Skole

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringer knyttet til skoleanlegg har stor betydning for utviklingen av Trondheim kommune. Sterk elevtallsvekst har de siste årene bidratt til at mange skoler har fått eller er i ferd med å få flere elever enn det er kapasitet til. Det har derfor vært nødvendig å begrense eller stoppe byggingen av nye boliger i flere bydeler, noe som har resultert i at mange utbyggere har fått avslag på sine byggesøknader.

Kommunens tilgjengelige investeringsramme begrenser hvilke tiltak det er mulig å gjennomføre, samtidig som mye av rammen er bundet opp i allerede påbegynte prosjekter. I sak 83/19, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035 (revidert sak), vedtok bystyret rekkefølgen på tolv skoleprosjekter som følger etter allerede besluttede prosjekter. Tiltak som løser betydelige utfordringer knyttet til fysisk lærings- og/eller arbeidsmiljø, enten ut fra teknisk tilstand eller vedvarende for høyt elevtall, ble prioritert

Forutsetninger for perioden 2020-2023

Følgende forutsetninger ligger til grunn for arbeidet med investeringsbudsjettet:

  • Elevtallsprognoser fra mars 2019 (TR2018M_T2019) for Trondheim og Klæbu
  • Vedtatt handlings- og økonomiplan og bystyrets føringer i enkeltsaker
  • Vedtatt investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035
  • Vedtatt funksjons- og arealprogram for kommunale skoleanlegg i Trondheim

Der investeringsrammen ikke er vedtatt av bystyret, beregnes kostnadene ut fra forventet arealbehov og kostnad per kvadratmeter. Endelige kostnader påvirkes av bystyrets vedtak, blant annet om tilleggsfunksjoner som idrettshall, 7’er bane, nærmiljøfunksjoner med mer.

Elevtallsutvikling i trondheimsskolen

Ved årsskiftet var det 22 722 innbyggere i aldersgruppen 6-15 år i Trondheim og Klæbu. Vel 95 prosent av disse går i kommunale grunnskoler. Siden 2010 har aldersgruppen økt med 1901 barn og unge.

Figur 8-3. Forventet elevtallsutvikling på barnetrinnet, aldersgruppen 6-12 år pr 1.januar.

I økonomiplanperioden (fra inneværende år og frem til 1.1.2024) forventes på barnetrinnet en nedgang med 355 barn. Etter en bunn i 2026 øker barnetallet igjen og forventes å passere 17 000 barn i løpet av 2032. Prognosene er mest sikre frem til 2025, fordi de baseres på barn som allerede er født.

Figur 8-4. Forventet elevtallsutvikling på ungdomstrinnet, aldersgruppen 13-15 år pr 1.januar.

I økonomiplanperioden forventes på ungdomstrinnet en økning med 573 unge. Etter en topp i 2024 forventes antallet å gå noe ned til i overkant av 6500 i 2033. Prognosene er mest sikre frem til 2030, fordi de baseres på barn som allerede er født.

Elevtallet endrer seg ikke likt i hele byen. Dette er spesielt krevende i skolekretser der elevtallet øker, uten at det er tilstrekkelig skolekapasitet. Dette gjelder for eksempel øst i Trondheim, der det er behov for nye barne- og ungdomsskoler, og i områdene Tiller og Heimdal der kapasiteten ved eksisterende skoler må økes.

Investeringer i perioden 2020-2023

Okstad, Ranheim, Huseby barneskole, Huseby ungdomsskole, Lilleby og Stabbursmoen foreslås sluttfinansiert i perioden, mens det ved utgangen av perioden vil gjenstå å finansiere mindre kostnader på Nidarvoll og Sunnland i 2024. Samlet øker disse tiltakene kommunens skolekapasitet med 584 elevplasser; 587 på barnetrinnet og -3 på ungdomstrinnet. Det siste skyldes en omdisponering av 100 plasser ved Stabbursmoen skole fra ungdoms- til barnetrinnet, jf. den bestilte saken om avvikling av ungdomstrinnet.

Fordi det økonomiske handlingsrommet er så begrenset i planperioden, er det ikke foreslått å sette av midler til oppstart av Granås ungdomsskole, Lilleby/Lade/Ringve ungdomsskole eller Åsheim barneskole, slik bystyret vedtok i sak 83/19, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035 (revidert sak).

