ניהול משתף במקום אחד מחליט

ממשלה מאחדת של שלום.

ניהול משותף במקום ניהול יחיד.

מאת יששכר עשת isas.eshet@gmail.com

חודש תמוז תשפ"א, 2021. בדרך למנוע חורבן.

ההיסטוריה העולמית מלמדת אותנו שוב ושוב מה שקרה למדינת ישראל. מנהיגות יחידנית מפעילה כוח, משתיקה מתנגדים, מפזרת הבטחות, מטשטשת עובדות, שולטת בתקשורת ובמשפט, פועלת לסכסך בין קבוצות, עוסקת בהאשמות, מלהיטה יצרים. מהלכי אלימות אלו בעידוד מנהיגות יחידנית היא המכרסמת ביסודות הדמוקרטיה.

את כל זה ניסח בספרון קטן שקיים גם בעברית הנסיך של מקיאוולי שחי בפירנצה בתחילת המאה השש עשרה.

רוב חוקרי הארגונים המציעים ניהול אנושי מלא בחמלה, מאוחדים בדעתם שמנהיגות משתפת מאפשרת הבנה מעמיקה יותר של המציאות. מנהיגות משתפת אינה יודעת את האמת! אבל היא תהיה הכי קרובה שאפשר לאמת. אין איש אחד שיודע את האמת. המציאות מורכבת מדי לאיש אחד להבינה.

מנהיגות משתפת היא יסוד הדמוקרטיה. היא מאפשרת שיתוף פעולה, פתרונות יצירתיים.

היא מחויבת לנהוג בחמלה כלפי כל אדם.

מנהיגות יחידנית ליברלית מעדיפה את מילטון פרידמן, כלומר לא להתערב בכוחות השוק ולא לדאוג לחלשים. מה אמרה מרגרט טאצ'ר ראש ממשלת בריטניה לשעבר, כאשר שאלו אותה מה יעשו עניים שלא יהיה להם כסף לביטוח רפואי? "שימותו".

ולמי שלא יודע, רגולציה היא שם מכובס להסרת האחריות המדינה למה שקורה לאזרח. כלכלה ליברלית יכולה להיות מאד חזקה, אבל העם יהיה תמיד עני. היחידים שנהנים מכלכלה חזקה הם העשירים. הכסף לא מגיע לעם.

מדינה ליברלית אינה תומכת בביטוח רפואי, בחינוך בשרותי רווחה, בתרבות אין רשת ביטחון לנופלים, אין דיור, עבודה ופנסיה לכל אזרח. המדינה הליברלית שלנו מובילה אותנו אט אט לשם. אנו משלמים יותר ויותר עבור שירותים שפעם ניתנו במחיר שווה לכל נפש ואם אין לנו כסף... המדינה לא תדאג לנו. המדינה מפריטה עצמה לדעת. ככל שיש יותר ארגוני צדקה וחסד, זה אומר שהמדינה פחות דואגת לאזרחיה.

סוף סוף קמה לנו יש לנו ממשלה שבה ההחלטות יתקבלו במשותף, מתוך פשרה בין דעות שונות.

"מנהיג חלש" קוראים אלו המבקשים מנהיג יחיד. אבל כוחו של מנהיג יחיד הוא רק בכוח שנותן לו ההמון. לו אין כוח בכלל. מנהיג יחיד מנותק מהמציאות, כי כפי שנאמר, איש אחד לא יכול להבין מכלול כה מורכב של מציאות. אפילו משה רבנו נעזר בחכמים. והמנהיגים היהודיים תמיד עבדו עם שבעים חכמים המכונים כנסת ישראל.

להשתעבדות מרצון עלול להגיע האזרח הקטן שחווה עצמו מפוחד, חלש וחסר ביטחון ביכולתו. זה הרגע שבו אנו עלולים למסור את חירותנו לידי מי שנאמין שבידו התשובה, הביטחון והאמת אותם כל כך חיפשנו. כל מה שעלינו לעשות הוא להפקיד עצמנו בידיו לא לשאול שאלות, לציית, ולא לבקר, כי הוא הרי היודע.

נחזק את מנהיגנו החדשים הפועלים ברוח של אחדות, שותפות, שמביאים להחלטות חכמות יותר מתוך חכמת היחידים היושבים ביחד. חיילים בשדה הקרב אומרים שהם יקריבו עצמם למען אחרים, כי הם בטוחים שאחרים היו עושים זאת למענם. זהו ערך עליון של מנהיגות משתפת.

אחד הסימנים המרכזיים של מנהיג יחיד שהוא אף פעם לא טועה. הוא פשוט מגלגל את טעויותיו על אחרים. הוא גם אינו מקריב עצמו, אבל הוא מקריב אחרים למען עצמו.

כולם טועים, כולם עושים שגיאות. אבל היושבים ביחד יכולים ללמוד מטעויות ולהתפתח.

חוויה עמוקה ומתמשכת של ביטחון היא בשותפות ביחד, ולא בלבד ואני לעצמי.

כולנו מוזמנים לחזק את מתנה המופלאה שאלוהים גילגל לידנו. את השותפות.

הבה ונהיה שותפים לשותפות.