Eiendomstjenester

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Tabell 21-2 viser rådmannens forslag til netto driftsramme for område eiendomstjenester i perioden 2020-2023. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2019 per 31.12.18 (sammenslått budsjett for Trondheim og Klæbu kommune). Tabell 21-3 viser rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

01. Kompensasjon nye formålsbygg

Nye formålsbygg medfører økte forvaltnings, drift og vedlikeholdsutgifter. Rådmannen foreslår at området tilføres 7,4 millioner kroner i 2020 for å kompenseres området for de kostnadene kommunens nye bygg medfører.

Endringer i tjenestetilbudet

02. Registerutvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,2 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsøkningen i kommunen. Rådmannen foreslår at midlene brukes til å utvikle kommunens tilstandsoversikter når det gjelder veinett og grøntområder.

03. Utvikling av Østmarkaområdet

Det ble ervervet et fylkeskommunalt område på Østmarka i 2017, ref. bystyresak 31/17. Trondheim kommune eier nå totalt 110 dekar som skal utvikles gjennom en periode på 10-20 år. På området er det 48 eldre leiligheter og to næringsbygg samt Kanonhaugen og tidligere Ringve skole. I tillegg har området internveger og et parkområde. I årene framover skal Trondheim kommune forvalte, utvikle og drifte bygningene og uteområdene på Østmarka. Samtidig skal det arbeides med strategisk utvikling, eksempelvis parallelloppdrag, for å kunne tilrettelegge området for senere bruk og realisering. Den strategiske utviklingen skal ende i en reguleringsplan. For å holde orden på området, sikring av verdiene og for at prosjektet skal få ønsket fremdrift og sluttresultat foreslår rådmannen at det settes av 2,5 millioner kroner til dette arbeidet per år.

04. Forskjell i driftsnivå bygningsdrift Klæbu og Trondheim

Det er estimert at hadde formålsbyggene til Klæbu kommune hatt samme driftsramme som de i Trondheim kommune, skulle budsjettet til eiendomsdrift i Klæbu vært 6 millioner kroner høyere enn hva det er i 2019. Det betyr at for å drifte alle byggene i den nye sammenslåtte kommunen på samme nivå som det Trondheim gjør i dag måtte eiendomsområdet ha blitt tilført 6 millioner kroner i 2020-budsjettet. Rådmannen har ikke funnet rom til å prioritere å rette opp hele denne skjevheten og har tilført området tre millioner kroner.

Tilstanden på bygningene i Klæbu er vesentlig dårligere enn i Trondheim, det er estimert at de kommunale byggene i Klæbu har et tilstandsnivå som ligger 35 millioner kroner etter tilsvarende nivå i Trondheim. Eksempelvis er ventilasjonen på Sørborgen skole så dårlig at stengning fort vil bli vurdert hvis anlegget ikke prioriteres. Forskjellene i tilstandsnivå mellom Trondheim og Klæbu vil medføre at eiendomsmassen i Klæbu må prioriteres i årene framover, noe som vil føre til at eiendomsmassen i Trondheim vil få et gjennomgående dårligere tilstandsnivå enn hva den har i dag.

05. Redusert vedlikehold formålsbygg

Rådmannen foreslår en reduksjon i vedlikeholdet på tre millioner kroner i 2020, økende til 4,5 millioner kroner fra 2022. Vedlikeholdet har vært søkt skjermet for kutt de siste årene, men for å kunne tilpasse aktiviteten til den tildelte rammen har en reduksjon i vedlikeholdsbudsjettet vist seg nødvendig. De foreslåtte kuttene vil medfører at vedlikeholdsrammen reduseres med om lag fire prosent sammenlignet med 2018.

06. Redusert vaktmesterressurs

For å tilpasse seg den tildelte rammen har rådmannen funnet det nødvendig å foreslå at utgiftene knyttet til vaktmesterressurs reduseres med 0,4 millioner kroner økende til to millioner kroner fra 2022. Dette vil bli gjort ved at flere vaktmestere får ansvar for flere eiendommer innenfor samme geografiske område og på tvers av enheter. Vaktmesterressursen vil dermed fordeles på flere enheter (hovedsakelig skoler), noe som generelt vil gi enhetene redusert tilgang til vaktmestere. Som følge av kuttet vil det også bli noe redusert brøyting av utomhusområder for skoler og barnehager og redusert klipping av busker, trær og plen. En positiv effekt ved sammenslåingen kan bli at bruken av egne kjøretøy går ned, noe som bidrar til å redusere CO2-utslippene.

07. Reduksjon av administrative tjenester

Rådmannen foreslår i sitt budsjettforslag for 2020 at de administrative tjenestene innenfor eiendomstjenester skal reduseres med 0,5 millioner kroner i 2020 økende til 1,5 millioner kroner i slutten av perioden.

08. Redusert renhold klasserom

Rådmannen foreslår at budsjettet for renhold av klasserommene reduseres med 0,8 millioner kroner i 2021 økende til 1,1 millioner kroner mot slutten av planperioden. Dette vil sammen med reduksjonene foretatt i 2019 bety at rammen til renhold av klasserom reduseres med om lag ti prosent. Renholdsfrekvensen på skolene er i dag tre til fire ganger per uke. Budsjettilpasningen medfører at frekvensen må reduseres til om lag tre ganger per uke på alle skolene der det er praktisk mulig.

09. Redusert renhold kommunale bygg

Rådmannen foreslår at budsjettet for renhold av kommunale bygg reduseres med 0,8 millioner kroner i 2020 økende til 1,9 millioner kroner mot slutten av planperioden. Reduksjonen medfører at renholdsfrekvens på alle bygg må gjennomgås og reduseres. Frekvensen på kontorlokaler og korridorer vil i snitt settes til en gang per uke mot to til tre ganger per uke i dag.

10. Husleie Trondheimsporten 2

Kommunens behov for økt areal til sine tjenester fordrer økt innleie. Kommunen har skrevet kontrakt på leie av areal i Trondheimsporten 2. Det er estimert at merutgiften i 2021 blir på 4,9 millioner kroner økende til 9,8 millioner kroner fra 2022 av.

Effektiviseringstiltak

11. Konsulentbruk og innkjøp

Tiltaket er helårseffekten for eiendomstjenster av politisk vedtak i budsjett 2019 om reduksjon i konsulentbruk og innkjøp.

12. Gevinstrealisering kommunesammenslåing

I forbindelse med sammenslåingen av Klæbu og Trondheim kan det reduseres noe i lederfunksjonene knyttet til eiendomsdrift. Det er estimert at det kan taes ut 1,2 million kroner i effektiviseringsgevinst på grunn av det.

13. Effektiviseringskrav inn- og utleie

Rådmannen vil foreta en gjennomgang av kommunens portefølje av innleide bygg og se på incentiver for redusert arealbruk, og innføre en forbedret metodikk for fornyelse av kontrakter. Det er foreløpig lagt inn en forutsetning om at det vil være mulig å effektivisere området med 1,6 millioner kroner fra og med 2021.

14. Nytt system for skjenke- og serveringsbevillinger

I forbindelse med innføring av nytt datasystem for skjenkekontroll regner rådmannen med at det vil være mulig å ta ut noe netto effektiviseringsgevinst, estimert til 0,3 millioner kroner per år fra 2021 av, ved å gjøre saksbehandlingen mer effektiv.