Barne- og familietjenesten

Periodemål og indikatorer

BFT har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel:

1.1 I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer

1.2 I 2020 er kompetanseutvikling og livslang læring en mulighet for alle

2.1 I 2020 er barn og unge aktive i miljøarbeidet og utviklingen av Trondheim som bysamfunn

3.1 I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 3. God helse

Barne- og familietjenesten har ansvar for helsetjenester til barn og unge i samarbeid med Helse og velferd, i det universelle tilbudet til alle barn og unge og deres familier og til de med spesielle helseutfordringer fra svangerskap til voksen alder.

Mål 4. God utdanning

Helsetjenester, pedagogisk-psykologisk tjeneste og barneverntjenester støtter opp barnet og familien for å skape gode forutsetninger for barns utvikling i barnehage og gjennomføring av grunnskole og videregående opplæring.

Mål 10. Mindre ulikhet

Alle barn er unike og har en plass i fellesskapet (Stein, saks, papir). God hjelp fra støttetjenestene skal bidra til å redusere ulikhet grunnet helse og levekår, forebygge utenforskap og fremme deltagelse i fellesskapet.

Mål 11. Bærekraftige byer

Gjøre byer og bosetninger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige.

Oppvekstsstrategien Stein, saks, papir fremhever betydningen av å utvikle gode møtesteder, trygge fellesskapet og skape generasjonsmøter gjennom kunnskapsgrunnlaget for kommune 3.0 og relasjonell velferd.

Mål 12. Ansvarlig forbruk og produksjon

Barne- og familietjenesten har, sammen med skole og barnehage, en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn.


Mål 16. Fred og rettferdighet

Stanse overgrep, utnytting, menneskehandel og alle former for vold mot og tortur av barn gjennom oppfølging av handlingsplanen mot vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep


Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Kommune 3.0 forutsetter forståelse og interesse for andre aktørers intensjoner og ressurser, og ikke minst vilje til sammen å skape gode vilkår for barne- og voksenfellesskap i Trondheim. Hver gang du engasjerer deg der du bor, gjør du Trondheim til et bedre sted. Kan din idè hjelpe Trondheim med å oppfylle FNs bærekraftsmål? Se borgerkraft.no for mer informasjon.

Hver dag gjør ungdom en innsats for å bidra til mer bærekraftige lokalsamfunn. Vi må samle de konkrete historiene, for å få frem hvordan barn og unge jobber med bærekraft, særlig sett fra deres perspektiv. Les mer om #jeggidder

Periodemål for 2020 - 2023

1 Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Helsestasjon og skolehelsetjeneste

Helsetjenestens oppgave er å følge opp og støtte barnets og familiens normale utvikling fra svangerskap til barnet har gjennomført videregående opplæring. Svangerskap- og barselomsorgen kommer tidlig inn, avdekker vansker og bistår slik at barnet og familien får god hjelp og god utvikling. Skolehelsetjenesten yter tjenester på gruppenivå og til det enkelte barnet, og bidrar til god utvikling sammen med skolen og øvrige tjenester.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Habiliteringstjenester skal bidra til at barn og unges muligheter for læring blir optimale ut fra deres forutsetninger, gjennom foreldreveiledning og helse- og omsorgstjenester. Koordinerende enhet har hovedansvaret for samordning av tjenestene. BFT har et spesielt ansvar for barn som bor i barnebolig (heldøgns helse- og omsorgsbolig). Det utarbeides individuelle planer (IP) og gjennomføres ansvarsgruppemøter for å ivareta barn, unge og familiens behov.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten skal veilede barnehager og skoler slik at de med særlige behov kan delta i fellesskapet og utvikle sine ferdigheter. PP-tjenesten skal bidra til at skolefraværet reduseres og læringsutbyttet økes.

