Kommunens eierinteresser

Aksjeselskaper (AS)

TRV Gruppen AS (eierandel 100 prosent)

Kommunen har som lovpålagt oppgave å samle inn husholdningsavfall og farlig avfall, jf forurensningsloven § 30-26 og avfallsforskriften. Innsamling og behandling av husholdningsavfall er å anse som en rettslig monopolvirksomhet, som kommunen kan velge å utføre selv eller å konkurranseutsette. Kommunen har ikke lovmessig plikt til å samle inn og behandle næringsavfall.

TRV Gruppen består av morselskapet TRV Gruppen AS, som er heleid av Trondheim kommune, og av datterselskapene Trondheim Renholdsverk AS og Retura TRV AS. Trondheim Renholdsverk AS utfører håndtering av husholdningsavfall i Trondheim i egen regi, mens Retura TRV AS driver konkurranseutsatt virksomhet innenfor næringsavfall, noe som gir grunnlag for utbytte fra selskapet til Trondheim kommune.

Krav til avkastning og utbytte fra TRV Gruppen AS

Kommunens krav til avkastning og utbytte stilles til TRV Gruppen AS (morselskap) og Retura TRV AS. Datterselskapet Trondheim Renholdsverk AS ivaretar kommunens lovpålagte oppgave om håndtering av husholdningsavfall og er selvkostfinansiert. Som følge av at de er selvkostfinansiert, kan ikke Trondheim Renholdsverk AS bidra til morselskapets krav til avkastning.

Utbyttet fra selskapet for regnskapsåret 2018 ble ved behandlingen av Trondheim kommunes budsjett for 2019, forventet til fire millioner kroner, mens selskapets styre foreslo et utbytte på 2,5 millioner kroner som ble vedtatt i generalforsamlingen for selskapet.

For planperioden 2020-2023 budsjetterer Rådmannen med et årlig utbytte fra TRV konsernet på fire millioner kroner. Trondheim kommune som eier har behov for en viss forutsigbarhet i utbyttenivået, og forventer et utbyttenivå som er minst 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.

Selskapet skal forholde seg til kommunens krav til avkastning og utbytte. Styret innstiller på utbytte til generalforsamling.

Trondheim Kino AS (eierandel 100 prosent)

Kommunens eierskap i Trondheim Kino AS sikrer innbyggerne et kvalitativt godt og bredt kinotilbud. Formålet til selskapet fremgår av vedtektene, fastsatt i ekstraordinær generalforsamling 13. november 2012:

Selskapets formål er å drive kinovirksomhet og annen virksomhet naturlig knyttet til dette. Trondheim Kino AS skal vise film innenfor alle filmgenre valgt ut etter kvalitetskrav og de til enhver tid gjeldende konsesjonskrav under de best mulige visningsforhold og på konkurransedyktige vilkår for flest mulig mennesker som ønsker å oppleve filmkunst.

Trondheim Kino AS har i dag betydelige eierinteresser i datterselskap som driver med virksomhet som er tilknyttet kinodrift. I konsernet inngår Filmfest Trondheim AS, Trondheim Kino Utvikling AS og Trondheim Kino Eiendom AS. Trondheim Kino AS har 100 prosent eierandel i disse tre. I tillegg har Trondheim Kino AS en eierandel på 45,2 prosent i kinokjeden KinoNor AS.

Trondheim Kino AS legger vekt på å sikre og styrke selskapets stilling i bransjen. Selskapet har derfor sammen med Aurora kino IKS, Edda kino (Haugesund kultur- og festivalutvikling KF) og Bryne Kino (Time kommune) etablert kinokjeden KinoNor AS. Kjeden skal bidra til stordriftsfordeler og kompetanseheving for eiere og deltakere. Kinokjeden representerer så langt kinoer i åtte byer (Tromsø, Alta, Kirkenes, Vadsø, Narvik og Haugesund, Stjørdal og Trondheim). Selskapet er den tredje største kinokjeden i Norge med en markedsandel på 12,1 prosent og 44 saler, med om lag 1,5 millioner besøkende i året.

