belichten we de dividendbetalers die de Belgische inflatie van iets minder dan 2 procent voor blijven. Vastgoedaandelen en holdings laten we buiten beschouwing omdat die elders in deze Aandelengids aan bod komen.

1. Ga na hoe veilig het dividendrendement op lange termijn is

Wie rekent op een regelmatig inkomen uit dividenden, is het aan zichzelf verplicht na te gaan hoe duurzaam een coupon is. Hoe meer de nettowinst de totale dividenduitkering overstijgt, hoe veiliger die laatste is voor de lange termijn. In het omgekeerde geval, wanneer de zogeheten pay-outratio tegen 100 procent aanschurkt, kan een moeilijk jaar al sneller de aandeelhouders treffen.

Bij de kaskoeien van de Brusselse beurs zit u alvast gebeiteld op dat vlak. De bedrijven met de meest voorspelbare inkomstenbronnen en een duidelijke dividendpolitiek hebben veel in huis om beleggers een zekere uitkering te bieden. Het infrastructuurfonds TINC, dat pas in 2015 op de koerstabellen verscheen, springt alvast in het oog. Inherent aan de activiteit van het bedrijf - investeringen in publiek-private samenwerkingen voor bijvoorbeeld bruggen of energieprojecten - zijn inkomsten die decennialang zeker zijn. ‘TINC is een veredeld spaarboekje’, klonk het onlangs uit de telefoonhoorn op onze redactie.

‘Wat is de volatiliteit van de winstgevendheid? Dat is de eerste vraag die ik me stel’, zegt Manu Vandenbulck. De Belg beheert een pan-Europees fonds met focus op dividendbetalers voor de Nederlandse verzekeringsgroep NN Group. ‘De cycliciteit van de sector in samenspel met de pay-outratio vinden we heel belangrijk. Net als de gezondheid van de balans natuurlijk.’

2. Ga op zoek naar balanskampioenen

Een bedrijf dat geen schulden moet aflossen, kan beleggers jaarlijks blijven verwennen, ook als het even tegenzit. Slechts zeven aandelen konden in de voorbije 25 jaar de ambitie volhouden om het dividend stabiel te houden of te laten stijgen. Dit zijn de namen:

  • de investeringsmaatschappijen Sofina
  • Ackermans & van Haaren
  • koekjesbakker Lotus Bakeries
  • de chemiegroep Solvay
  • de farmareus UCB
  • de warenhuisketen Colruyt
  • de kleine brouwer Co.Br.Ha

Vandaag springt bijvoorbeeld Ageas in het oog, dat op een berg cash van meer dan 1 miljard euro zit. De verzekeraar ligt op vinkenslag voor de juiste strategische overname, maar zal daarbij vermoedelijk niet meteen al zijn kruit verschieten. Het dividend moet ook over minder mondjes verdeeld worden, dankzij het vierde inkoopprogramma van eigen aandelen. Ook de holding Gimv heeft een dik spaarboekje na een periode van uitstappen uit (al dan niet succesvolle) investeringen.

Een andere financiële speler die bij de huidige beurskoers hoog scoort, is KBC. Bankaandelen worden als risicovoller beschouwd dan voor de kredietcrisis, met veel lagere beurswaarderingen tot gevolg. ‘Maar veel financiële spelers hebben hard gewerkt aan het herstellen van de kapitaalvereisten’, zegt Sandra Vandersmissen van BNP Paribas Fortis. KBC presteert op het vlak van kernkapitaalvereisten - de verhouding tussen het eigen vermogen en de risicogewogen activa op de balans - als een van de beste in Europa. Nu alle staatssteun is terugbetaald, heeft KBC de ambitie om ieder jaar minstens de helft van de winst uit te keren.

3. Zoek steun bij de overheid…

Maar de staat kan ook u als kleine belegger rugdekking bieden. Ook de nv België heeft immers een beleggingsportefeuille. Ze is nog altijd grootaandeelhouder van de voormalige staatsbedrijven Bpost en Proximus. De Belgische regering rekent traditiegetrouw op die dividendinkomsten om de begroting, als het even kan, te doen kloppen.

Als bij toeval vinden we het tweetal terug bij de gulste dividendbetalers. Bpost, de vrijgevigste van de twee, zit na de afgewezen overname van PostNL nog altijd op een berg cash. Die overname had het bedrijf dan wel met schulden opgezadeld, maar zou ook de winst per aandeel gevoelig opgekrikt hebben.

‘Bpost is kerngezond’, laat Sandra Vandersmissen van BNP Paribas Fortis Private Banking geen ruimte voor misverstanden. De nettokaspositie, die niet meteen zal worden aangesproken om het dividend op peil te houden, brengt momenteel weinig op. ‘De overnamecapaciteit is er. Nu zijn we waarschijnlijk vertrokken voor kleinere overnames.’

Proximus noemt Vandersmissen ‘minder sexy’. Wie belegt in telecom, doet dat vaak voor het interessante dividendrendement, en niet om meerwaarden te behalen door een stijging van de aandelenkoers. CEO Dominique Leroy liet zich onlangs nog ontvallen het brutodividend (1,50 euro) op peil te willen houden. Netto schiet daar na een verhoogde roerende voorheffing wel iets minder van over dan vorig jaar. Pro memorie: tot 2013 bedroeg die slechts de helft van de huidige 30 procent.

BRON: tijd/netto