Okstad skole

Bystyret vedtok i sak 98/18, Okstad skole - Investeringsramme for skoleanlegg, den økonomiske rammen for utvidelse av Okstad skole. Skolen utvides for elever på 5.-7. trinn og vil dermed i fremtiden ha elever på 1.-7. trinn. Prosjektet ferdigstilles til skolestart i 2020, og Rådmannen foreslår 8,9 millioner kroner i sluttbevilgning i 2020.

Ranheim skole

Bystyret vedtok i sak 49/19, Ranheim skole kapasitetsutvidelse - investeringsvedtak, den økonomiske rammen for utvidelsen av Ranheim skole. Et tilbygg øker skolens kapasitet til 700 elever. Prosjektet ferdigstilles til skolestart i 2020 og Rådmannen foreslår å bevilge 25,1 millioner kroner i 2020.

Huseby barneskole/Huseby ungdomsskole

Bystyret vedtok i sak 215/18, Huseby barneskole og Huseby ungdomsskole - investeringsbeslutning for skoleanlegg, den økonomiske rammen for Huseby barneskole og Huseby ungdomsskole. Barneskolen bygges for fire paralleller med en liten idrettshall og ungdomsskolen for seks paralleller. Anlegget tilrettelegges som kulturskolesenter. Innenfor arealet som følger av dimensjoneringen, tilrettelegges det for et ressurssenter for hørsel og tegnspråk og to avdelinger til minoritetsspråklige elever. Prosjektet ferdigstilles til skolestart i 2021 og Rådmannen foreslår å bevilge 283 millioner kroner i 2020.

Lilleby skole

I sak 83/19, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035 (revidert sak), vedtok bystyret en utvidelse av kapasiteten på Lilleby skole fra 189 til i overkant av 300 elever, på førsteplass i investeringsrekkefølgen. Tiltaket er påkrevd for at skolen skal kunne håndtere den elevtallsveksten som følger av allerede gitte byggetillatelser. I tillegg forventes at tiltaket vil legge til rette for utbygging av om lag 60 prosent av potensialet i vedtatte reguleringsplaner i Lilleby krets, anslagsvis 600 boliger. Det er ikke tilstrekkelig for utbygging i henhold til reguleringsplaner som er under arbeid (blant annet Reina, Jarlheimsletta, Leangen og Nyhavna). Rådmannen foreslår å bevilge 29,0 millioner kroner i 2020.

Rådmannen arbeider med en mulighetsstudie der det vurderes om en ytterligere utvidelse av Lilleby skole er mulig. En slik utvidelse kan utsette behovet for både en ny barneskole i området og Lilleby/Lade/Ringve ungdomsskole med flere år. Mulighetsstudien vil inngå som en del av en større vurdering av skolestrukturen i området, herunder om det er aktuelt å benytte Ringve skole som et permanent skoleanlegg i området.

Nidarvoll skole/Sunnland skole

Rådmannen arbeider med samlokalisering av Nidarvoll barneskole, Sunnland ungdomsskole og Nidarvoll helsehus på dagens tomter for Nidarvoll skole og Nidarvoll helsehus. I sak 142/19, Nidarvoll skole og Sunnland skole - føringer for videre planlegging, vedtok formannskapet premissene for utvikling av et skisseprosjekt for de to skolene. Første byggetrinn dimensjoneres for 1000 elever, der det legges til rette for fleksibel bruk av generelle undervisningsarealer mellom barne- og ungdomsskolen. Rådmannen foreslår å bevilge 32,8 millioner kroner i 2020. I andre byggetrinn kan kapasiteten økes til 1300 elever.

Stabbursmoen skole

Det fremgår av handlings- og økonomiplan 2019-2022 at Stabbursmoen skole har behov for snarlig rehabilitering. I bystyresak 97/18, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035, beskrives tilstanden ved anlegget som følger:

Stabbursmoen skole har flere kritiske utfordringer knyttet til fasade, vinduer og heis. Tekniske anlegg har utgått levetid og ventilasjonsanlegget har ikke tilstrekkelig kapasitet. En utvendig rehabilitering må gjennomføres snarest. Anlegget anses som så dårlig at en større rehabilitering bør prioriteres.

I tillegg til rehabilitering av anlegget, inkluderer prosjektet også et permanent tilbygg som erstatter en midlertidig paviljong, og, med forbehold om bystyrets endelige vedtak om å avvikle ungdomstrinnet ved skolen, tilpasning av anlegget til barneskoledrift. Rådmannen foreslår å bevilge 13 millioner kroner i 2020.