Trondheim Kino AS har tre kinosentre, med åtte saler på Prinsen kinosenter, elleve på Nova kinosenter og tre saler på Kimen Kino (Stjørdal). Trondheim Kino AS eier Prinsen, men leier lokalene til Nova av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) og Kimen av Kimen kulturhus.

Gjennom etableringen av Kimen Kino og overtakelsen av kioskdriften, har Trondheim Kino AS økt sin omsetning betydelig de siste årene. Det samme gjelder antall ansatte, som nå er oppe i 110 personer.

Trondheim Kino AS kan vise til meget god soliditet med en egenkapitalandel på 67,1 prosent i morselskapet og 68,6 prosent i konsernet per 31. desember 2018. Driftsresultatet for det enkelte år gir uttrykk for et kinobesøk som har variert mye i perioden. Dette har stor innvirkning på driftsinntekter, men også på kostnader ved leie av film, som er omsetningsbasert.

Kinoen hadde 818.000 besøkende fordelt på 26.000 forestillinger i 2018. Antall besøkende gikk opp fra 763.000 i 2017. Økningen skyldes et godt filmår, samt suksessen til den lokale filmen Trondheimsreisen. Årsresultatet for selskapet hadde en betydelig økning, med 15,07 millioner i 2018 mot 10,04 millioner i 2017.

Utbytte fra datterselskapene er av betydning for å kunne ha en bærekraftig kinodrift. Alliansen med andre kinoer gjennom KinoNor AS forventes å gi en gevinst i form av reduserte kostnader.


Krav til avkastning og utbytte fra Trondheim Kino AS

Bystyret vedtok 12. april 2018 ny eierstrategi for Trondheim Kino (sak 193/17). Eierstrategien beskriver kulturelle og finansielle forventninger og mål. Finansielle mål omfatter Trondheim kommune som eier, sine forventninger til verdiutvikling, avkastningskrav og utbyttepolitikk. Eieren ønsker at selskapet gjennomfører en ekstern og uavhengig verdivurdering av Trondheim Kino AS sin markedsverdi hvert fjerde år. Verdiutviklingen av selskapet forventes å ha en utvikling noe bedre enn bransjen. Eiers krav til avkastning stilles til egenkapitalen i Trondheim Kino AS, der eieren forventer at avkastningskravet på verdijustert egenkapital ligger i intervallet 7-9 prosent etter skatt. Trondheim kommune som eier har behov for en viss forutsigbarhet i utbyttenivået, og forventer et utbyttenivå som er minst 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.

Trondheim Kino AS vil i de kommende årene satse på å utvikle avanserte løsninger for CRM (Customer Relationship Management), noe som vil medføre betydelige investeringer. Dette arbeidet vil skje i fellesskap med KinoNor AS.

Trondheim Kino AS har underdekning i sikret pensjonsordning, noe som vil innebære en urealisert reduksjon av bokført egenkapital på rundt 25 millioner kroner per 31. desember 2018. Disse forhold vil påvirke Trondheim Kinos framtidige utbyttekapasitet.

Trondheim Parkering AS (eierandel 100 prosent)

Bystyret vedtok i sak 183/18 at den forretningsmessige virksomheten i Trondheim Parkering KF skulle skilles ut i et eget selskap med foretaksnavn Trondheim Parkering AS, 100 prosent eid av Trondheim kommune. Selskapet ble opprettet i 2018, med driftsstart 1. mai 2019.

Den forvaltningsmessige delen av parkeringsvirksomheten ble fra samme dato organisert som en kommunal enhet. I og med at selskapet hadde driftsstart 1. mai 2019 finnes det ingen regnskapstall for tidligere år.


Krav til avkastning og utbytte fra Trondheim Parkering AS

Det er ikke utarbeidet eierstrategi for Trondheim Parkering AS, men Rådmannen har satt som mål at det skal legges frem forslag til eierstrategi for behandling i bystyret i løpet av høsten 2019. Rådmannen vil i sitt forslag til eierstrategi overfor selskapets styre legge frem en forventning til utbytte som for andre selskaper eid av Trondheim kommune. Endelig nivå på utbytte fastsettes i eierstrategien som bystyret vedtar.

