Skole

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på skole er flere elever skal få til tilbud innenfor rammen av den ordinær undervisningen. Det satser på en styrking av tilbudet i ordinær undervisning gjennom en kommunal fullfinansiering av lærernormen.

Tabell 8-2 viser Rådmannens forslag til netto driftsramme for område skole i perioden 2020-2023 Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2019 per 31.12.2018 (sammenslått budsjett for Trondheim og Klæbu kommune). Tabell 8-3 viser Rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

Flere elever i trondheimsskolen

Etter flere år med høy vekst i elevtallet, blir det en lavere vekst i antall elever i planperioden. Det forventes ingen vekst i elevtallet i 2024.

Redusert antall flyktninger

Som følge av lavere bosetting av flyktninger, blir det mindre behov for plasser i mottaksskoler i perioden.

Harmonisering av tjenestetilbud

I forbindelse med kommunesammenslåingen har Rådmannen gjennomgått ressursbruken på de ulike tjenesteområdene. Innenfor skoleområdet vil en harmonisering av ressursbruken på nivå med Trondheim kommune, gi en besparelse på 2 millioner kroner i 2020 og 5 millioner kroner utover i planperioden.

Økte strømutgifter

I budsjett 2018 ble det lagt inn 3,2 millioner kroner (estimert) i sparte strømutgifter på skoleområdet. Det viser seg at skolene har klart å ta ned strømforbruket, men prisene har økt såpass mye at området ikke har oppnådd en økonomisk besparelse.

Endringer i tjenestetilbudet

En time mindre matematikkundervisning på 4. trinn

I budsjett 2016 ble det lagt inn en time ekstra matematikkundervisning på 4. trinn fra høsten 2016 for å styrke satsingen på realfag. Dette er undervisning utover minimumskravet i grunnskolen. I forbindelse med kostnadsøkninger med blant annet lærernormen finner ikke Rådmannen rom i budsjettet til å opprettholde dette tilbudet og foreslår en avvikling av dette fra og med høsten 2020.

Opptrapping av lærernormen

Lærernormen ble innført fra og med høsten 2018. Da var normen 16 elever per lærer på 1-4 trinn og 21 elever per lærer fra 5-10 trinn. Fra og med høsten 2019 ble normen 15 elever per lærer på 1-4 trinn og 20 elever per lærer fra 5-10 trinn. Kostnaden for innføring av normen i trondheimsskolen er anslått til rundt 68 millioner kroner. Trondheim og Klæbu kommune har tilsammen mottatt 51 millioner kroner fra staten og mangler derfor 19 millioner kroner. Rådmannen legger inn disse midlene på skoleområdet slik at lærernormen er fullfinansiert.

Økte utgifter byomfattende tilbud hørsel

A.C. Møller skole ble overtatt fra staten 1. juli 2017 og er en avdeling ved Huseby barneskole. Fra og med 2020 må kommunen finansiere hele tilbudet, og det er derfor behov for å legge inn økte driftsmidler. Tidligere har staten finansiert deler av driften. Ressurssenteret er landsomfattende og vil tilby tjenester til alle landets kommuner som trenger spesialkompetanse på hørsel.

Reversere tilskudd to stillinger Ungt Entreprenørskap

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt inn ekstra midler til to stillinger i Ungt Entreprenørskap finansiert med delårseffekt i 2019. I forbindelse med kostnadsøkninger med blant annet lærernormen, finner ikke Rådmannen rom i budsjettet for å opprettholde dette tilbudet, og foreslår en avvikling fra og med januar 2020. Ungt Entreprenørskap får i dag en overføring fra Trondheims regionen på 1,1 millioner kroner der skoleområdet bidrar med 200 000 kr. Denne overføringen blir ikke berørt av dette forslaget.

Betaling for rettighetsbelagt innhold (Norwaco)

Norwaco er et bindeledd mellom skapere og brukere av kultur og underholdning innen TV, film og musikk. Det er inngått en avtale om betaling av 700 000 kroner per år for å bruke rettighetsbasert innhold i trondheimsskolen.

Vitenfestival/sommerskole

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt 2,3 millioner kroner til Vitenfestival/sommerskole. Midlene ble kun bevilget i 2019, og midlene trekkes derfor ut av planen i 2020-2023.

Flatere profil på sosioøkonomiske midler

Alle skolene i Trondheim får sosioøkonomiske midler. Dette er midler for å kompensere for levekårsutfordringer. Områder der foreldrene har lav utdanning, lav inntekt eller områder med mange innvandrere, får ekstra midler slik at skolen kan bidra med en økt innsats for å utjevne forskjeller. De siste års data viser imidlertid at Trondheim kun har tolv skoler som ligger under landsgjennomsnittet når levekårsutfordringer beregnes. Trondheim som by har ikke store utfordringer med levekår. Rådmannen mener derfor at det er fornuftig å legge inn en flat profil på de sosioøkonomiske midlene til skolene som ligger bedre an enn landsgjennomsnittet, og legge inn ekstra midler til de skolene som ligger betydelig under landsgjennomsnittet.