Mindre investeringer skole

Mindre investeringer prioriteres ut fra skolenes innmeldte behov og Rådmannens utredninger knyttet til disse, ut fra tre kriterier:

  1. Individuell tilpasning av arealer for elever med sakkyndig dokumentert fysisk hjelpebehov
  2. Tiltak som følge av stor elevtallsvekst
  3. Skoler med vedlikeholdsår, der mindre tiltak gjennomført i kombinasjon med vedlikehold bedrer kvaliteten på eksisterende funksjoner eller tilfører nye funksjoner

Omfanget av tiltak varierer, men prosjektene er i hovedsak under 15 millioner kroner. Prosjekter som er større 15 millioner kroner, fremlegges i tråd med investeringsreglementet for formannskapet. Flere tiltak strekker seg over to kalenderår. Gjennomførte tiltak gir skolene bedre forutsetninger for å håndtere et vedvarende høyt elevtall, for eksempel ved tiltak knyttet til elevarealer, lærerarbeidsplasser, elevgarderober og funksjonalitet. Rådmannen foreslår å bevilge 48 millioner kroner i 2020, hvoretter den foreslåtte årlige bevilgningen reduseres til 38 millioner kroner.

Skoleanlegg for midlertidig opphold

For flere prosjekter er det en forutsetning at den berørte skolen kan ha midlertidig opphold i et annet skoleanlegg mens tiltakene gjennomføres. I økonomiplanperioden benyttes fire skoleanlegg for midlertidig opphold:

  • Gamle Kolstad skole (kapasitet til i overkant av 350 elever): 1.-4. trinn ved Huseby barneskole er i anlegget, inntil Huseby barneskole ferdigstilles. Rådmannen mener anlegget deretter i en periode bør benyttes som skoleanlegg for midlertidig opphold, blant annet knyttet til tiltak ved Stabbursmoen skole og etter hvert også Åsheim barneskole. Det må besluttes hvordan skoleanlegget og tomta deretter skal brukes
  • Sverresmyr midlertidige skole (kapasitet til 500 elever): Anlegget har midlertidig godkjenning ut 2019 og det pågår arbeid med fornying av godkjenningen. Anlegget benyttes av 5.-7. trinn ved Huseby barneskole
  • Gamle Heimdal videregående skole (kapasitet til 280 elever): Trondheim kommune leier deler av anlegget fra Trøndelag fylkeskommune. Leieforholdet utgår i 2021. Anlegget benyttes av Huseby ungdomsskole inntil nyskolen ferdigstilles
  • Brøset midlertidige skole (kapasitet til 800+ elever): En spesialromspaviljong ble i 2017 flyttet fra Sjetne skole, og anlegget har dermed alle spesialrom unntatt gymsal. Det er ikke avklart hvor lenge Trondheim kommune kan benytte tomta, som eies av Trøndelag fylkeskommune. Anlegget benyttes av Ranheim skole

Alle aktuelle prosjekter må tilpasses i tid og omfang slik at kapasiteten i anleggene utnyttes best mulig. Det er også nødvendig å sikre tilstrekkelig ledig kapasitet dersom det skulle oppstå skader og/eller uforutsette hendelser ved eksisterende anlegg.

Gamle Ranheim skole ble i fjorårets handlings- og økonomiplan beskrevet som et av fem midlertidige skoleanlegg. I tråd med sak 83/19, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035 (revidert sak), vil Rådmannen gjennomføre medvirkningsprosesser der det vurderes om dagens Ranheim skolekrets skal deles i to, og gamle Ranheim skole etableres som en egen skolekrets.

Bystyret vedtok i sak 83/19, Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035 (revidert sak), at Rådmannen skal legge frem en vurdering knyttet til fremtidig bruk av Ringve skole. Rådmannen vil i saken vurdere flere bruksområder, også om anlegget kan erstatte eksisterende skoleanlegg for midlertidig opphold.

Rådmannen forventer at det fortsatt vil være nødvendig å bruke midlertidige paviljonger for å løse kapasitetsutfordringer ved enkelte skoler. Det er fortrinnsvis aktuelt å videreføre eller flytte eksisterende paviljonger, ikke å anskaffe nye. Rådmannen vil i løpet av det kommende året vurdere fremtidig bruk av midlertidige skoleanlegg.