Trondheim Parkering AS har budsjettert et årsresultat for 2019 på 4,9 millioner kroner. Selskapet har ikke budsjettert utbytte for 2019. Med utgangspunkt i selskapets budsjetterte årsresultat antar Rådmannen at selskapet vil være i stand til å betale ut et utbytte for 2019 på 3,4 millioner kroner. Det er 70 prosent av budsjettert årsresultat.

Som en følge av at selskapet startet sin virksomhet i 2019, så vil det ikke bli utbetalt utbytte i 2019, men først i 2020.

2020 er første fulle driftsår for Trondheim Parkering AS.

Olavshallen AS (eierandel 100 prosent)

Olavshallen AS er et heleid kommunalt aksjeselskap. Selskapet ble opprettet i 1988.

Selskapets formål er å fremme midtnorsk musikk- og kulturliv ved å eie, forvalte og leie ut sine eiendommer og lokaler primært til kulturelle formål, samt private og offentlige arrangement. Styret oppnevnes av formannskapet, som er generalforsamling i selskapet. Rådmannen har en observatør i styret.

Olavshallen AS har hatt positivt årsresultat i årene 2015-2018. I 2015 var driftsresultatet negativt, men finansinntektene bidro til at årsresultatet ble positivt. Regnskapet inkluderer ikke kapitalkostnader knyttet til bygg. Bygningene er bokført med én krone i balanseregnskapet til Olavshallen AS.

Selskapets egenkapitalandel har ligget på cirka 37 prosent i gjennomsnitt for perioden. Selskapets gjeld består av langsiktig gjeld (lån tatt opp i forbindelse med kjøp av aksjer i Kjøpesenteret Olavskvartalet AS), leverandørgjeld, offentlige avgifter og annen kortsiktig gjeld. Basert på de siste års regnskaper er det ikke realistisk at selskapet selv skal kunne dekke kapitalkostnadene knyttet til bygningsmassen.

Formannskapet vedtok i sak 131/13; Utredning av Olavshallens videre drift og utvikling å iverksette et utredningsarbeid for å belyse hvordan Olavshallen AS og Olavskvartalet kan styrkes som kulturarena. Rådmannen la fram sak med flere mulige alternativer 23. juni 2015, sak 134/15; Videre utvikling og drift av Olavshallen og Olavskvartalet; Rådmannens vurdering. Det ble vedtatt å utrede videre et alternativ der hele Olavskvartalet frigis til kulturformål (B4-alternativet), og å vurdere lokaliseringsmuligheter og kostnader ved et eventuelt nytt kultur- og konserthus.

Rådmannen la fram sak om organisering av det videre arbeidet og rekkefølge for kommende politiske saker i f-sak 228/18; Olavshallen, videre arbeid etter formannskapets vedtak i sak 134/15. Det ble da besluttet å legge til side arbeid relatert til et nytt konserthus inntil problemstillingene direkte knyttet til Olavshallen er besvart og behandlet.

I tråd med formannskapets vedtak i nevnte sak utarbeidet Rådmannen forslag til eierstrategi for Olavshallen AS, og dette ble lagt fram til behandling av bystyret 28. februar 2019 i b-sak 17/19; Eierstrategi Olavshallen AS (Eierskapsmelding del 2). Bystyret besluttet da å sende saken tilbake til komiteen i påvente av saken om fremtidige investeringsbehov. Sak om investeringsbehov fremmes, i tråd med formannskapets vedtak i sak 228/18, høsten 2019.

Bystyret vedtok i sak 56/16 at Olavshallen AS kan kjøpe aksjene i Kjøpesenteret Olavskvartalet AS, og at Kjøpesenteret Olavskvartalet AS kan etableres som et datterselskap under Olavshallen AS. Olavshallen AS har dermed i langt større grad mulighet til å styre utviklingen av kvartalet i tråd med selskapets visjoner og mål.