Barnevern

Når barnets og unges omsorgssituasjon er ustabil eller mangelfull, må barnevernet bidra slik at deltakelsen i barnehage og skole sikres best mulig. Dette gjelder generelt, men særlig når barnet bor i fosterhjem eller institusjon. Barnevernet er pålagt å utarbeide omsorgsplaner og gjennomføre besøk i fosterhjem og institusjon, der mål og tiltak for det enkelte barnet fremgår.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • Alle barn og unge får helseundersøkelse til rett tid
  • 86 prosent av gravide som ønsker det, får svangerskapsomsorg hos jordmor
  • Barn og unge med tiltak fra barnevernet gjennomfører ordinær grunnskole og fullfører videregående opplæring

2 Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Helsestasjon og skolehelsetjenester

For å kunne skape et godt oppvekstmiljø for barna, må voksne på alle arenaer ta ansvar. Det handler om å utvide samarbeidet og koordinere tjenester og tilbudene som gis. Sammen med barn, foresatte, kultur, frivilligheten, næringslivet og forskning vil kommunen bygge kompetanse og sterke barnefellesskap. BFT skal jobbe for å gi foresatte en bedre mulighet til å involvere seg og ta ansvar for både eget barn og fellesskapet og i tett samarbeid med barnehage og skole.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barnehagen og skolen har ansvar for å legge til rette et inkluderende oppvekstmiljø for alle barn og unge. Barn med varige og sammensatte behov kan være spesielt utsatt for mobbing og ekskludering fra fellesskapet. Helsetjenesten bidrar ved behov for spesiell tilrettelegging av det fysiske og det sosiale miljøet.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten bidrar i arbeidet rundt barn sammen med foreldre, ansatte i barnehage og, skole. Økt pedagogisk bemanning og bemanningsnorm vil bidra til kvalitet i barnehage og skole i samarbeid med PPT. Fagteam gir støtte til barnehager og skoler.

Barnevern

Barnevernet arbeider med de mest komplekse tilfellene. Trondheim kommune har siden 2012 jobbet systematisk med kompetanseheving og kvalitetsutvikling av utredning i barnevernet. Dette har skjedd gjennom opplæringsprogrammet knyttet til barnevernets arbeid og oppdatert teori og forskning, spesielt rettet mot utredningsarbeid. Alle nye saksbehandlere og de som ikke har hatt denne opplæringen tidligere, skal gjennomføre programmet.

En barnesamtale handler om metodikken for hvordan barn som er blitt utsatt for vold, blir hørt. I begrepet profesjonelle barnesamtaler bør det ligge en samtalepraksis som ikke er tilfeldig, men bevisst valgt. Rådmannen tilbyr et forskningsbasert opplæringsprogram Barnesamtalen DCM (Gamst/Langballe) for å styrke barnevernets kompetanse i å snakke med barn, som er tilpasset de spesifikke arbeidsoppgavene og kravene til samtaler med barn i barnevernet.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • Barne- og familietjenesten samarbeider med barn, unge og deres foreldre i utøvelsen av tjenestetilbudet
  • Minst 18 ansatte skal gjennomføre opplæringsprogram Barnesamtalen DCM, samt opplæring i familie- og nettverksmetode årlig
  • Ungdom med omfattende hjelpebehov i aldersgruppen 16-25 år mottar koordinert hjelp fra nytt kommunalt samhandlingsteam (Oppvekst og helse- og velferd) i perioden fra 2020 - 2023
  • Ungdomskriminaliteten reduseres ved målrettet og systematisk arbeid for å forebygge rus, utenforskap og radikalisering

3 Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helseundersøkelsene bidrar til at barn og unges vansker oppdages tidlig, slik at hjelp kan gis innenfor de ordinære tilbudene. Helseundersøkelsene i helsestasjon og skolehelsetjenesten er et sikkerhetsnett for barn, unge og familier, og har nesten 100 prosent oppslutning i befolkningen.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Ulike former for bistand til barn, unge og deres familier utvikles for å tilpasse tjenestene til det familiene ønsker og har behov for.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten veileder barnehager og skoler for at barn og elever skal ha gode utviklingsmuligheter innenfor fellesskapet.

Barnevern

Flere barn og unge vokser opp i egen familie. Trondheim kommune har en større andel barn i fosterhjem og i institusjon enn gjennomsnittet for ASSS-kommunene. De forebyggende tiltakene må styrkes og utvikles videre i BFT.

