Evaluatiegesprek

Hoe overleeft u een evaluatiegesprek?

CARRIERE - Staat uw jaarlijkse evaluatiegesprek eerstdaags op de agenda? Dan wordt het dringend tijd om u goed voor te bereiden. Netto geeft u enkele tips. Is uw gesprek al achter de rug? Ga dan gerust even na of u het goed heeft aangepakt.

(netto) – In januari worden in heel wat bedrijven de jaarlijkse evaluatiegesprekken gevoerd. In sommige ondernemingen gebeurt dat zelfs meerdere keren per jaar. Allen hebben ze één doel voor ogen: de balans opmaken van de prestatie van de werknemer over de voorbije periode (3, 6 of 12 maanden).

Enkele dagen op voorhand

Normaal zal uw leidinggevende u twee weken op voorhand een uitnodiging sturen. Zodra u die ontvangt, moet u één gulden regel respecteren: wacht niet tot het laatste moment om u voor te bereiden op het gesprek. Integendeel, begin meteen nuttige informatie te verzamelen over uw werk in de periode die zal worden geëvalueerd: kosten, behaalde doelstellingen, vertragingen, omzet, contracten die u heeft binnengehaald, enzovoort. Zodra u al die gegevens heeft verzameld, kunt u ze vergelijken met de vooropgestelde doelstellingen, met uw functieomschrijving en de evaluatiecriteria (die meestal gelijktijdig met de uitnodiging worden verstuurd). Die vergelijking laat u toe om uw successen in de verf te zetten en uw mislukkingen te verantwoorden.

Tijdens het gesprek

Als u de volgende tips in het achterhoofd houdt, zult u uw gesprek zonder kleerscheuren doorstaan:

  • Vermijd bovenal dat u de leiding zou nemen tijdens het gesprek. Dat is niet uw rol, maar die van uw leidinggevende.
  • Probeer niet overal meteen een antwoord op te geven. Integendeel, luister naar de opmerkingen van uw leidinggevende en benut zijn positieve feedback.
  • Wees niet te bescheiden en minimaliseer de felicitaties niet die u ontvangt. Weet u niet wat u moet zeggen, houd het dan op een eenvoudig 'dank u'.
  • Als uw leidinggevende het onderhoud is aan het afronden, tracht dan te eindigen met een positieve noot.

Evaluatiegesprekken zijn voor uw werkgever een gelegenheid om nieuwe doelstellingen vast te leggen. Die moeten SMART zijn: specifiek, meetbaar, aanvaardbaar en realistisch. Als dat niet het geval is, mag u ze gerust in vraag stellen. De antwoorden van uw werkgever zullen u meer inzicht moeten verschaffen in de middelen die u ter beschikking krijgt om die nieuwe doelstellingen te bereiken.

Na het gesprek

Bij de voorbereiding zult u gemerkt hebben dat het niet vanzelfsprekend is om alle nodige informatie te verzamelen. Het is dan ook geen slecht idee om nu al meteen aan uw volgende evaluatiegesprek te denken. Met andere woorden, is uw volgende gesprek binnen een jaar, bereid u dan de komende 365 dagen voor. Dat is natuurlijk maar bij wijze van spreken. In de praktijk kunt u een soort scorebord bijhouden waarop u concrete realisaties oplijst. Zo beschikt u volgend jaar over een handige tool om uw sterktes en zwaktes in kaart te brengen. En zo kunt u zelf ook in het oog houden of en hoeveel vorderingen u maakt.

Tot slot, wacht nooit tot uw baas u uitnodigt voor een evaluatiegesprek. Maak ook tijdens het jaar tijd voor een constructieve dialoog en zoek hem spontaan op als er problemen opduiken. Zijn hulp en raad kunnen waardevol zijn en uw doelstellingen beter haalbaar maken.