Krav til avkastning og utbytte fra Olavshallen AS

Det stilles ikke krav til utbytte fra Olavshallen, men eier forutsetter at selskapet selv er i stand til å opprettholde høy standard på nødvendig teknisk utstyr og inventar, og at et nødvendig overskudd beholdes i selskapet for nødvendig vedlikehold og investeringer. Selskapet eier de seksjoner det disponerer i Olavskvartalet, og har ansvar for forsvarlig vedlikehold av disse. Rådmannen vil høsten 2019 legge frem en sak som avklarer størrelsen på et vedlikeholdsetterslep og nødvendige investeringer i bygningsmassen, og komme med forslag til hvordan selskapet skal kunne ivareta dette ansvaret.

Kunsthall Trondheim AS (eierandel 63,3 prosent)

Trondheim kommune stiftet selskapet den 9. januar 2015 sammen med daværende Sør-Trøndelag fylkeskommune, som har en eierandel på 36,7 prosent. Eierne har inngått aksjonæravtale, der selskapets formål skal være å etablere og drive kunsthall i Trondheim og det som naturlig står i forbindelse med dette. Partene er enige om at selskapet skal ha et allmennyttig formål, at vedtektene skal inneholde bestemmelser om at det ikke skal utbetales utbytte, og at selskapets formue ved avvikling skal omdisponeres til kunstfaglige tiltak.

Kunsthall Trondheim er en frittstående aktør med fokus på et internasjonalt program og regionalt, nordisk og internasjonalt samarbeid. Kunsthallen skal være en arena som kan romme et mangfold av kunstuttrykk og som viser nye tendenser innen samtidskunsten. Samtidig skal kunsthallen ha et kunstfaglig referansepunkt lokalt og være et naturlig møtested for regionens befolkning og kunstmiljø. Kunsthallen etterstreber et høyt nivå for virksomhetens aktiviteter, fleksible åpningstider og et publikumsorientert program.

Selskapets drift forutsettes primært finansiert ved tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Kulturrådet. Sekundære inntektskilder er billett- og arrangementsrelaterte inntekter samt inntekter generert gjennom samarbeidsprosjekter med private og offentlige organisasjoner.

Kunsthall Trondheim ble åpnet for publikum 20. oktober 2016. Året 2018 var det andre fulle driftsåret for selskapet. Lokalisering i den gamle brannstasjonen i naboskap med Kunstsamlingen i Sparebank 1-bygget, Litteraturhuset og Trondheim folkebibliotek, har gitt byen et nytt kulturkvartal hvor de ulike aktørene samarbeider om arrangement og utvikling av kulturtilbud. Kunsthall Trondheim vil arbeide videre med disse satsingsområdene: bærekraft, klima og økologi, internasjonal samtidskunst, kunst med ikke-vestlige perspektiver, kunst som tematiserer normative kjønnsroller og seksuell identitet og fremme yngre kunstnerskap med tilknytning til Trøndelagsregionen.

Kunsthall Trondheim gjennomførte sju hovedutstillinger i 2018. I tillegg formidlet kunsthallen 18 kunstfaglige arrangement, og 35 øvrige arrangement i samarbeid med andre kulturorganisasjoner og kulturinitiativ. Kunsthallen hadde 11.291 besøkende, og ble omtalt i pressen 56 ganger.

De totale driftsinntektene i 2018 var 8 millioner kroner. Av dette utgjør offentlige tilskudd ca 7,5 millioner kroner.

Leuthenhaven AS (eierandel 100 prosent)

Leuthenhaven AS ble stiftet i 1982, og selskapet eier Erling Skakkes gate 40 på Leütenhaven. Selskapets formål er å forvalte og utvikle eiendommen.

Trondheim kommune eier 100 prosent av aksjene. Kommunens eierandel ble utvidet fra 90 til 100 prosent gjennom kjøp av aksjer fra Rutebilstasjonen AS i 2015, jf vedtak i bystyret 18. juni 2015, sak 87/15.

Utbytte fra selskapet ble første gang utbetalt i 2009. Utbyttet fra selskapet for 2018 ble ved behandlingen av budsjettet for 2019 vedtatt satt til 1,5 millioner kroner. Rådmannen har lagt tilsvarende størrelse på utbytte til grunn for budsjett 2020.


