Tekniske tjenester

Om tekniske tjenester

Tekniske tjenester produserer en rekke av basistjenestene kommunens befolkning og næringsliv er avhengig av:

  • Drikkevannsforsyning og avløpshåndtering
  • Veg- og trafikkanlegg
  • Byrom, parker og grøntanlegg
  • Avfallshåndtering
  • Utleie av gategrunn
  • Feiing, brann- og redningstjenester
  • Geoteknikk, grunnforhold og skredsikkerhet

Trondheim kommune jobber kontinuerlig med å sikre byens innbyggere godt, nok og sikkert drikkevann. Det pågår arbeid med etablering av reservevannforsyning til Klæbu. Videre pågår det arbeid med å utvide vannbehandlingen ved Benna i Melhus for å hindre at de store mengdene med dyreplankton som de siste årene har dukket opp i innsjøen kommer inn på ledningsnettet.

Det er gjennomført og pågår flere omfattende tiltak på avløpsnettet for å kunne håndtere økt nedbør som følge av klimaendringer, redusere forurensningsutslipp og legge til rette for byvekst.

Trondheim kommune er med i Norsk Vanns benchmarking BedreVA (resultater og tall sammenlignes). Ved vurdering av standard på tjenesten sett i forhold til gebyrnivå kommer Trondheim kommune på tredjeplass på vannforsyning og andreplass når det gjelder avløpstjenester.

Det er lagt mye innsats i å drifte vegnettet, inklusive gang- og sykkelveger, slik at kravene til luftkvalitet overholdes og at målene i Miljøpakken kan nås. Brukertilfredsheten med vegene har økt i brukerundersøkelsene de siste årene som følge av denne innsatsen.

Arbeidet med å pusse opp byens viktigste uterom, Torvet i Trondheim, pågår for fullt og det nye Torvet åpner sommer 2020. I tillegg planlegges det en omfattende oppgradering av Marinen.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 20-1 viser budsjett- og regnskap for tekniske tjenester i perioden 2016-2018, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2019, samt rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for tekniske tjenester for 2020.

Figur 20-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 20-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Økningen i budsjett fra 2019 til 2020 har hovedsakelig sammenheng med lønns- og prisvekst og sammenslåing av Trondheim og Klæbu kommuner. I 2016 hadde tjenesteområdet et negativt periodiseringsavvik knyttet til piggdekkgebyret på 14 millioner noe som forklarer det negative resultatet. Korrigert for det gikk området med et mindreforbruk på 3,5 millioner kroner i 2016. Avviket i 2017 skyldes i all hovedsak ubrukte årsoppgjørsmidler (asfaltering) og et større mindreforbruk på brannområdet pga endrede forutsetninger for renter og avdrag samt leieforhold. I 2018 fikk området et resultat som var 5 millioner kroner bedre enn budsjettert. Det var merforbruk på veg, grønt og geoteknikk mens mindreutgifter på branntjenester og merinntekter på salg ga et netto overskudd. Den store endringen i nivå på nettobudsjett mellom 2018 og 2019 skyldes tekniske forhold i forbindelse med omleggingen til nytt økonomisystem.

Sammenligning med andre kommuner

KOSTRA-tallene indikerer at Trondheim kommune sin vann- og avløpstjeneste drives godt, kommunens score er blant de beste i ASSS-samarbeidet.

På avfallsområdet scorer kommunen noe dårligere enn ASSS-snittet når det gjelder materialgjenvinning. Etter oppstarten av nytt utsorteringsanlegg (SESAM) vil andelen som gjenvinnes økes betydelig.

Andel piper som feies årlig i kommunen er om lag på linje med ASSS-snittet. Antall årsverk er tilsynelatende høyere i Trondheim enn blant de andre ASSS-kommunene, men det skyldes at alle kommunene i IKS samarbeidet kommunen deltar i får samme snitt.

Trondheim kommune bruker en del mindre enn ASSS-snittet på parker, grøntområder og byrom og betydelig mindre enn enn Stavanger og Oslo.

Tallene innenfor ASSS-samferdsel har dessverre fremdeles noen kvalitetsutfordringer, som skyldes dårlig kvalitet på vegregistrene, ulik praksis og definisjon i regnskapsføring og ulike standarder. Likevel ser vi fremgang fra 2017 som var det første året det ble publisert en rapport fra dette ASSS nettverket. Medlemskommunene samarbeider for å forbedre og utvikle kvaliteten på nøkkeltallene slik at det skal bli lettere å foreta sammenligninger.

Renhold av veg er definert som feiing av kommunal veg, søppeltømming, fjerning av grafitti og støvdemping. Tallene viser at på vegrenhold ligger vi godt under kostnadsnivået til Oslo og Bergen, og på snittet til de 10 ASSS kommunene vi sammenligner oss med.

På vinterdrift ligger Trondheim fremdeles i det øvre sjiktet når det gjelder kostnader. Men etter at tallmaterialet har blitt bedre har ikke Trondheim lenger den høyeste kostnaden, og det er flere som er på omlag samme nivå som oss. Geografien og klima er avgjørende og med vår beliggenhet og betydelige temperaturforskjeller så er det naturlig at Trondheim ligger høyt på vinterdrift.

Sykefravær

Tjenesteområdet har de siste tre årene redusert sykefraværet og ligger nå på rundt sju prosent. Tjenesteområdet vil fortsette å arbeide systematisk med reduksjon av sykefraværet. Det er særlig langtidsfraværet som påvirker fraværsprosenten. Sentrale virkemidler for å redusere den er tidlig innsats og tett lederoppfølging i hver enkelt fraværssak.