Helse- og omsorgstjenester

Trondheim kommune skal sammen med brukere og pårørende legge til rette for at alle får benytte sine ressurser. Helse- og omsorgstjenestene viderefører satsingen på helsefremmende og forebyggende tiltak for å legge til rette for god livskvalitet.

Bemanningen i hjemmetjenestene og helse- og velferdssenter skal økes i planperioden, og kvaliteten på tjenestene skal videreutvikles gjennom brukermedvirkning, god nærledelse og kompetansebygging blant ansatte. Rådmannen foreslår å videreføre og forsterke arbeidet med å rekruttere og beholde kvalifisert personell. Det er lagt inn kompetansemidler rettet mot fastlegene. En mentorordning for nytilsatte i turnustjenester ble igangsatt for sykepleiere i 2019. Andre yrkesgrupper skal sette i gang samme ordning i 2020.

Innføringen av ny løsning for pasientadministrasjon, pasientjournal og samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten (Helseplattformen) vil åpne for en mer aktiv innbyggermedvirkning og dialog gjennom en egen pasientportal. Innbyggerne vil oppleve bedre muligheter for selvbetjening, bedre informasjonsflyt og at vi har én helsetjeneste, uansett hvor en møter systemet. Helseplattformen vil være et stort organisasjonsutviklingsarbeid for kommunen i hele perioden, og det største teknologiske innovasjonsløftet i midtnorsk helsevesen noensinne.

Mål for helse- og omsorgstjenester

  1. Helse- og omsorgstjenestene fremmer helse, forebygger sykdom og stimulerer til mestring og god livskvalitet
  2. Rett tjenestetilbud til rett tid, tilpasset den enkeltes hverdag
  3. Kommunen er en attraktiv arbeidsgiver og avtalepartner som tiltrekker seg og beholder kompetent arbeidskraft
  4. Helse- og omsorgstjenestene er innovative og utvikler tjenestene sammen med innbyggere, frivillige lag og organisasjoner og sosiale entreprenører
  5. Vi skal styrke samarbeidet med pårørende for å oppnå et best mulig tjenestetilbud og sikre at pårørendes behov blir ivaretatt

Om området

Driftsbudsjett

Rådmannen foreslår å omprioritere en betydelig del av helse- og omsorgs driftsbudsjett til bo- og aktivitetstilbudene og brukerstyrt personlig assistanse (BPA). For å få en økonomisk forsvarlig tilpasning til driftsrammene foreslår Rådmannen en langsommere opptrapping av grunnbemanning enn den som ble vedtatt i Eldreplanen.

Mer om rådmannens forslag til driftsbudsjett for helse- og omsorg

Investeringsbudsjett

Risvollan helse- og velferdssenter og Klæbu helse- og velferdssenter vil stå ferdig i planperioden. Rehabiliteringstilbudet vil bli styrket med dagrehabilitering og ulike lærings- og mestringstilbud, når Olavsgården mestringssenter er innflyttingsklart i mai 2020. Nidarvoll rehabiliteringssenter skal stå ferdig i slutten av planperioden. Målet med et eget rehabiliteringssenter er å redusere eller utsette behovet for tjenester, og at kommunens innbyggere skal leve mest mulig selvstendige liv i eget hjem lengst mulig. Innføringen av ny løsning for pasientadministrasjon, pasientjournal og samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten (Helseplattformen) vil åpne for en mer aktiv innbyggermedvirkning og dialog gjennom en egen pasientportal.

Mer om rådmannens forslag til investeringsbudsjett for helse- og omsorg