Krav til avkastning og utbytte fra Leuthenhaven AS

Det er ikke utarbeidet eierstrategi for Leuthenhaven AS. Rådmannen har satt som mål at det skal legges frem forslag til eierstrategi for behandling i bystyret i løpet av høsten 2019. For perioden 2021-2023 forventes det at utbyttet kan økes som en følge av nedbetalt langsiktig gjeld i selskapet. Rådmannen budsjetterer med følgende utbytte i økonomiplanperioden:

Tempeveien 25 AS (eierandel 100 prosent)

I bystyresak 50/18 Vurdering av behov for omorganisering av TRV konsernet ba bystyret styret i TRV Gruppen AS om å forberede vedtak i generalforsamlingen om fisjon, slik at eiendommen Tempeveien 25 skulle legges i eget aksjeselskap med Trondheim kommune som eier.

Som en følge av dette ble Tempevegen 25 AS stiftet den 23. oktober 2018. Selskapet ble fisjonert ut av TRV Gruppen AS med virkning fra 1. januar 2018.

Krav til avkastning og utbytte fra Tempeveien 25 AS

Det er ikke utarbeidet eierstrategi for Tempevegen 25 AS. Rådmannen har satt som mål at det skal legges frem forslag til eierstrategi for behandling i bystyret i løpet av høsten 2019. Rådmannen vil i forslag til eierstrategi legge frem en forventning til utbytte som for andre selskaper eid av Trondheim kommune. For 2020 foreslår Rådmannen et utbytte på 1,5 millioner kroner.

Labtjenester AS (eierandel 100 prosent)

I bystyresak 41/14 vedtok bystyret en utskillelse av salgs- og markedsføringsfunksjonen av kommunens enhet Analysesenteret, til et eget AS. Dette var nødvendig for å tilfredsstille kravene fra ESA (EFTA Surveillance Authority) om beskatning av kommunens virksomhet lik konkurrerende bedrifter.

Formannskapet som generalforsamling vedtok opprettelsen av selskapet 26. juni 2014 (formannskapssak 143/14), og selskapet kom i virksomhet fra 1. juli 2014. Selskapet har en aksjekapital på 500 000 kroner.

Selskapet fikk i 2017 et årsresultat på 482.000 kroner, i 2018 ble årsresultatet 818.000 kroner. Det ble for 2018 utbetalt et utbytte på kroner 67 000.

Krav til avkastning og utbytte fra Labtjenester AS

Det er ikke utarbeidet eierstrategi for Labtjenester AS, men Rådmannen foreslår et årlig utbytte fra selskapet på 0,45 millioner kroner i perioden 2020-2023. Det er 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.

Trondheim Spektrum AS

Trondheim Spektrum AS ble etablert som aksjeselskap i 1961, i forbindelse med at det skulle etableres en ny messe- og idrettshall i Trondheim. I henhold til vedtektene er selskapets formål “å oppføre og drive Trondheim Spektrum med tilhørende virksomhet, samt deltagelse i andre selskap med tilknytning til denne virksomheten”.

Bystyret vedtok 6. september 2018 (sak 122/18) at kommunen forplikter seg til å delta i tegning av nyutstedte aksjer i Trondheim Spektrum AS for inntil 55 millioner kroner. I tillegg vedtok formannskapet 11. september 2018 at kommunen overtar aksjene til Danske Bank, Sparebank1 SMN og Nordea (sak 198/18). Formannskapet vedtok videre at Rådmannen skal gå i dialog med de øvrige aksjonærene med sikte på at kommunen overtar 100 prosent av aksjene i selskapet. I slutten av april 2019 kontrollerte kommunen 99,9 prosent av aksjene, og det arbeides videre med å få kontroll på siste rest av utestående aksjer. Målsettingen er at Trondheim Spektrum AS blir et heleid kommunalt selskap.

