پیآمدهای بیرون آمدن امریکا از برجام

هشتم ماه می 2018 روز مرگ دیپلماسی

تمام جنگهای دنیا در اثر محاسبات اشتباه زمامداران در مورد قدرت نظامیشان در مقایسه با قدرت حریف ایجاد میشوند. معمولا تخمین نیروی خودی و نیروی دشمن بسیار مشکل و گاه غیر ممکن است ودر ضمن باید بخاطر سپرد که تمام جنگها به دو طرف آسیب فراوان میرساند و تعداد زیادی از مردم بیگناه را به کشتن میدهد.

بهترین کار در چنین شرایطی حل مسایل مورد اختلاف از طریق دیپلماسی است. منتهی اگر قرار باشد که معاهدات بین المللی بسادگی و با یک فرمان شکسته شوند آنوقت است که آنها دیگر ارزش خود را از دست میدهند و راه دیگری جز جنگ باقی نمیماند که بد ترین گزینه ممکنه است.

آنچه ترامپ در اینروز انجام داد نه تنها قول و قرار های کشور خودش را بی اعتبار میکند و به کشور خودش در دراز مدت ضرر میزند ، بلکه ارزش معاهدات بین المللی را هم به زیر سوال میبرد. دنیا از این پس بسیار خطرناکتر از پیش میشود.

از اینروست که روز هشتم می 2018 را باید به نام روز مرگ دیپلماسی به ثبت رساند تا سرمشقی باشد برای آیندگان و اینکه چگونه نباید در این دام افتاد.

------------------------------

·

موقعیت ضعیف ایران در مقابل غرب و شرق

بر هیچکس پوشیده نیست که ایران در مقابل زیادت خواهی های غرب و شرق بویژه باج خواهی های ترامپ در موقعیت بسیار ضعیفی قرار دارد.

از سوی دیگر باید به خاطر سپرد که منزوی بودن ایران و اختلافاتش با امریکا از یک طرف ووجهه بسیار بد ایران در میان بقیه کشورهای دنیا بخاطر عدم رعایت حقوق بشر و کمک به سازمانهای تروریستی، موقعیت ایران را در مقابل زیاده خواهی های روسیه و چین هم شدیدا تضعیف کرده. اینرا هم رژیم ج ا میداند و هم روسیه و چین.

اگر حکومت ایران میتوانست با یک سیاست خارجی معقول و خارج از تعصب در بهبود روابطش با کشورهای دیگرو بویژه کشورهای منطقه گام برداردو سیاست خارجی اش را بر اساس واقعیات موجود و نه ایدئولوژی اسلامی تنظیم کند و در ضمن سیاست داخلی خود را در مورد احترام به اصول حقوق بشر و آزادی های فردی و اجتماعی و نیز مبارزه با فساد و اصلاح سیاستهای اقتصادی بصورت بسیار جدی و رادیکال تغییر دهد، آنگاه موقعیتش در مقابل باج خواهان خارجی بسیار قوی تر میشد و میتوانست از منافع ملی در مقابل کشورهای توسعه طلب بهتر دفاع کند.

---------------------------------

F

دنیا در آستانه یک دوراهی

بی تردید رفتار ترامپ در یکسال گذشته با زیر پا گذاشتن قراردادهای بین المللی و خارج شدن از برجام و... و سیاست خودخواهانه "اول امریکا"، دنیا را با یک پدیده جدید در دیپلماسی بین المللی مواجه کرده است.

نطق اخیر پمپئو وزیر خارجه جدید ترامپ و بیان لیست دراز اوامر امریکا وتهدیدهایش هیچ تردیدی دراذهان عمومی باقی نگذاشت که امریکا بدون هیچ رودربایستی و بدون رعایت اصول دیپلماسی وحسن همجواری در صدد اعمال اراده ودیکته اوامرش به همه دنیا و کنترل تمامی کشورهاست.

حالا باید دید که آیا اروپا، چین و روسیه حاضرند که سیاستهای جدید امریکا و زیر پا گذاشتن پیمانهای بین المللی وکنترل تمامی کشورها بوسیله گروه نئوکانهای حزب جمهوریخواه امریکا را بپذیرند؟

تردیدی نیست که میزان تجارت اروپا ، چین و روسیه با ایران در مقابل تجارتشان با امریکا قابل مقایسه نیست و از نظر تجاری ارزش امریکا برایشان بسیار بیشتر از ایران است ولی مساله قبول سیادت امریکا بر کل جهان و دیکته کردن قوانین امریکا بر سایر کشورها مساله دیگری است.

در صورت موفقیت ترامپ در اعمال سیاستهای امپریالیستی "اول امریکا " و پاره کردن تعهدات بین المللی و برقراری تحریم های یکجانبه بدون شک اورا تشویق خواهد کرد که خواسته های خود را افزایش داده و در اجرای سیاستهای امپریالیستی اش جری تراز همیشه خواهد شد. در ضمن به رای دهندگان امریکائی خواهد گفت که اینگونه سیاستها نتیجه بخش است.

در اینجا پرسش اصلی اینست که آیا کشورهای اروپائی، چین و روسیه به این قلدری امریکا و اعمال قوانین دیکته شده بوسیله یک گروه کوچک در حزب جمهوری خواه بر تمام کشورهای دنیا تن در خواهند داد یا نه ؟

پاسخ این پرسش در روزها و هفته های آینده روشن خواهد شد.