Interne tjenester og arbeidsgiverområdet

Om interne tjenester

Om område

Interne tjenester og arbeidsgiverområdet ledes av kommunaldirektør for organisasjon og kommunaldirektør for økonomi og finans. Området omfatter totalt 11 enheter som er interne støttetjenester for kommunens strategiske ledelse og kommunens 211 enheter. De interne tjenestene og arbeidsgiverområdet spiller en viktig rolle i arbeidet med å gjøre Trondheim til en åpen kommune, gjennom satsing på tiltak og virkemidler som fremmer “meråpenhet”.

I den kommende perioden skal blant annet satsingen “Eksperimentering som tjeneste” bidra til å styrke de interne tjenestenes rolle som støttespiller i innovasjon og omstilling. Kommunens mange medarbeidere er en viktig kilde til innovasjon og forbedring. Utviklingen av kapasitet til å veilede ledere og ansatte i målrettet eksperimentering er en forutsetning for å støtte opp under medarbeiderdrevet innovasjon.

Samfunnssikkerhet og kommunal beredskap

Kommunen har et overordnet ansvar for befolkningens sikkerhet og trygghet. Kommunen skal jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhetsarbeidet på tvers av sektorer i kommunen, med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier. Plikten omfatter også kommunen som myndighet innenfor sitt geografiske område, som virksomhet og som pådriver overfor andre aktører.

Rådmannen møter dette kravet blant annet gjennom kvartalsvis beredskapstrening for ledergruppen med støttefunksjoner, og ved å følge opp enhetsledere med tildeling av maler for arbeid med ROS-analyser, beredskapsplaner og øvelser på enhetsnivå. Internkontroll for dette ansvaret blir fulgt opp av rådmannen.

Digitrøndelag

Trondheim kommune har i samarbeid med KS, Trøndelag fylkeskommune og øvrige kommuner i trøndelag dannet sammenslutningen digitrøndelag. Hensikten er å bidra til at flere kommuner i Trøndelag styrker kompetansen innenfor digitalisering og lykkes med å ta i bruk de løsninger som etableres av fellesskapet. Programområdet skal særlig bidra med å rulle ut vedtatte nasjonale løsninger. Det er søkt fylkesmannen om tilskudd til ordningen.

Temaplan for teknologi og modernisering

Det er under utarbeidelse en temaplan for teknologi og modernisering. Utviklingen i samfunnet drives av et samspill av sosiale, kulturelle og økonomiske utfordringer og muligheter på den ene siden, og teknologiske drivere på den andre. Ny og innovativ teknologi, kombinert med nye måter å levere tjenester på, skaper muligheter for kommunen. Trykket fra omverden på kommunen for å teste ny og innovativ teknologi er stort. Moderniseringen av våre tjenester og interne prosesser er viktig for å møte forventninger til omgivelsene fremover og i tråd med arbeidet som gjennomføres andre steder i verden forøvrig. En tydelig bevissthet rundt hvilke behov, tema og virksomhetsområder som skal prioriteres fremover blir sentralt som styringsverktøy for Trondheim kommune.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 24-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 24-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Sykefravær

Personaltjenesten og Arbeidsmiljøenheten (Bedriftshelsetjenesten) har et særskilt ansvar i å bistå enhetene med å redusere sykefravær. Enhetene bistår arbeidsgiver, arbeidsmiljøutvalg og arbeidsmiljøgrupper med kunnskap, analyser, råd og veiledning, generelle og spesifikke tiltak og prosesser som har direkte eller indirekte betydning for sykefraværet. I enheter med høyt sykefravær over tid, går rådmannen direkte inn med ulike former for støtte. Rådmannen har opprettet særskilte innsatsteam beregnet på slike enheter.

Arbeidsmiljøutfordringer kan føre til unødvendig sykefravær og skal i størst mulig grad forebygges. Ledelse på alle nivå, med hjelp fra interne tjenester og partssamarbeidet, skal intensivere arbeidet med å identifisere og følge opp arbeidsmiljøutfordringer på den enkelte enhet med kunnskapsbaserte metoder.

Sykefravær for de interne tjenestene

Sykefraværet på fagområdet organisasjon har økt fra 5,9 % til 6,8 % fra 2. kvartal 2018 til samme tid i 2019, mens det har gått ned på fagområde finans. Her var sykefraværet 6,0 % i 2. kvartal 2018 mot 4,8 % til samme tid i 2019. Enhetene legger til rette for at medarbeidere skal ha kortest mulig fravær, være delvis sykmeldt og ellers prøve å forebygge fravær gjennom ulike tiltak. For enheter med høyt fravær har rådmannen iverksatt følgende tiltak:

  • Samlinger for kompetanse- og erfaringsutveksling mellom enhetsledere og kommunaldirektør
  • Prioritering av innsats i enhetene med høyest sykefravær
  • Handlingsplaner for reduksjon av sykefravær i enheter med høyt sykefravær