Sammen med NTNU er BFT Midtbyen, BFT Lerkendal og Omsorgsenheten med i et EU-prosjekt som undersøker om det er mulig å styrke hjelpen til de familiene som lever i de mest komplekse livssituasjonene. Dette prosjektet har med utgangspunkt i familier, sett hvordan tjenestene er i stand til å bistå familiene med deres opplevde behov. Prosjektet avsluttes i 2019, men foreløpige funn viser at barnevernets tjenester alene ikke kan hjelpe familiene med de mest komplekse livssituasjonene, tilstrekkelig. Det er ofte for dårlig sammenheng mellom tjenestene i kommunen, og barnevernet har for lite fleksible løsninger. Tradisjonelt tar barnevernet for lite utgangspunkt i hva familiene faktisk selv mener de trenger for å komme fram til god hjelp og støtte. Deltakere i prosjektet opplever at administrasjonsoppgaver og det å “håndtere systemet” tar tid og ressurser fra tid med familiene. Trondheim kommune vil følge dette tett og sammen med NTNU se hvordan vi kan utvikle tjenestene i tråd med viktige funn.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • PPT mottar færre henvisninger på individnivå fra skoler og barnehager sammenlignet med forrige periode
  • Alle barnehager deltar i “Flerfaglig blikk” i løpet av neste fireårsperiode
  • Andelen barn og familier som får hjelp og støtte i hjemmet og i sitt nærmiljø, øker sammenlignet med forrige periode
  • 25 prosent av fosterhjemsplasseringer er i barnets slekt eller nære nettverk
  • Den samlede oppholdstiden i institusjon overstiger ikke 8000 døgn per år

4 Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, respekt og kompetanse

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helsestasjon og skolehelsetjenesten utvikler samarbeidet med barna og deres familier, og vektlegger spesielt samarbeidet med familier som av ulike grunner strever med samspillet i familien. Vi skal tilstrebe mer helhetlig tenkning, et felles verdigrunnlag, rundt barnet og familien innen Oppvekst og utdanning.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barn, unge og deres foreldre skal tilbys tjenester som er samordnede, tverrfaglige og i en meningsfull sammenheng. Det skal være kontinuitet i tilbudene over tid og på tvers av ansvarsforhold. Brukermedvirkning og samarbeid med foreldre og brukerorganisasjoner er i utvikling, og brukerundersøkelser følges opp. Tettere samhandling innad i BFT og mellom BFT, barnehage og skole, skal bidra til at barn og familier møter et mer helhetlig og koordinert tjenestetilbud.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

Samarbeid med foresatte og koordinert innsats med andre hjelpeinstanser er viktig for at barn og unge skal oppnå god effekt av tiltakene PP-tjenesten gir råd om. PP-tjenesten skal samarbeide med foresatte og gi bistand som er tilpasset brukernes kulturelle bakgrunn.

Barnevern

Samarbeid med familiene og koordinert innsats med andre instanser er en forutsetning for å oppnå god og varig effekt av tiltakene for det enkelte barn. Dette forsterker behovet for samarbeid og koordinering med barnehage, skole og andre instanser som bistår de aktuelle familiene.

Barnets perspektiv må synliggjøres i saksbehandling slik at det legges til grunn for vurdering av barnets beste. Tiltak og tilrettelegging blir mer forståelig når barnet forteller sin opplevelse, og det forplikter i større grad til handling.

Indikatorer på måloppnåelse:

  • Barn og familier møter godt planlagte overganger mellom hjem-barnehage og barnehage-skole
  • Alle skolene i Trondheim innfører metodene MEST og UngMEST i samarbeid med skolehelsetjenesten i løpet av planperioden
  • Barn og unge og deres foresatte, samt barnehage og skole, skal få koordinert og målrettet hjelp ut fra sine behov
  • Barnets og familiens medvirkning og fortelling skal dokumenteres i alle fagsystemer, og brukes i samskaping/tilrettelegging av tjenestene

Det vises forøvrig til årsrapport for 2018.