Kultur og kirke

Periodemål og indikatorer

Kultur og kirke har hovedansvar for følgende delmål i kommuneplanens samfunnsdel:

Delmål 1.3 I 2020 er Trondheim Norges mest attraktive by for studenter og forskere

Delmål 1.4 I 2020 er rammevilkårene for byens utdannings- og forskningsmiljøer styrket

Delmål 1.5 I 2020 skjer Trondheimsregionens vekst og verdiskaping i et samvirke mellom forskning, kultur, næringsliv og offentlig sektor

Delmål 3.7 I 2020 er byens ulike arenaer tilrettelagt for mangfoldet i befolkningen

Delmål 4.6 I 2020 deltar kulturlivet, næringslivet og frivillige organisasjoner sammen med kommunen i utviklingen av bysamfunnet

I tillegg er tjenesteområdet bidragsyter til flere av de øvrige delmålene i kommuneplanens samfunnsdel.

FNs bærekraftsmål som anses som særskilt relevante for området:

Mål 3. God helse

Deltakelse gjennom kulturopplevelser og kulturell egenaktivitet har positiv effekt på folks helse og trivsel, og er viktig i forebyggende helsearbeid.

Mål 4. God utdanning

Kunst og kultur er sentrale kunnskapsfelt der eksisterende kunnskap, tradisjoner og håndverk opprettholdes, samtidig som ideer og praksiser utvikles. For kommunen er kunst- og kulturområdet en viktig arena for livslang læring, og for å imøtekomme innbyggernes behov for og tilgang til kunnskap i alle livsfaser.

Mål 5. Likestilling mellom kjønnene

Alle innbyggere skal kunne delta i kunst- og kulturaktiviteter uavhengig av individuelle forutsetninger som kjønn. Det er store forskjeller innen kunst- og kulturlivet når det gjelder deltakelse, representasjon og fordeling av makt og ressurser mellom kjønnene.

Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Kulturelle og kreative næringer utgjør en vesentlig del av næringsvirksomheten i Trondheim. Disse har et potensiale for videre vekst. Kommunen skal legge til rette for at alle ledd i kulturnæringenes verdikjede har gode vilkår, og skal bidra til stabile og forutsigbare arbeidsplasser og et økonomisk bærekraftig livsgrunnlag for kulturnæringsaktørene.

Mål 10. Mindre ulikhet

Alle innbyggere skal ha mulighet til å skape, delta i og oppleve kunst og kultur uavhengig av individuelle forutsetninger som bosted, alder, kjønn, økonomi, etnisitet, språk eller funksjonsevne.

Mål 11. Bærekraftige byer

Bruk av kunst- og kulturkompetanse er viktig i arbeidet med samfunns-, by- og bydelsutvikling, og kan bidra til å styrke byens attraktivitet. Kunst og kultur er viktig for å ivareta byens egenart og identitet, samtidig som perspektivene innen kunst og kultur kan bidra til nyskaping og miljøbevisste og bærekraftige løsninger.

Mål 12. Ansvarlig forbruk og produksjon

Bærekraftige valg innen kunst- og kulturområdet er viktig og omfatter blant annet økt fokus på deling og nyttiggjøring av fellesgoder som arenaer for produksjon, visning og formidling av kunst og kultur. Miljøbevisst distribusjon og bruk av miljøvennlige produksjonsmidler er også vesentlig. Kunst og kultur kan også spille en viktig rolle i holdningsskapende arbeid som kan bidra til å endre vaner, adferd og innstilling til materielt forbruk.

Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Samarbeid med og mellom aktører innenfor kunst- og kulturområdet og kunnskapsmiljøene er avgjørende for at Trondheim skal være en bærekraftig kunst- og kulturby. Det forutsetter at kommunen evner å samarbeide på tvers av samfunnsområder og utvikle strategiske partnerskap regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Periodemål for 2020 - 2023

Periodemål 1: Trondheim - en internasjonalt anerkjent kunst- og kulturby

Kunst og kultur kjennetegnes av bred aktivitet innen det profesjonelle og frivillige feltet. Aktivitetsnivået styrkes gjennom offentlig tilrettelegging og kulturproduksjon, samt gjennom samarbeid med sentrale kulturinstitusjoner. Aktivitetsnivået vil være avgjørende for ambisjonen om Trondheim som Europeisk kulturhovedstad i 2030. Kunst og kultur bidrar også til nærings- og kunnskapsutvikling.

Indikatorer:

  • Flere kunstnere og kulturaktører bor og virker i Trondheim
  • Flere kunst- og kulturaktører i Trondheim deltar i internasjonal utveksling
  • Flere kunst- og kulturtilbud er tilgjengelig i Trondheim som resultat av internasjonalt samarbeid og utveksling
  • Flere internasjonale samarbeidsprosjekter
  • Initiere forskning på kulturområdet

Periodemål 2: Trondheim - en mangfoldig og inkluderende kulturby

Trondheim skal være en by med høy deltagelse i kultur- og fritidstilbud, og gi mulighet for opplevelse, deltakelse, mestring og læring i alle livsfaser uavhengig av innbyggernes forutsetninger og bakgrunn.

Indikatorer:

  • Egnede lokaler for produksjon, formidling og opplevelse av kulturuttrykk er tilgjengelig i bydelene
  • Alle innbyggere skal kunne delta i kunst- og kulturaktiviteter
  • Innbyggere i Trondheim har mulighet til å påvirke og delta aktivt i utvikling av kunst- og kulturtilbudet

Periodemål 3: Trondheim – en kulturby for barn og unge

Kunst og kultur er viktig for barn og unges dannelse, gjennom egenaktivitet, mulighet for samskaping, medvirkning, opplevelse, mestring og mangfold.

Indikatorer:

  • Det er et bredt tilbud av profesjonelle kunst- og kulturopplevelser for barn og unge
  • Barn og unge skal selv kunne delta som publikum, utøver eller arrangør i kunst- og kulturaktiviteter
  • Alle barn og unge i Trondheim har mulighet til å delta i minst én regelmessig fritidsaktivitet

Periodemål 4: Trondheim – en kunnskapsbasert kulturby

Kunstnerisk kompetanse bidrar til innovasjon og utvikling av samfunnet. Kunnskap er Trondheims fundament og fortrinn. Kulturområdet er viktig for videre utvikling av Universitetskommune-samarbeidet. Planlegging av kunst- og kulturinstitusjoner må sees i sammenheng med campusutbyggingen, utvikling av Nyhavna og andre større byutviklingsprosjekter.

Indikatorer:

  • Økt samhandling med universitets-/høyskolemiljøene, og med kunst- og kulturaktører
  • Bruk av kunst- og kulturkompetanse i arbeid med samfunns-, by- og bydelsutvikling
  • Trondheim har arenaer som inviterer til kunnskapsdeling