Barne- og familietjenesten

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Tabell 9.3 viser Rådmannens forslag til netto driftsramme for området Barne- og familietjenesten i perioden 2020-2023. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2019 per 31.12.2018 (sammenslått budsjett for Trondheim og Klæbu kommune).

Tabell 9.4 viser Rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

Redusert antall av bosatte enslige mindreårige flyktninger

Prognoser og anmodninger fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) og Bufetat viser fortsatt en nedgang i antall bosettinger av enslige mindreårige flyktninger. Antall kommunale og private tiltaksplasser for denne gruppen må derfor tilpasses reduserte inntekter fra staten i perioden fremover. Det er utarbeidet en detaljert plan for reduksjon av antall plasser på hvert tiltak for å tilpasse driften til nedgang i antall bosettinger.

Opptrappingsplan skolehelsetjenesten på barnetrinn

Rådmannen foreslår å fortsette arbeidet med å styrke skolehelsetjenesten jf. bystyresak (115/16). Det er særlig viktig å øke ressursene til helsesykepleier i skolehelsetjenesten på barnetrinnet. Rådmannen foreslår styrking med 1 million kroner i planperioden.

Styrking av systemarbeid på psykologisk-pedagogisk tjeneste (PPT)

PPT har ventetid i individsaker i 2019. For å sikre at barn og unge som trenger ekstra oppfølging, skal bli sett tidlig, og får et godt, tilpasset og inkluderende tilbud på skole og barnehage raskt, foreslår Rådmannen å tilføre lønnsmidler til to hele stillinger. Målet er å øke kapasiteten innen systemrettet arbeid. PPT skal i større grad bidra til utvikling av kompetanse på barnehager og skoler, slik at de tilrettelegger for barn og elever med særskilte behov innenfor det ordinære pedagogiske tilbudet.

Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT)

Rådmannen foreslår finansiering av SLT-stillingen for å drive målrettet forebygging og koordinere ressurser/kunnskap mellom politi og relevante kommunale enheter, samt næringsliv og frivillige organisasjoner. SLT favner et bredt spekter av kriminalitetsforebyggende tiltak: fra forebygging av ungdomskriminalitet til voldelig ekstremisme, organisert kriminalitet, menneskehandel, arbeidslivskriminalitet, vold m.m. Stillingen var delfinansiert av statlige prosjektmidler i 2017-2019, som opphører i 2020.

Styrking av budsjett til fosterhjemstiltak

Økonomirapportene viser at utgiftene til fosterhjemsgodtgjøring er høyere enn budsjettert tidligere. Dette skyldes antallet fosterhjem med forsterket arbeidsgodtgjøring som følge av at barna har særlige behov, som må følges opp av fosterforeldrene, eller frikjøp fra jobb en periode ved nyplassering av fosterbarn. Rådmannen foreslår derfor å omfordele midler for å styrke denne posten med 2 millioner kroner i 2020 og 2021.

Befolkningsvekst

Rådmannen foreslår å sette av 2,5 millioner kroner til å dekke økte utgifter til befolkningsutvikling innen tjenesteområdene i BFT i 2021. Prognosene blir revurdert årlig, og budsjettet korrigeres i henhold til dette.

Endringer i tjenestetilbudet

Økt juridisk kompetanse innenfor barnevern

Det er et behov for satsing på økt kunnskap i forvaltningsrett, rettssikkerhet og mer spesifikk kunnskap om barnevernlovens bestemmelser (kartlegging fra Bufdir). Tilsyn viser at det er mangler når det gjelder dokumentasjon i barneverntjenestene og på juridisk kompetanse.

Rådmannen foreslår derfor å tilsette en jurist med arbeidsplassering i hver bydel for å bedre kvalitetssikring og internkontroll i tjenestene i BFT i planperioden. Det legges inn 0,6 millioner kroner i 2020 som øker til 1,6 millioner kroner i 2021, til dette formålet.

Sped- og småbarnstiltak for barn 0-6 år

Rådmannen foreslår at tiltak for å sikre god oppfølging av utsatte sped- og småbarn skal prioriteres, og styrker tiltak med 1 million kroner i planperioden 2020-2023. Dette skal føre til mindre kjøp av private tiltak og opphold i sentre for foreldre og barn for familier med småbarn.

Alternativ til vold i samarbeid med Helse og velferd

Rådmannen har vært i dialog med Alternativ til vold (ATV) om å etablere kontor i Trondheim i løpet av 2020. Dette er i henhold til bystyrets vedtak den 31.01.2019 (sak 19/2561). ATV er en ideell og ikke kommersiell stiftelse, som primært gir spesialiserte behandlingstilbud til voldsutøvere og utsatte, både barn og voksne. Barne- og familiedepartementet finansierer 50 prosent av driftskostnadene for kontoret. Rådmannen foreslår delårsdrift i 2020 og helårsdrift fra 2021. Samtidig foreslår Rådmannen at Psykisk helse og rus finansierer 50 prosent av den kommunale kostnaden, da tilbudet også skal gis til voksne.

Plan for legetjeneste: et samarbeid mellom Helse og velferd og Oppvekst og utdanning om opprettelse av en utdanningsstilling i samfunnsmedisin

Bystyret har vedtatt i Plan for legetjeneste at det opprettes en utdanningsstilling i samfunnsmedisin. Dette er et spleiselag mellom Helse og velferd og Oppvekst og utdanning, og Rådmannen foreslår å legge inn 0,3 millioner kroner til dette formålet allerede i 2021.

Bolig for barn og ungdom med særskilte behov

Det skal etableres et tjenestetilbud for barn og unge med utfordrende atferdsuttrykk på Heggstad. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Helse og velferd og Barne- og familietjenesten. Trondheim kommune har kjøpt en tomt på Heggstad, og det foreligger nå en mulighetsstudie med forslag om seks plasser for ungdom og seks plasser for voksne, i tillegg til tjenesteareal. Det skal samtidig etableres et kompetansemiljø, som skal drive med utadrettet virksomhet i form av råd og veiledning.

Effektiviseringstiltak

Færre ene- og krisetiltak på helse- og habiliteringstjenester

Etter at bolig for barn og ungdom med særskilte behov er ferdig etablert, vil Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge ha færre ene- og krisetiltak. Rådmannen foreslår derfor at det legges inn en innsparing på 4,5 millioner kroner fra 2023.

Gevinstrealisering ved kommunesammenslåing Klæbu og Trondheim

Rådmannen har beregnet en stordriftsfordel i lederressurs ved kommunesammenslåingen av Trondheim og Klæbu kommuner på 0,8 millioner kroner.

Reduksjon av administrasjonsressurs og drift

Rådmannen legger inn et effektiviseringskrav til administrasjon og drift. Det vises også til pågående arbeid med gjennomgang av det administrative arbeidet i kommunen og politisk sak om dette temaet. Rådmannen foreslår derfor at det legges inn en innsparing på 2 millioner kroner fra 2020 som øker til 3,5 millioner kroner i 2022.

Avvikling av fritidstiltak på Lade Motor, Uteseksjon

Lade Motor er dels et fritidstiltak og dels et skoletiltak, der fritidsdelen er organisert under Uteseksjonen, BFT Midtbyen. Rådmannen foreslår avvikling av fritidsdelen og legger inn en innsparing tilsvarende 1 millioner kroner i hele planperioden.