Bo- og aktivitetstilbud

Om bo- og aktivitetstilbud

Om område

Bo- og aktivitetstilbudene gir tjenester til personer med utviklingshemming, og personer med utviklingsforstyrrelser som autisme, kognitiv svikt. Tilbudene gir også tjenester til fysisk funksjonshemmede. Bo- og aktivitetstilbudene består av fire enheter og har totalt 856 årsverk.

Mange av brukerne bor i kommunale bofellesskap, mens noen bor i private bofellesskap. I de siste årene har stadig flere brukere/pårørende kjøpt egne leiligheter. Kjøp av leilighet kan f.eks. skje nær en av kommunens personalbaser, og beboer får da tjenester fra basen. Dersom det ikke er personalbase i nærheten, kan det være aktuelt at kommunen kjøper en leilighet til basen.

Klæbu

Sammenslåingen med Klæbu fører til noen endringer på området. Klæbu har fire boliger med totalt 31 leiligheter. Seks tjenestemottakere har boveiledning i privat bolig. Aktivitetstilbud på dagtid gis hovedsakelig ved Klæbu Industrier. Tre av de 31 leilighetene er ledig i september, og det foreligger en plan for nye brukere i disse. Antall brukere i bo- og aktivitetstilbudet i Klæbu har vært stabilt i perioden 2017 til 2019.

Flere nye tjenestemottakere i Trondheim

Antall tjenestemottakere i bo- og aktivitetstilbudene i Trondheim har økt kraftig de siste årene. Det har ført til merforbruk i forhold til budsjett. Brukerne av området har fått økt levealder, og det har også blitt flere brukere med sammensatte utfordringer. Veksten innen området er større enn befolkningsveksten.

Den økonomiske situasjonen i bo- og aktivitetstilbudene i Trondheim har i 2019 vært tema i flere politiske møter. Ved behandling av PS 81/19 Økonomirapport per februar 2019 ble det vedtatt ekstra midler til området. I samme sak la vedtaket føringer for perioden 2020-2023.



Figuren til høyre viser økning i antall brukere av tjenester innen bo- og aktivitetstilbudene i Trondheim fra desember 2015 til juni 2019.

Det har vært en betydelig økning av brukere i heldøgns omsorg som ikke har utviklingshemming.

Flere brukere med utviklingshemming er blitt bosatt i nærhet til personalbase (NTB) i løpet av de siste årene.


For perioden i handlings- og økonomiplanen forventer rådmannen at antall tjenestemottakere innen området fortsatt vil øke. Rådmannen vurderer fortløpende om tjenestemottakere kan få bedre tilpassede tjenester innen andre tjenesteområder.


Ventetid på bolig for tjenestemottakere som har behov for heldøgns omsorg

Lang ventetid for tjenester i bolig for utviklingshemmede som trenger heldøgns omsorg har lenge vært en utfordring. Høsten 2019 åpnet et nytt bofellesskap med ni leiligheter i Johan Falkbergets veg. Sammen med andre tiltak har det ført til at boligkøen for utviklingshemmede er blitt redusert.

Per september 2019 er det 20 personer med utviklingshemming eller utviklingsforstyrrelse som står i kø med aktiv søknad om tjenester for heldøgns omsorg. Ved utgangen av 2018 var tilsvarende tall 30.

Bo- og aktivitetstilbudene gir også tilbud om heldøgns omsorg for personer med fysisk funksjonshemming, og per september er det fem personer som venter på tilbud i tillegg til de 20 omtalt over. Videre er det seks som har vedtak på heldøgns omsorg, og saksbehandler har vurdert at disse sakene kan avventes.

Alle som har søkt om bolig med heldøgns omsorg, har alternative tjenester i ventetiden. Utgiftene til disse tjenestene er åtte millioner kroner i året.

Rekruttering

Faglige tiltak basert på erfarings- og forskningsbaserte metoder skal gjøre det mer attraktivt å jobbe i bo- og aktivitetstilbudet for personer med god fagkompetanse. Rådmannen ser behov for å øke andel ansatte med treårig høgskoleutdanning og ønsker at alle ansatte skal gjennomføre BOA-skolen. Gjennom forskningsbaserte prosjekter i samarbeid med NTNU og andre skal kvaliteten innen tjenesteområdet videreutvikles. For særlig å rekruttere og beholde vernepleiere, iverksettes en mentorordning for disse.

Brukerundersøkelse

Brukerundersøkelse ble sist gjennomført i 2018. I undersøkelsen er det positive tilbakemeldinger fra tjenestemottakerne og en bedre skår på alle områder i 2018 enn i 2016. Trygghet og brukermedvirkning/påvirkningsmulighet oppnår høyest skår.Tjenestekvalitet og selvbestemmelse får lavest skår. Det ble i 2018 lagt vekt på at tjenestemottaker i størst mulig grad skulle besvare undersøkelsen selv, mens i 2016 var det i større grad verge og pårørende som besvarte undersøkelsen. På åpent spørsmål er det mange som etterlyser bedre fritidstilbud.

Strategiplanen “En bedre hverdag for alle”

Strategiplanen “En bedre hverdag for alle” ble vedtatt for første gang i 2015. Planen omhandler tjenester til personer over 18 år med nedsatt funksjonsevne, fortrinnsvis utviklingshemming og/eller utviklingsforstyrrelser. Revisjon av planen er til politisk behandling høsten 2019.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 12-2 viser budsjett- og regnskap for bo- og aktivitetstilbud i perioden 2016-2018, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2019, samt rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for bo- og aktivitetstilbud for 2020. Perioden 2016-2019 viser kun gamle Trondheim, mens budsjett 2020 er sum for nye Trondheim kommune.

Figur 12-2. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 12-3. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Sammenligning med andre kommuner

Tabellen viser at Trondheim kommune bruker noe lavere ressurser per utviklingshemmet sammenlignet med Oslo, Bergen og Stavanger, men ligger litt over gjennomsnittet for storbykommuner (ASSS-nettverket). Trondheim kommune bruker mer ressurser til personer som bor i bolig med fast tilknyttet personell hele døgnet enn Bergen, men ligger litt lavere enn de andre ASSS-kommunene.

Sammenlignet med de andre ASSS-kommunene har Trondheim kommune en større andel brukere som bor i bolig med fast tilknyttet personell enn Oslo og Stavanger, men lavere enn Bergen. Trondheim kommune har flere ansatte med fagutdanning enn andre ASSS-kommunene.

For mer informasjon se KS sine sider her.

*TTU står for tall for tjenester til utviklingshemmede, se link til asss.no

Figuren under viser utgifter per utviklingshemmet fratrukket tilskudd til ressurskrevende brukere for ASSS-kommunene i perioden 2016-2018.

Sykefravær

Tabell 12.2 viser at tjenesteområdet bo- og aktivitetstilbud i Trondheim har større sykefravær enn Trondheim kommune samlet. I 2018 gikk sykefraværet for området ned. Også i Klæbu er sykefraværet i bo- og aktivitetstilbudet høyere enn i kommunen samlet.