4 strategieën voor twijfelende beleggers

De vrees voor een dubbele dip is terug van weggeweest en dat zaait veel verwarring. Hoe moeten beleggers omgaan met die onzekerheid? Netto ging te rade bij William De Vijlder, marktstrateeg van BNP Paribas Investment Partners.

De vrees voor een ‘double dip’, een tweede recessie op korte tijd, wordt weer veel vaker geuit. "Een herstel met een groei die zo laag is dat de werkloosheid en de overschotcapaciteit toenemen, niet dalen, is niet echt een herstel. Als we slechts 1,5 procent groei hebben, dan zal dat neerkomen op een dubbele dip in alle betekenissen die ertoe doen", verklaarde de Amerikaanse econoom Paul Krugman aan The New York Times. Ook zijn collega-econoom Nouriel Roubini denkt dat "een dubbele dip vermijden moeilijk zal zijn".

William De Vijlder, marktstrateeg van BNP Paribas Investment Partners, nuanceert die onheilsberichten. "Elke fase van groeivertraging in de Verenigde Staten gaat volgens de marktstrateeg gepaard met de vrees voor een dubbele dip. Toch doen die zich in werkelijkheid heel zelden voor", weet De Vijlder. Dat de vrees voor dat scenario nu meer aanwezig is dan voorheen, heeft vooral te maken met de opeenvolging van onheilspellende vooruitzichten. Ondertussen wordt immers duidelijk dat de naweeën van de ‘Grote Recessie’ nog lang voelbaar zullen zijn, denk maar aan de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de afbouw van de bankbalansen. "Omdat de groeilanden wel sterk groeien (alhoewel ook daar iets trager) en omdat niet alle landen tegelijk op de rem zullen staan, worden de negatieve impulsen afgevlakt. Daardoor kan een ‘double dip’ vermeden worden", zegt De Vijlder.

Tips voor beleggers

De verschillende uiteenlopende signalen die op beleggers afkomen, maken het niet altijd even gemakkelijk om een accurate beleggingsstrategie op poten te zetten. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om het hoofd te bieden aan de grote volatiliteit op de aandelenmarkten. William De Vijlder zet ze op een rijtje.

  1. Verkort de beleggingshorizon en speel meer in op kortetermijnbewegingen. Bij dergelijke momentuminvesteringen spelen stop-lossorders een belangrijke rol.
  2. Verleng de beleggingshorizon door te kiezen voor intrinsiek aantrekkelijke beleggingsvormen op basis van de waardering. U moet er dan wel de volatiliteit op korte termijn bijnemen.
  3. Beleg gedeeltelijk in beleggingsvormen met een asymmetrisch returnprofiel. Denk aan absolutereturnfondsen, fondsen van hefboomfondsen en fondsen met gedeeltelijke of volledige kapitaalbescherming.
  4. Spreid uw aankopen over verschillende maanden. In de huidige marktomstandigheden kunnen beleggers zich het best richten tot aandelen met een hoog dividendrendement en solide balansen, bedrijfsobligaties met hoog rendement (‘high yield’), groeilandobligatiefondsen die beleggen in obligaties in lokale munt en groeilandaandelen.

http://netto.tijd.be/sparen_en_beleggen/beleggen/4_strategieen_voor_twijfelende_beleggers.8941629-2213.art