תיקון עצמי כדי להיות מותאם למציאות

אוגוסט 2020

מעגל דרך תיקון המידות. תיקון עצמי באמצעות תורה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי

מאת יששכר עשת Isas.eshet@gmail.com

תיקון המידות מביא אדם אט אט לחיות בעולם הזה, במציאות חייו, באופן בריא, משמעותי, שמח ומתחשב. תיקון בעולם הזה מתקן בעולמות עליונים. עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ, אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר, עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ ויתקן אט אט את מידותיו.

אלול, הסליחות וחגי תשרי, הם זמן להתעוררות. לחשבון נפש אישי, שפירושו ברור אמיתי ואמיץ מהם התכונות או ההרגלים שפוגעים בנו ובאחרים. בֶּן אָדָם מַה לְּךָ נִרְדָּם. בקשת סליחה במי שפגענו עוזרת להבין מה אנו עושים לא נכון כהרגל, כטבע, כדרך קבע.

אבל בלי תיקון עצמי, בקשת סליחה לא תעזור. אנו אמורים להרגיש אשמה ובושה ולא להאשים אחרים. רגשות אלו מעודדים אותנו לאחריות אישית לקבל החלטה לשנות תכונות והרגלים פוגעים. חקר המערכת העצבית מגלה שאכן אפשר לשנות. אבל זה לוקח זמן, לפעמים מספר חודשים של אימון מתמיד. זמן זה הוא דרך תיקון המידות. זהו תהליך השינוי אותו נלמד.

היהדות מכנה הרגלים ותכונות מידות. הביטוי מידה בא לומר לפי הרמב"ם והמחקר, שהרגל ותכונה בדרך האמצע, הם במידה הנכונה. דרך תיקון המידות היא אימון לעיצוב מחשבות, הרגלים ותכונות ממוצעים. המידות גם משולבות במידות אחרות. לכן עיסוק בתיקון מידה אחת, מקדם עוד מידות שהתקדמות בתיקונן, אפילו המעטה, עוזרת בתיקון המידה שבחרנו. למשל במידת התפרצות הזעם יש גם את מידת הצניעות, מידת היכולת להשהות תגובות, מידת היכולת לתכנן פעולה ועוד. בדרך תיקון המידות אנו נעזרים:

בתרבות היהודית תיקון עצמי באווירת היחד.

א. בפרשות השבוע, החגים והמועדים מקופלים הרבה תובנות לתיקון עצמי. נשים לב להבנות הללו ונשאל שאלה אחת: מה אני יכול לעשות מחר בבוקר כדי להיטיב את חיי, עם מה שלמדתי מהחג או מהפרשה.

ב. נתפלל הוֹרֵנִי ה' דַּרְכֶּךָ, כי התורה שנתן דְּרָכֶיהָ דַרְכֵי נֹעַם וְכָל נְתִיבוֹתֶיהָ שָׁלוֹם. עֵץ חַיִּים הִיא לַמַּחֲזִיקִים בָּהּ וְתֹמְכֶיהָ מְאֻשָּׁר.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מציע לתקן מידה באמצעות

א. להגמיש בדרך הרמב"ם עקרונות חיים קיצוניים ונוקשים. עקרון גמיש הוא למשל, "אנשים בדרך כלל טובים ביסודם".

ב. להעז להיכנס למצבים מעוררי רגשות לא נוחים ולא להגיב רק לחוות את אי הנעימות. זהו מהלך המחשל את המערכת העצבית לשאת רגשות לא נוחים. למשל להגיד משהו ללא ביטחון שהוא דבר נכון.

ג. לבנות הרגלים התנהגותיים בריאים ומתחשבים ולהתאמן להשתמש בהם במגוון מצבים, עד שהם מתקבעים, כי אַחֲרֵי הַמַּעֲשִׂים נִמְשָׁכִים הַלְּבָבוֹת. למשל לאכול לאט.

ד. תוך כדי הגשמת רצונות, להתחשב, ולחתור לשלום עם כל יצורי הבריאה. למשל לוותר על חניה. ה. להתאמן לקבל את המציאות ברגע נתון, על הטוב והרע שבה, בלי לברוח ממנה ובלי תירוצים. וכאשר כבר אנו באופן מלא ברגע מסוים, לחשוב מה עושים באופן מתחשב בעצמנו ובסביבה למען שלום עולם הבורא. למשל כאשר חלינו.

שלבי דרך תיקון המידות.

א. מחודש אלול ועד אחרי שמחת תורה, חשבון נפש, בחירת התכונה או ההרגל. כִּי קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשֹׂתוֹ. שמחת תורה היא גם התחייבות לקבלת התורה כתורת חיים.

ב. ההחלטה להיכנס לתהליך השינוי היא הסכם עם עצמי, הסביבה ובורא ההוויה. נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע.

ג. כל שבוע חג ומועד מחפשים בפרשה ובתכני החגים משהו שאפשר להיעזר בו בתיקון המידה. זה יכול להיות פסוק חכם, תפילה מיוחדת, המלצה מעשית, מצווה מיוחדת ועוד.

ד. בפסח עושים חשבון נפש חצי שנתי. זהו בעור החמץ שהוא כל שיירי התכונות וההרגלים שעדיין פוגעים בנו ובסביבה. זהו בעור החמץ שבלב.

ה. על אף העייפות והחום, ממשיכים בעבודת התיקון עד ראש חודש אלול.

ו. בשבוע הראשון של אלול עורכים סיכום שנתי, כמה התקדמתי בתיקון המידה באמצעות שתי שאלות: 1. כמה הצלחתי להתקדם במהלך השנה שחלפה בתיקון התכונה או ההרגל שבחרתי? 2. מהם התכונות וההרגלים שהקשו עלי את החיים והגבילו אותי במהלך השנה?

והמעגל הולך וסובב שוב ושוב, שנה טובה ומבורכת ועוד טובה ומבורכת.

נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ... אַחַת שָׁאַלְתִּי מֵאֵת ה', אוֹתָהּ אֲבַקֵּשׁ: שִׁבְתִּי בְּבֵית ה', היא המציאות שלנו, כָּל יְמֵי חַיַּי.