10 fatale cv-fouten

U bent op zoek naar een job en u wilt graag uw cv rondsturen? Goed idee, maar kijk uit voor deze 10 klassieke valstrikken.

Uw curriculum vitae is uw visitekaartje en zegt wie u bent. Kies daarom zorgvuldig uit welke gegevens u precies vermeldt en vermijd deze 10 fouten die uw kansen om zeep kunnen helpen.

1. Naar iedereen hetzelfde cv versturen.

Een cv moet afgestemd zijn op de betrokken vacature, moet persoonlijk zijn en geregeld bijgewerkt worden. Op het ene cv zet u vooral uw diploma's in de verf, op een ander benadrukt u meer uw laatste werkervaring, op nog een ander cv geeft u vooral details over uw vrijwilligerswerk…

2. De motivatiebrief skippen.

Hoe mooi uw cv ook is, het volstaat niet om op te sturen. Een motivatiebrief moét erbij. Zet u alleen maar 'met vriendelijke groeten' of zelfs niets in de mail bij uw cv, dan nodigt dat niet bepaald uit om de bijlage te openen. De motivatiebrief zegt veel over uzelf. De manier waarop u zichzelf voorstelt, uw doelstellingen, uw wensen en het imago dat u uitdraagt, zijn doorslaggevend. Maar ga ook niet overdrijven.

3. Krampachtig proberen om op te vallen.

In cv's zijn originaliteit en fantasie zelden een pluspunt. Het werkt veeleer op de zenuwen van de recruiter, die vooral op welbepaalde punten screent: uw opleiding, uw ervaring, uw profiel. Hebt u echter een bepaalde passie of aparte hobby die hem kunnen interesseren, vermeld die dan in de geschikte rubriek.

4. Een ongeschikte foto meesturen.

Vermijd foto's van slechte kwaliteit, vakantiekiekjes of grappig bedoelde foto's. Zorg dat u er netjes op staat en vergeet niet te glimlachen.

5. Uw cv volproppen.

Een goed cv is overzichtelijk, duidelijk, beknopt en relevant. Tenzij u een jarenlange en rijkgevulde carrière achter de rug heeft, moet het mogelijk zijn om alle pertinente info op één bladzijde te zetten. Ellenlange cv's verdwijnen vaak in de prullenmand omdat de essentie niet meteen in het oog springt. Geef zo veel mogelijk concrete informatie.

6. Onnauwkeurig zijn, fouten schrijven.

Wees duidelijk en nauwkeurig. Gebruik liever geen afkortingen, letterwoorden, technische termen of vakjargon. Zo nodig geeft u een beknopte beschrijving van uw kwalificatie of van uw taken bij vorige werkgevers. Vergeet woorden als 'veel', 'enigszins' of 'talrijk'. Noteer concrete informatie, cijfers (geboekte omzet, aantal medewerkers onder u, gerealiseerde doelstellingen, aantal jaren ervaring) en een exacte omschrijving (bijvoorbeeld: Engels: vloeiend gesproken). Lees alles na op spel- en tikfouten.

7. Het verkeerde bestand meesturen.

Een motivatiebrief waarin u schrijft dat u 'droomt van een baan in engineering' naar een voedingsbedrijf sturen of een dame aanspreken met 'Geachte heer…', daarmee gaat u meteen de mist in. Stem uw brief telkens af op de omstandigheden. En om problemen te vermijden met bestanden die niet open willen, verstuurt u ze eenvoudig in PDF-formaat.

8. Te veel hobby's vermelden.

De rubriek 'hobby's' is een potentieel struikelblok. Noteer in elk geval niet te veel bezigheden en kies alleen relevante activiteiten die uw imago meer glans geven en echt representatief zijn.

9. Al uw socialenetwerkgegevens vermelden.

Vermelden dat u een professionele groep heeft opgericht, kan een pluspunt zijn. Maar plakt u al uw Twitter, Flickr of Facebook-links in uw cv, verwijder dan alle persoonlijke foto's en onzinnige tweets. Volgens een onderzoek van Robert Half uit 2008 checkt 94 procent van de recruiters de cv's niet langer via de klassieke methodes. De meesten nemen een kijkje op uw onlineprofiel.

10. Liegen, 'gaten' in uw loopbaan laten of 'negatieve informatie' geven.

Sommige gegevens doen niets ter zake en dreigen in uw nadeel te werken. Bent u een jonge alleenstaande mama, vermeld dan liever niet 'twee kinderen ten laste'. Was u 4 of 5 maanden werkloos, dan hoeft u dat niet op te geven, zoiets valt niet meteen op in uw loopbaan. Zat u echter langere tijd zonder baan, zeg dan liever dat u van die 'werkzoekperiode' gebruik maakte om ervaring op te doen, een taal te leren, een opleiding te volgen of u te heroriënteren…

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/carriere/10_fatale_cv-fouten.8948309-2211.art