Redusert bruk av andre yrkesgrupper

Trondheim kommune budsjetterer i 2019 med 207 millioner kroner til spesialundervisning for elever som har store behov. Dette utgjør rundt to prosent av elevene. Det er en høy voksentetthet på disse tiltakene og høy bruk av andre yrkesgrupper. Rådmannen mener det er nødvendig å redusere bemanningen på tilbudene. Høyere lærertetthet i ordinær undervisning kan legge til rette for at det blir behov for noe mindre ressurser til elever med store behov.

Reduserte kostnader til prosjekter

Det ligger inne en del kommunale prosjekter som er knyttet opp mot innovasjon og utvikling på skoleområdet. De senere årene har kommunen mottatt en betydelig andel statlige midler, og rådmannen finner grunnlag for å redusere noe på kommunale prosjekter.

Tilrettelegging innenfor ordinær undervisning

I forbindelse med innføring av lærernormen er det blitt færre elever per lærer i trondheimsskolen. Rådmannen mener dette gir bedre muligheter til å tilrettelegge undervisningen innenfor rammene av ordinær undervisning. Rådmannen foreslår derfor en reduksjon av budsjettet som i dag går til spesialundervisning.

Lønnsglidning videreutdanning

Statens og kommunens satsing på videreutdanning av lærere gir bedre kvalifiserte lærere med høyere lønn. Rådmannen setter normalt sett ikke av ekstra midler til lønnsglidning. Ansatte som får mer erfaring og kompetanse får også mer lønn, noe det er naturlig å ta hensyn til når personalkabalen i virksomheten legges. Etter innføring av lærernormen ser Rådmannen det som nødvendig å kompensere lønnsglidning som følge av videreutdanning fra og med 2020. Lønnsglidningen for tidligere år blir ikke kompensert.

Endringer i gebyrer/brukerbetalinger

Avvikle søskenmoderasjon i den nye kommunen

Klæbu kommune har i dag en ordning med søskenmoderasjon i SFO. Her får husstanden 30 prosent moderasjon fra barn nummer to i SFO. Trondheim kommune hadde søskenmoderasjon i SFO frem til høsten 2016 da den ble avviklet. Denne moderasjonen gjaldt også mellom barnehage og SFO. En innføring av søskenmoderasjon i Trondheim etter Klæbus modell ville gitt om lag 10 millioner kroner i reduserte inntekter. Avvikling av søskenmoderasjon i Klæbu kommune vil gi 0,5 millioner kroner i økte inntekter. I forbindelse med kommunesammenslåingen foreslår Rådmannen at det ikke gis søskenmoderasjon i den nye kommunen. Det vil fortsatt være mulig å søke om moderasjon basert på husstandens økonomi.

Gevinstrealisering ved sammenslåing

Som følge av sammenslåing av kulturskolene i de to kommunene blir det behov for ett mindre lederårsverk.

Konsulentbruk/innkjøp

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt inn et kutt på skoleområdet på konsulentbruk med helårsvirkning i 2020.

Vikarbruk i skole

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt inn et kutt på vikarbruk i skolen. Kuttet på 3 millioner kroner er helårseffekten av kuttet som til sammen var på 11,8 millioner kroner.

Reduserte kostnader administrasjon

Det budsjetteres i dag med rundt 150 millioner kroner til administrasjon og ledelse i trondheimsskolen. Rådmannen mener det er viktig at kommunens 59 skoler samarbeider på tvers og ser på muligheter for å dele på personalressurser og oppgaver som kan løses i fellesskap mellom skolene. Rådmannen legger inn et effektiviseringskrav på administrasjon.

Effektiviseringstiltak

Gevinstrealisering ved sammenslåing

Som følge av sammenslåing av kulturskolene i de to kommunene blir det behov for ett mindre lederårsverk.

Konsulentbruk/innkjøp

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt inn et kutt på skoleområdet på konsulentbruk med helårsvirkning i 2020.

Vikarbruk i skole

I forbindelse med budsjettvedtaket 2019 ble det lagt inn et kutt på vikarbruk i skolen. Kuttet på 3 millioner kroner er helårseffekten av kuttet som til sammen var på 11,8 millioner kroner.

Reduserte kostnader administrasjon

Det budsjetteres i dag med rundt 150 millioner kroner til administrasjon og ledelse i trondheimsskolen. Rådmannen mener det er viktig at kommunens 59 skoler samarbeider på tvers og ser på muligheter for å dele på personalressurser og oppgaver som kan løses i fellesskap mellom skolene. Rådmannen legger inn et effektiviseringskrav på administrasjon.