Trondheim Spektrum har en gulvflate på 12 000 m² fordelt på elleve hallflater. I tillegg inneholder Spektrum flere seminar- og grupperom, vrimleområde samt catering og kafeteria. Den største hallen har 8960 sitteplasser. I tillegg til utleie av anlegget utfører Trondheim Spektrum AS konsulentvirksomhet innen teknisk og salgsmessig gjennomføring av store nasjonale og internasjonale messer, konferanser og lignende som avholdes i anlegget.

Selskapets omsetning har vært stabil rundt 29 millioner kroner per år i perioden frem til 2017, med en nedgang i 2017 og 2018.

Trondheim Spektrum AS hadde positivt driftsresultat i årene 2015 og 2016. Negativt resultat i 2017 og 2018 skyldes gjennomføring av rivnings- og byggearbeider (hall A og C).


Ikke krav til utbytte fra Trondheim Spektrum AS

Det er et grunnleggende prinsipp at statlig tilskudd i form av spillemidler ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer. Derfor må følgende krav være oppfylt for å få tilskudd:

  • Det skal ikke foretas økonomiske utdelinger (utbytte) til eierne
  • Et eventuelt overskudd skal tilfalle anleggets drift
  • Ved oppløsning/avvikling skal formuen tilfalle idrettslige formål

I henhold til selskapets vedtekter kan eierne ikke ta ut utbytte fra selskapet.

Det er ikke utarbeidet ny eierstrategi for Trondheim Spektrum AS. Rådmannen tar sikte på å utarbeide et forslag til eierstrategi for selskapet i løpet av 2020.

Prima Holding Trondheim AS (eierandel 60 prosent)

Prima består av morselskapet Prima Holding Trondheim AS og datterselskapene Prima AS og Prima Arena AS. Trondheim kommune eier 60 prosent av aksjene i morselskapet, og Trondheim Røde Kors eier 40 prosent. Morselskapet er 100 prosent eier av de to datterselskapene.

Prima Holding Trondheim AS leverer administrative tjenester som ledelse, regnskap, lønn, IT, markedsføring og kvalitetssikring til datterselskapene i konsernet.

Prima AS ble stiftet i 1992 og er en av landets største arbeids- og inkluderingsbedrifter med de skjermede tiltakene Varig tilrettelagt arbeid og Arbeidsforberedende trening. På grunn av endrede rammevilkår og nye krav fra NAV ble Prima AS fisjonert i 2018, og Prima Holding Trondheim AS ble opprettet. Prima AS er godkjent tiltaksarrangør for NAV. For å bli godkjent tiltaksarrangør krever NAV at virksomhet som i hovedsak handler om tilbud til personer med nedsatt funksjonsevne, skal være adskilt fra annen virksomhet i selskapet. Dette for å hindre kryssubsidiering mellom tiltakene. Prima Arena AS ble derfor opprettet, og dette selskapet drifter noen av de tidligere avdelingene til Prima AS.

Ikke krav til utbytte fra datterselskapet Prima AS

I henhold til Forskrift om arbeidsrettede tiltak er det ikke anledning til å ta ut utbytte av selskap som er godkjent tiltaksarrangør for NAV. Overskudd skal forbli i virksomheten og komme attføringsarbeidet og deltakerne til gode. Når det gjelder Prima Holding Trondheim AS vil Rådmannen gjøre en vurdering og komme tilbake med forslag til et eventuelt utbyttekrav i budsjett for 2021, handlings- og økonomiplan 2021-2024.

Midtnorsk Filmsenter AS (eierandel 33,83 prosent)

Midtnorsk Filmsenter AS (MNFS) ble stiftet i 2005 av Trondheim kommune og daværende Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner. Etter sammenslåing av fylkeskommunene i 2018 ble eierandelene justert og fordelt slik at Trøndelag fylkeskommune har 66,16 prosent eierandel og Trondheim kommune 33,83 prosent eierandel (jf. bystyresak 200/18).

Formålet med selskapet slik de er nedfelt i vedtektene:

Selskapets formål er å bidra til faglig og kunstnerisk utvikling av regional filmproduksjon og regional filmbransje og bidra til at kulturpolitiske målsettinger innen film innfris. Selskapet forvalter midler til utvikling og produksjon av kort-, dokumentar- og animasjonsfilm, kompetanseutvikling og nettverkstiltak for bransjen, samt for tiltak for barn og unge.

