Befolkningsutvikling og demografikostnader

Demografikostnader

Befolkningsvekst og utvidelse av kommunens bygg- og anleggskapasitet anslås å gi Trondheim kommune 72 millioner kroner i merutgifter i 2020, økende til 445 millioner kroner i 2023.

Befolkningsvekst og endringer i befolkningssammensetningen anslås å gi Trondheim kommune 58 millioner kroner i merutgifter i 2020. Anslaget er basert på forutsetninger om uendret standard og uendret kvalitet i tjenesteytingen. Gitt disse forutsetningen er anslaget uttrykk for hva det vil koste kommunen å bygge ut tjenestetilbudet for å holde tritt med befolkningsutviklingen. Merutgiftene er høyest innenfor helse- og omsorg og skole. Reduksjon i antall barn i barnehagealder antas å gi en reduksjon i utgiftene innenfor barnehage. Demografikostnadene er beregnet med utgangspunkt i prognose TR2018M_T2019. Prognosen ble produsert i mars 2019.

Befolkningsvekst gjør at vi må utvide kommunens bygg- og anleggskapasitet. Tekniske tjenester, kultur og næring, eiendomstjenester og idrett- og friluftsliv kompenseres derfor for driftsmessige konsekvenser som følge av endring i infrastrukturen. Samlet utgjør denne kompensasjonen 14 millioner kroner i 2020.

For en nærmere omtale av metoden som ligger til grunn for beregningen av demografikostnadene vises det til vedlegg 2 i rådmannens forslag til handlings- og økonomiplan 2017-2020, budsjett 2017.

Beregnede demografikostnader i 2020

Tabellen under viser beregnede demografikostnader for de ulike tjenesteområdene i 2020. Demografikompensasjonen inngår som en del av rådmannens forslag til driftsrammer til det enkelte tjenesteområde.


Befolkningsendring

Samlet anslås befolkningsendringer å gi en økning kommunens utgifter på 58 millioner kroner i 2020. Den største økningen er innenfor helse- og omsorg, hvor utgiftene forventes å øke med 54 millioner kroner som følge av at vi blir flere eldre. Den store økningen må sees i sammenheng med at vi i løpet av 2020 forventes å bli om lag 200 flere i alderen 80 år og over. Aldersgruppen 1-5 år ventes å gå ned. Dette fører til en forventet utgiftsreduksjon på om lag 23 millioner kroner til drift av barnehageplasser i 2020.

Økt areal

Utvidelse av kommunens bygg- og anleggskapasitet antas å gi kommunen en merutgift på 14 millioner kroner i 2020. Under omtales det kort hva økningen er knyttet til:

  • Eiendomstjenester: Økte utgifter til forvaltning, drift og vedlikehold knyttet til arealøkninger i 2020.Dette gjelder blant annet Granåsen helse- og arenabygg, Risvollan helse- og velferdssenter og utvidelse av Okstad skole.
  • Tekniske tjenester: Økte utgifter knyttet forvaltning, drift og vedlikehold av nye veger og nye grøntanlegg som kommer i bruk i 2020. Det største og økonomisk mest utfordrende anlegget er Torget.
  • Idrett og friluftsliv: Økte utgifter til forvaltning, drift og vedlikehold knyttet til arealøkninger i 2020. Dette gjelder nye idrettsanlegg, turveger/-stier, løyper og andre friluftstiltak samt nærmiljøanlegg.
  • Kultur og kirke: forvaltning, drift og vedlikehold av nye/utvidede gravplasser, driftsbygninger og krematorium, blant annet nye Charlottenlund gravlund og nye driftsgårder på Havstein og Lademoen.

Etterberegning av demografikompensasjon

Demografikostnadene er beregnet basert på prognoser på befolkningsvekst for de neste årene. Ettersom prognosetall ikke treffer 100 prosent på faktisk befolkningsutvikling, justeres kompensasjonen i ettertid ut fra faktisk befolkningsvekst. Faktiske befolkningstall viser at tjenesteområdene fikk seks millioner kroner for mye i kompensasjon i 2018. Driftsrammene til tjenesteområdene ble justert for dette i 2019 (jf omtale i sak 81/19, Økonomirapport per februar 2019). I tabellene som viser rådmannens forslag til driftsrammer for de ulike tjenesteområdene framgår dette som en tekniske endring av opprinnelig vedtatt budsjett 2019.

I rådmannens forslag til budsjett 2020 er det, jf omtale i kapittel 5, ikke funnet rom for å sette av midler som kan brukes dersom de faktiske demografikostnadene i 2019 blir høyere enn prognosene tilsier.

Figuren under viser anslag på økning i demografikostnader i perioden 2020-2023 for Trondheim kommune samlet, og fordelt på oppvekst- og utdanning, helse- og velferd, byutvikling, kultur og næring og organisasjon.