لزوم ایجاد احزاب سیاسی جدید

کیهان شماره ۵۰۸ ـ ۱۲ خرداد ۱۳۷۳

درگذشته اکثر احزاب مهم سیاسی در ایران، به استثنای یکی دو حزب، از ایدئولوژی های خاصی پیروی نمی کردند و فقط برای کسب قدرت در حول محور یک فرد بانفوذ سیاسی تشکیل می شدند و معمولاً با افول ستاره اقبال آن رجل سیاسی دلایل وجودی خود را از دست داده، از هم می پاشیدند. با توجه به شرایط کنونی دنیا و مملکت ما امروزه لزوم ایجاد احزاب سیاسی ای که از برنامه های مشخص سیاسی پیروی می کنند، بیش از پیش به چشم می خورد.

کشور ما احتیاج به احزابی دارد که نه تنها از یک برنامه روشن سیاسی پیروی می کنند، بلکه برای مسائل دهه آخر قرن بیستم و ابتدای قرن بیست و یکم راه حل های مشخصی را ارائه می کنند.

در صحنه بین المللی مسئله آلودگی محیط زیست، رشد بی رویه جمعیت، افزایش فاصله بین کشورهای شمال و جنوب، گسترش دموکراسی و نظم نوین بین المللی از مسائل عمده ای هستند که تمامی کشورها کم و بیش با آنها دست به گریبانند. در صحنه منطقه ای اختلافات ارضی بخصوص بین کشورهای تازه به استقلال رسیده، روابط آنها با قدرت های سیاسی و اقتصادی، راه عبور از مدار بسته عقب افتادگی و انتخاب بهترین فرمول ممکن برای شکوفایی اقتصادی، و راه ورود به دمکراسی از جمله مسائل مهم روز هستند. برای کشور ما نه تنها تمامی این مسائل مطرح هستند بلکه مشکلات ما شامل مسائل بخصوصی نظیر: رابطه حکومت و مذهب، جلوگیری از فساد دولتی، روابط با همسایگان و قدرت های بزرگ، راه خروج از بن بست اقتصادی، آموزش سیاسی مردم هم از اهمیت ویژه ای برخوردارند.

از این رو لازم است که هر چه زودتر احزاب، انجمن ها، گروه های سیاسی که دارای برنامه های مشخص و راه حل های حساب شده ای برای این مشکلات هستند، تشکیل شوند.

گروهی متعقدند که ورشکستگی کامل اقتصادی و انزوای سیاسی سرانجام دولت ایران را به زانو در خواهد آورد .و گروه دیگر معتقدند به راه حل های دیگری هستند. آنچه مسلم است اینست که وجود احزاب سیاسی با برنامه های مشخص و راه حل های حساب شده و منطبق با نیازهای روز امکان بسط دمکراسی و حکومت مردم را بوجود می آورد. هیچ چیز بدتر از آن نیست که دولت ورشکسته به انتهای خط برسد بدون آنکه جانشین مشخصی با برنامه های حساب شده و منطبق با نیازهای موجود، برای آن وجود داشته باشد. برای تمام آن افرادی که از آلترناتیوهای موجود دل خوشی ندارند، ایجاد احزاب سیاسی امروزی که همان طور که اشاره شد در برنامه های سیاسی خود راه حل های مشخصی را برای مشکلات ذکر شده ارائه دهند، بسیار لازم است. در واقع تشکیل احزاب سیاسی معتقد به دمکراسی و منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد لازمه ایجاد دمکراسی و حکومت مردمی است.

دکتر فرزاد وحید