Selskapets virksomhet skal bidra til å oppfylle kulturpolitiske mål som er nedfelt i stortingsmelding 30 (2014-2015) En framtidsrettet filmpolitikk og den regionale strategien Film og øvrige audiovisuelle uttrykk i Trøndelag 2015-2025 (bystyresak 149/15).

Selskapet har et ideelt formål og skal ha offentlig eierskap. Selskapet skal ikke betale utbytte til aksjonærene. Eventuelt overskudd som genereres gjennom virksomheten, skal kun anvendes til realisering av selskapets formål. Gjenværende aktiva ved oppløsning av selskapet skal brukes i henhold til de kulturpolitiske målsetningene om å bidra til en faglig og kunstnerisk utvikling av midtnorsk filmproduksjon.

Midtnorsk Filmsenter forvalter statlige midler til utvikling og produksjon av av film, primært kort- og dokumentarfilm. Tildeling av statlige midler forutsetter at eierne finansierer drift av selskapet. Eiernes økonomiske forpliktelser for selskapet er nedfelt i aksjonæravtalen, der det går fram at fordelingsnøkkel for årlig driftstilskudd skal følge eierandeler i selskapet.

I 2018 mottok 16 dokumentarfilmprosjekter og 6 kortfilmprosjekter et samlet tilskudd på totalt 4,64 millioner kroner fra Midtnorsk Filmsenter. Filmsenteret behandlet 65 søknader, og det ble søkt om til sammen 14 millioner kroner. Samlet totalbudsjett for søknadene var på 43,8 millioner kroner og samlet totalbudsjett for de 22 prosjektene som ble innvilget støtte, var på 18,3 millioner kroner. Ti prosjekter fikk utviklingsstøtte og tolv prosjekter fikk produksjonsstøtte.

Filminvest AS (eierandel 16.67 prosent)

Filminvest AS er en videreføring av de regionale filmfondene Film3 og Filminvest Midt-Norge, og ble etablert i 2016 som følge av Stortingets vedtak om å konsolidere de seks eksisterende fond på landsbasis til tre nye fond (Stortingsmelding 30). Filminvest eies av fylkeskommunene Hedmark, Oppland og Trøndelag, samt kommunene Lillehammer og Trondheim.

Aksjekapitalen var på 1,2 millioner kroner, fordelt på 1200 aksjer à 1000 kroner. Aksjene ble fordelt 50/50 mellom eierne på Innlandet og eierne i Midt-Norge. Midt-Norges andel aksjer ble fordelt likt mellom Trondheim kommune og Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner med 200 aksjer hver. Fordelingen ble opprettholdt etter fylkessammenslåingen i 2018 (jf. bystyresak 200/18), og Trondheim kommune eier i dag 16,67% av aksjene.

Selskapets virksomhet skal bidra til å oppfylle kulturpolitiske mål nedfelt i Stortingsmelding 30 (2014-2015) En framtidsrettet filmpolitikk, samt i den regionale strategien Film og øvrige audiovisuelle uttrykk i Trøndelag 2015-2025 (bystyresak 149/15).

Selskapets formål er å legge til rette for audiovisuell produksjon i fondsregionen (Midt-Norge og Innlandet), og selskapet skal tilby finansiering, primært til kommersiell spillefilm, kinodokumentarer, dokumentarer/dramaserier og interaktive produksjoner/spill. Fondet skal ellers bidra til utvikling av produksjoner i samarbeid med regional bransje.

Selskapet har et ideelt formål og skal ha offentlig eierskap. I henhold til vedtektene skal det ikke utbetales utbytte til aksjonærene, og et eventuelt overskudd generert gjennom virksomheten, skal anvendes til realisering av selskapets formål.

Filminvest AS sin aktivitet finansieres via årlige statlige og regionale tilskudd. Fra 2016 og fram til 2019 delte staten inn sitt tilskudd til de regionale fondene i et grunntilskudd og et aktivitetstilskudd, og eierne har via aksjonæravtalen (sak 149/15) forpliktet seg til å bidra tilsvarende grunntilskuddet fra staten. Staten forutsetter at eierne i tillegg bidrar med tilskudd til selskapets drift. Størrelsen på hver eiers tilskudd bestemmes ut fra størrelsen på eierens aksjepost.

