Barne- og familietjenesten

Oppvekst og utdanning har utviklet et felles kunnskapsgrunnlag for alle ansatte gjennom en strategi for sterke barnefellesskap i barnehage, skole, Barne- og familietjenesten (BFT) og nærmiljø (Stein, saks, papir). BFT skal styrke inkludering og forhindre utenforskap gjennom gode møter og møteplasser, og mer systematisk bruk av barn og unges erfaringer og uttrykk.

Strategi for barnevern i Trondheim 2018-2022 (Strategi for barnevernet sak 0004/18) skal bidra til å endre praksis for barn og familier som lever i alvorlige omsorgs- og livssituasjoner. Målet er at de i større grad kan beholde tilhørighet og vokse opp i egen familie og/eller eget nærmiljø. Statistikken viser allerede at antall plasseringer i institusjoner og fosterhjem reduseres, færre akuttplasseres og flere barn får hjelpetiltak i hjemmet. Dette krever godt samarbeid mellom barnevernet og barnehage, skole og helsetjenesten. For å sikre at både barn, familie og deres utvidede nettverk involveres i arbeidet med å finne gode løsninger for barnet, er det stor fokus på opplæring av ansatte i metoder som familieråd og familie- og nettverksmetoder.

Rapporten fra gjennomgangen av saksbehandlingen ved en av bydelene i perioden 2011- 2017 og internkontrollen i barnevernet, viser at barnevernet har hatt og fortsatt har utfordringer i arbeidet med meldinger, undersøkelser, dokumentasjon og evaluering av tiltak som iverksettes. Rådmannen følger opp systematisk for å sikre likeverdig kvalitet mellom bydelene.

Det er nedgang i bosetting av enslige mindreårige flyktninger, og det er utarbeidet en plan for å redusere tjenestetilbudet i samsvar med reduksjon av bosettinger.

Kommunen er i ferd med å endre kurs i det spesialpedagogiske arbeidet i tråd med utredningen i Nordahl-utvalget. Kommunen vil søke om å gjennomføre en pilot for å kunne prøve ut deler av utredningen, som bygger på målet om at barn som har behov for tilrettelagte tiltak, herunder spesialundervisning, får et pedagogisk og spesialpedagogisk tilbud av høy kvalitet og opplever økt inkludering i barnehage og skole. Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) foreslås styrket i planperioden for å nå dette målet.

Rådmannen viderefører opptrappingsplanen for helsesykepleiere i skolehelsetjenesten, slik at bemanningen på barnetrinnet på sikt kommer opp på anbefalt norm.

Mål for barne- og familietjenesten

  1. Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig
  2. Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar
  3. Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap
  4. Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, respekt og kompetanse

Om området

Driftsbudsjett

Hovedprioriteringen i Rådmannens forslag til driftsbudsjett for barne- og familietjenesten er å tilpasse antall kommunale og private tiltaksplasser for enslige mindreårige flyktninger i tråd med reduserte inntekter i perioden fremover.

Rådmannen foreslår å styrke systemrettet arbeid innenfor psykologiske pedagogiske tjenester og helsestasjon, sikre god oppfølging av utsatte sped- og småbarn og spesialiserte behandlingstilbud til voldsutøvere og utsatte, både barn og voksne.

Mer om rådmannens forslag til driftsbudsjett for barne- og familietjenesten

Investeringsbudsjett

Barne- og familietjenestens viktigste investering i perioden er etablering av et nytt bofellesskap for barn og ungdom med særskilte behov på Heggstad i 2021, samt mindre investeringer knyttet til individuell tilpasning av arealer for barn og ungdom med særskilte behov .

Mer om rådmannens forslag til investeringer for barne- og familietjenesten i perioden