Interne tjenester og arbeidsgiverområdet

Periodemål og indikatorer

Interne tjenester og arbeidsgiverområdet har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel

Av hovedmålene i kommuneplanens samfunnsdel 2009-2020 er det hovedmål 4 som i størst grad legger føringer på arbeidet til de interne tjenestene.

For gjeldende planperiode har kommunaldirektørene for organisasjon og finans og de interne tjenestene et hovedansvar for følgende delmål med tilhørende strategier:

  • Delmål 4.1: I 2020 skal Trondheim kommune være en aktiv deltaker på vesentlige samfunnsarenaer
  • Delmål 4.2: I 2020 skal Trondheim kommune ha styrket sin posisjon som attraktiv arbeidsgiver
  • Delmål 4.3: I 2020 skal byens og kommunens behov for arbeidskraft være dekket
  • Delmål 4.5: I 2020 har Trondheim god beredskap i forhold til samfunnssikkerhet

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 5. Likestilling mellom kjønnene

Målet handler om å gi begge kjønn like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. En kunnskapsbasert og systematisk tilnærming til inkludering har positive konsekvenser for alle grupper som står i fare for å bli støtt ut av samfunns- og arbeidslivet.


Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Målet handler blant annet om å sikre full sysselsetting og anstendig arbeid. Helhet, trygge og forutsigbare stillinger er en forutsetning for at medarbeiderne i kommunen skal ha gode forutsetning for å ytre seg og delta aktivt i utviklingen av egen arbeidsplass, i tråd med arbeidsgiverpolitikken.


Mål 9. Innovasjon og infrastruktur

Målet handler blant annet om å sikre Infrastrukturen som må være på plass for at et samfunn skal fungere. En viktig del av arbeidet til interne tjenester handler nettopp om å bygge støtte- og styringssystemer som gjør at kommunen styres på en forsvarlig måte og ressursene utnyttes på en bærekraftig måte.


Periodemål for 2020 - 2023

1. Vi har samsvar mellom kompetanse og oppgaver

Skal kommunen være en attraktiv arbeidsgiver, må kommunen over tid ha samsvar mellom tilgjengelig kompetanse og oppgaver. Både oppgaver og kompetanse kan påvirkes.

De interne tjenestene har et særlig ansvar for at hele organisasjonens kompetanse innen økonomi, innkjøp, regnskap, personal, HMS, arkiv, IKT, kommunikasjon, tolking og kontortjenester er i samsvar med dagens krav.

Indikatorer:

  • Alle enheter i Trondheim kommune har oppdaterte kompetanse- og rekrutteringsplaner.
  • Rådmannen har utarbeidet analyser av hvilke støttetjenester som bør ligge sentralt og hvilke som bør være på enhetene.
  • Alle medarbeidere følges opp av én ansvarlig leder gjennom årlige utviklingssamtaler
  • Enhetene analyserer kompetansesammensetning og behov for kompetanse basert på analyse fra medarbeiderundersøkelsen faktor 4 og 7.
  • Kommunen profesjonaliserer og standardiserer mottaket av nye ledere og ansatte, og sørger for at dette følges opp systematisk
  • Sykefraværet for kommunen er under 8,8 prosent
  • Den gjennomsnittlige stillingsprosenten for faste ansatte i hele kommunen går opp fra 82,5 til 85 prosent. For turnusbaserte tjenester økes den gjennomsnittlige stillingsprosenten fra 74 prosent til 75 prosent. Andelen ansatte som søker redusert stilling går ned
  • Alle enhetene på interne tjenester har med ulike virkemidler og tiltak lagt til rette for at organisasjonen besitter nødvendig kompetanse på sine respektive områder.

2. Vi jobber for en smartere kommune

Kommunen må utvikle seg i takt med samfunnet og i samspill med omgivelsene. Teknologiske endringer gjør det mulig å øke takten i moderniseringen av kommunen ved å skape nye former for tjenesteproduksjon (kommune 3.0) og automatisere manuelle og gjentagende prosesser. Kommunen skaper tilgang til større mengder data og løpende analyse for bruk i sentrale beslutninger og i strategiutvikling. Innbyggerne vil merke endringene i kommunen i form av krav til bruk av selvbetjeningsløsninger og flere muligheter for å delta i samfunnsutviklingen.

Vi samhandler både internt og eksternt for å løse våre oppgaver litt smartere.

Indikatorer:

  • Antallet manuelle administrative prosesser og oppgaver (tidstyver) er redusert ved bruk av teknologi og målrettet fornyingsarbeid
  • Flere tjenester utføres sammen med brukere, innbyggere, næringsliv og frivillighet
  • Gjennom Universitetskommunen TRD 3.0 avdekkes langsiktige og komplekse problemstillinger, og programmet lykkes med å få FOU-miljøer til å gjennomføre tidsriktig forskningsaktivitet
  • Trondheim kommune tilbyr ved behov åpne datasett til bruk av eksterne aktører så lenge det ikke er tungtveiende hensyn som taler mot
  • Flertallet av innbyggerne benytter kommunens digitale tjenester der det er tilrettelagt for det

3. Interne tjenesters kompetanse bidrar til en bedre kommune

Interne tjenester må være faglig i forkant på sine områder for å kunne være til nytte for resten av organisasjonen og innbyggerne.

Interne tjenester skal jobbe kunnskapsbasert, framtidsrettet og analytisk

Indikatorer:

  • Administrative verktøy og rutiner brukes.
  • Brukerundersøkelse av tjenestene fra interne tjenester viser at enhetene og rådmannen i kommunen er fornøyd med tilbudet de mottar
  • Kommunen lykkes med å øke innbyggernes deltakelse i utviklingen av kommunens tjenester
  • Det er opprettet et virkemiddelapparat for mottak og videreutvikling av medarbeiderdrevet innovasjon