Adem, Musa’ya karşı daha üstün bir kanıt ortaya koymuştur

Bununla anlaşılıyor ki, Adem, Musa’ya karşı daha üstün bir kanıt ortaya koymuştur. Çünkü Musa, başlarına musibet gelmesine sebep olanı kınama amacındaydı. Bu hüküm kitap ve sünnette açıkça yer alır.

Nitekim yüce Allah şöyle buyurmuştur:

“Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet isabet etmez. Kim Allah’a inanırsa, Allah onu kalbini doğruya götürür.” (Tegabun, 11)

“Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın.” (Hadid, 22)

Bu hususta gökten gelen musibetlerle insanların davranışlarının sebep olduğu musibetler arasında bir fark yoktur.

Bu hususta yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Onların (müşriklerin) söylediklerine katlan ve onlardan güzellikle ayrıl.” (Müzemmil, 10)

“Andolsun ki senden önceki Peygamberler de yalanlanmıştı. Onlar, yalanlanmalarına ve eziyet edilmelerine rağmen sabrettiler, sonunda yardımımız onlara yetişti.” (En’am, 34)

Tur suresinde de şöyle buyuruyor:

“(Resulüm) Sen öğüt ver. Rabbinin lütfuyla sen ne bir kahinsin, ne de bir deli. Yoksa onlar, (O) bir şairdir; onun, zamanın felâketlerine uğramasını bekliyoruz mu diyorlar? De ki: Bekleyin. Ben de sizinle beraber bekleyenlerdenim (....) Yahut ‘Onu kendisi uydurdu!’ mu diyorlar? Hayır, onlar iman etmezler. (....) Yoksa sen kendilerinden bir ücret istiyorsun da, bu yüzden onlar ağır bir borç altında eziliyorlar mı? Yoksa gayba ait bilgiler kendi yanlarında da, onlar mı yazıyorlar.” (Tur, 29-41)

“Rabbinin hükmüne sabret. Çünkü sen gözlerimizin önündesin. Kalktığın zaman da Rabbini hamd ile tesbih et.” (Tur, 48)

Nun suresinde de şöyle buyuruyor:

“Sen, onlardan bir ücret mi istiyorsun ki, onlar, haksız bir borçtan dolayı ağır bir yük altında kalmışlar? Yoksa gayb (görünmeyenin bilgisi) onların yanında mıdır ki, kendileri yazıp duruyorlar? Şimdi sen, Rabbinin hükmüne sabret ve balık sahibi (Yunus) gibi olma; hani o, içi kahır dolu olarak (Rabbine) çağrıda bulunmuştu.” (Kalem, 46-48)

Bazıları Kalem suresinin bu ilgili ayetlerini şöyle yorumlamışlar:

“Aleyhine verilen hükme karşı sabret.”

Diğer bazılarına göre şöyle bir anlam kastedilmiştir:

Rabbinin öngördüğü ve geleceği kaçınılmaz olan takdirinden dolayı onların sana yönelik eziyetlerine sabret. Ancak bu yorumların ilki daha doğrudur.