På grunn av en ny fordelingsmodell og økt statlig budsjettramme har Filminvest AS mottatt en stor økning i bevillingen fra Norsk filminstitutt (NFI) i 2019. Rådmannen kommer tilbake med egen sak med forslag til ny aksjonæravtale som følge av dette.

Trondheim Stasjonssenter AS (eierandel 20 prosent)

Reguleringsplan for Trondheim stasjonssenter ble vedtatt i bystyret 27. mars 2019. Planen legger til rette for bygging av ny sentralstasjon og bussterminal samt bolig- og næringsbebyggelse og parkeringsanlegg.

I sak 0178/17, "Orientering om utbygging av Trondheim stasjonssenter samt Trondheim kommunes eventuelle kjøp eller bygging av parkeringskjeller i Gryta", ble det gjort følgende vedtak:

1. Formannskapet ser positivt på forslaget om å etablere et parkeringsanlegg under Gryta og ber Rådmannen komme tilbake med en sak til bystyret om finansiering av bygging eller kjøp av parkeringskjelleren.

2. Formannskapet tar forøvrig Rådmannens redegjørelse til orientering.

Rådmannen vil legge fram en egen sak om finansiering av bygging eller kjøp av parkeringskjelleren og kommunens øvrige engasjement i selskapet.

Centro de rehabilitacion Vistamar SL

Vistamar SL er et spansk driftsselskap og er underlagt spansk lovgivning. SL er en juridisk organisasjonsform i Spania som tilsvarer norsk aksjeselskap. Selskapet er 100 prosent eid av Trondheim kommune. Formannskapet er valgt som generalforsamling her i Norge, og styret består av fire styremedlemmer som ifølge spanske regler selv velger styreleder. Styret møtes fire ganger per år. Trondheim kommune har en observatør i styret. Generalforsamlingen vedtar vedtekter for selskapet som også godkjennes i Spania. Bystyret har vedtatt eierstrategi (eierskapsmelding to) på linje med andre kommunale heleide selskap. Det er vedtatt at selskapet følger kommunens arbeidsgiverpolitikk i den grad det er forenlig med spansk lovgiving, spanske forhold og de forutsetninger som ligger til grunn for selskapet.

Vistamar SL leverer helsefremmende tjenester, og det er inngått driftsavtale med Trondheim kommune ved Helse og velferd. Vistamar SL er ansvarlig for hele virksomheten, inklusive det faglige tilbudet, daglig drift og for alt personell. Formål med tilbudet som gis kommunens innbyggere, er helsefremmende opphold med egenandeler som betales til Trondheim kommune. Det fattes vedtak om opphold etter søknad til Helse- og velferdskontoret Falkenborg, etter medisinsk uttalelse fra fastlegen. Selskapet yter gode tjenester og har vært populært blant befolkningen. Det har i tidligere år vært ca 100 prosent belegg med unntak av de varme periodene i juni, juli og august. Fra 2018 har det vært en merkbar nedgang i søknadsmengden, noe som antas å ha sammenheng med dobling av egenandeler fra 01. januar 2018. Dette er endret fra 2019, og det er innført en differensiert betalingsmodell avhengig av inntekt. Det holdes sommerstengt i fire uker i den varmeste perioden, og det tilbys sommeropphold til bo- og aktivitetstilbudene i Trondheim samt juleopphold for enslige hjemmeboende. Tilbudet ytes i tett samarbeid med tjenestene i Trondheim kommune.

Trondheim kommune betaler husleie og driftsmidler etter faktura fra Vistamar SL. Selskapet er selv ansvarlig for å utarbeide regnskap og forestå innrapportering til offentlige myndigheter i Spania. Trondheim kommune besitter i dag husleieavtalen for lokalene med Peder Morset Eiendom AS, men betaler husleien gjennom driftsselskapet Vistamar SL.