Plan- og bygningstjenester

Forslag til driftsbudsjett

Selvkostområdene innenfor plan- og bygningstjenester

De tre enhetene er i stor grad selvfinansiert, rundt 70 prosent av aktiviteten er i 2020 forutsatt finansiert via inntekter. Den høye inntektsandelen til enhetene skyldes i hovedsak de gebyrfinansierte tjenester relatert til Plan- og bygningsloven, Matrikkelloven og Eierseksjonsloven. I tillegg får plantjenester refusjon for oppgaver utført for andre og kart- og oppmålingstjenester får inntekter fra sitt salg av kart- og eiendomsdata.

Mesteparten av den tildelte kommunale rammen benyttes til byplanlegging og oppdatering av kommunens kartverk. Gebyr- og avgiftsnivået for tjenestene vedtas av bystyret. Den gjennomsnittlige gebyrøkningen rådmannen foreslår innenfor områdets selvkosttjenester, framgår av tabellen nedenfor.

Gebyret for bygg- og delesaker foreslås økt med 10 prosent i snitt i 2020. Byggesakskontoret er med i et nasjonalt prosjekt, eByggeSak, for å utvikle mer effektive dataverktøy i byggesaksbehandlingen. I sak sak 17/19, Orientering om status på gevinstrealisering som følge av implementering av eByggeSak, ble det redegjort for at det har vist seg mer krevende enn først antatt å ta ut de gevinstene innføringen av det nye datasystemet var ment å gi. Den manglende gevinstrealiseringen medfører at byggesaksområdet vil få et negativt selvkostfond ved utløpet av 2019 på et par millioner kroner. For å forhindre at det det negative selvkostfondet til området bygger seg opp har rådmannen funnet det nødvendig å foreslå at gebyret øker med 10 prosent i 2020.

Leverandøren av eByggesak har til gode å gjøre mottak av søknader fra eByggesøknad-løsningene tilgjengelig for sine kunder. Løsningen har blitt verifisert i test over lengre tid. Leverandøren forbereder en oppdatering av sin eByggesak-løsning i høst, hvor de har bekreftet at mottak av eByggesøknad skal settes i drift. Mottak av eByggesøknader skal altså være tilgjengelig i kommunens eByggesak-løsning innen utgangen av året, og noe effektiviseringsgevinst som følge av løsningsinnføringen bør oppstå i 2020. Størrelsen vil være avhengig av eByggesøknadsløsningene modning i markedet, og kundenes evne og vilje til å ta disse løsningene i bruk for å lage byggesøknader.

Gebyrområdet eierseksjonering har sett i forhold til aktiviteten relativt stort selvkostfond. Dette gebyret foreslår derfor rådmannen holdes uendret i 2020.

Rådmannen foreslår at oppmålingsgebyret i 2020 økes i tråd med anslått pris- og lønnsstigning, 3,0 prosent.

I 2018 ble det brukt over to millioner kroner av selvkostfondet for første del plantjenester (plangebyr). Ved årsslutt 2019 er det estimert at området vil ha negativt selvkostfond. Kostrastatistikk viser at saksbehandlingstiden den siste tiden har gått opp for dette gebyrfeltet. Forventning til mer samskaping og medvirkning jamfør kommune3.0 har også medført utgiftspress. Rådmannen har derfor funnet det nødvendig å bruke mer ressurser på gebyrfeltet for å sikre sakskvalitet og ha en tilfredsstillende saksbehandlingstid. For 2020 innstiller Rådmannen på at gebyret for plansaker økes med 10 prosent. Også utover i perioden kan det vise seg nødvendig å øke gebyret noe utover pris- og lønnsstigning.

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Tabell 18-3 viser rådmannens forslag til netto driftsramme for område plan- og bygningstjenester i perioden 2020-2023. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2019 per 31.12.2018 (sammenslått budsjett for Trondheim og Klæbu kommune). Tabell 18-4 viser rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

Omtaksering eiendomsskatt

Rådmannen har i tråd med informasjon gitt i sak 44/19 lagt inn et budsjett på 50 millioner kroner for å finansiere hva det anslagsvis koster å utarbeide et nytt grunnlag for utskriving av eiendomsskatt for nye Trondheim. Rådmannen presiserer at anslaget er usikkert og vil orientere nærmere om behovet i forbindelse med økonomirapporteringen for 2020.

Endringer i tjenestetilbudet

It-utvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,2 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsøkningen i kommunen. Midlene er planlagt brukt på å øke kommunens og byutviklingsområdets sin kompetanse på ny It-teknologi for å sikre at felles data og løsninger tilrettelegges på en mest mulig framtidsrettet måte. Midlene brukes også til oppgradert og tilpasset fagprogramvare innenfor byutviklingsområdet.

Redusert tjenesteproduksjon plan og bygningstjenester

For å tilpasse seg rammen finner rådmannen det nødvendig å redusere aktiviteten til tjenesteområdet knyttet til ajourhold av kart, redusere antall ansatte opp mot kart og redusere rammen til overordnet byplanlegging. Tiltakene vil medføre at kartet i deler av kommunen blir sjeldnere oppdatert. Området vil komme enda mer på etterskudd når det gjelder overordnet planlegging enn i dag, noe som vil gjøre det enda vanskeligere å levere i tråd med de politiske bestillingene. Det må derfor også i tiden framover påregnes forsinkelser i framleggingen av en del større politisk bestilte plansaker.