Kommunens eierinteresser

Stiftelser

Stiftelser

I det følgende gis det en redegjørelse for stiftelser som Trondheim kommune har interesser i. Stiftelsene er ikke eid av kommunen, men eier seg selv. Disse omtales her som en følge av at de har betydning for kommunens virksomhet.

Pirbadet

Stiftelsen Trondheim Pirbad er organisert som en alminnelig stiftelse med det formål å eie og drive Pirbadet på Brattøra i Trondheim. Trondheim kommune finansierer stiftelsens samlede låneportefølje. I henhold til vedtektene er det Trondheim kommune som oppnevner alle medlemmene i styret.

I sak 88/16 vedtok formannskapet byggingen av to nye opplæringsbasseng. Samlet utlån til Stiftelsen Trondheim Pirbad utgjør 220 millioner kroner i august 2019. Opplæringsbassengene ble offisielt åpnet 28. februar 2018.

Stiftelsen har hatt positivt driftsresultat før skatt i perioden 2014-2018, med et gjennomsnittlig overskudd på 3 millioner kroner årlig. Stiftelsen avsetter overskuddet i et framtidig vedlikeholdsfond.

2018 ble det best besøkte året siden Pirbadet åpnet, noe som også viser seg i årsresultatet.

Svartlamoen boligstiftelse

Bystyret vedtok i 2001 en reguleringsplan for Svartlamoen med formål å sikre området som et byøkologisk forsøksområde, samtidig som det ble lagt vekt på å bevare områdets egenart. Det ble lagt til rette for lavt kostnadsnivå med rimelige botilbud og gunstige rammevilkår for nyetablering av virksomheter. Svartlamoen boligstiftelse ble opprettet for å realisere målet for området.

Svartlamoen boligstiftelse leier 25 boligbygninger av Trondheim kommune. Bygningsmassen er jevnt over i dårlig forfatning. I tillegg eier stiftelsen selv Høyhuset med tilliggende sidebygning og fem rekkehusboliger. Svartlamoen boligstiftelse er i gang med ytterligere et boligbygg på området. Til sammen utgjør dette 155 utleieforhold. Ifølge leieavtalen mellom Trondheim kommune og Svartlamoen boligstiftelse har stiftelsen ansvar for vedlikehold av bygningsmassen av Trondheim kommune, men kommunen har ut fra sitt huseieransvar allikevel valgt å bekoste noen tiltak knyttet til personsikkerhet.

Formannskapet behandlet den 2. august 2016 sak om evaluering av Svartlamoen. Rådmannens evaluering konkluderer blant annet med at de eldre boligbygningene ikke har blitt oppgradert i et omfang som planlagt fordi boligstiftelsen mangler penger. I tillegg peker evalueringen på at husleiene som beboerne betaler, er vesentlig underpriset i forhold til faktisk leieverdi. Formannskapet vedtok således at Rådmannen skal drøfte kommunale bevilgninger til vedlikehold av bygningsmassen på Svartlamoen. Vedtaket setter som forutsetning for eventuelle kommunale bevilgninger at boligstiftelsen øker sine inntekter ved å bringe beboernes husleie opp på et nivå som gjenspeiler faktisk leieverdi. Videre forutsetter formannskapet at Svartlamoen boligstiftelse omstilles til å bli økonomisk bærekraftig og uavhengig av kommunal støtte. Svartlamoen boligstiftelse iverksatte i 2016 husleieøkninger for boligene, som på grunn av husleielovens tidsfrister får full effekt i 2022. Det er lagt opp til en økning i årlig husleie fra ca 5,2 millioner kroner til 6,8 millioner kroner (regnet i 2016-kroner).

Boligbygningene på området har et betydelig vedlikeholdsetterslep. Rådmannen har gjennomført en tilstandsvurdering av boligbygningene på området, og det totale utbedringsbehovet er kostnadsvurdert til knappe 20 millioner kroner.

Vedlikeholdsbudsjettet til Svartlamoen boligstiftelse dekker knapt et vanlig løpende vedlikehold. Selv med de husleieøkninger det nå legges opp til, er det ikke mulig å fjerne vedlikeholdsetterslepet via stiftelsens leieinntekter.

På grunn av det omfattende utbedringsbehovet, og at det er valgt et driftskonsept for området med enkel standard og dertil lave husleier, er det etter Rådmannens syn vanskelig å se hvordan konseptet på Svartlamoen boligstiftelse skal bli uavhengig av kommunal støtte i nærmeste fremtid.

Leieavtalen mellom Trondheim kommune og Svartlamoen boligstiftelse utløper på tid i 2021. I forslag til ny leieavtale vil Rådmannen skissere en modell som sikrer et forsvarlig vedlikehold av boligbygningene på området, og her vil kommunale bevilgninger bli vurdert.

Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse

Bystyret vedtok i 2001 de overordnede målene for prosjektet på Svartlamoen (sak 150/01);

Overordnet mål for prosjektet på Svartlamoen er at det skal bli en alternativ bydel med stort rom for eksperimentering, forsøk og utprøving. Dette gjelder både boliger, boformer, sosialt samspill, medvirkning, økologi og energi, kommunale tjenester, kunst, kultur og næringsutvikling.

I 2005 vedtok bystyret vedtektene for kultur- og næringsstiftelsen (sak 157/05), og Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse (SKN) ble opprettet av Trondheim kommune 16. juni 2006. I henhold til vedtektene oppnevner Rådmannen tre av fem styremedlemmer, deriblant styreleder. Styremedlemmene oppnevnes for to år, og kan gjenoppnevnes for nye perioder. Trondheim kommune er representert med observatør i styret.

Stiftelsen har hatt utfordringer med å få økonomien til å gå i balanse etter at driftsstøtten fra Trondheim kommune falt bort fra og med 2012. Per i dag er alle arbeidslokaler utleid til 80 kulturnæringsaktører fordelt på 15 bedrifter. Selv om årsresultatet til stiftelsen er bedret, er det fremdeles krevende å sikre stabil økonomi. Stiftelsen har gjennomført flere tiltak for å stabilisere og styrke det økonomiske resultatet de siste årene.

I 2016 ble Svartlamoen boligstiftelse og Svartlamon kultur- og næringsstiftelse evaluert av Rådmannen, og evalueringen ble politisk behandlet av formannskapet 2. august 2016 (sak 193/16). I vedtaket ble Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse tilbudt en forlengelse av gjeldende leieavtale på like vilkår som før, med varighet til 4. mai 2021.

I samme vedtak fikk Rådmannen i oppgave å opprette et samarbeidsforum for å knytte kommunen og stiftelsen tettere sammen, og første møte ble avholdt i juni 2018. Samarbeidsforumet består av styremedlemmene i Svartlamon boligstiftelse og Svartlamon kultur og næringsstiftelse, samt representanter for Rådmannen fra områdene Helse og velferd, Kultur og næring, og Byutvikling.

Som en del av markeringen av 20-årsjubileet for bystyrets vedtak om å ikke rive boligmassen på Svartlamon, ble det høsten 2018 gjennomført flere workshops med sikte på å identifisere fremtidige utviklingsprosjekt i tråd med formålet til stiftelsene. Dette arbeidet vil bli fulgt opp i 2019 og 2020.

Standarden på lokaler og mangelen på teknisk utstyr har vært en utfordring for stiftelsen. Våren 2018 og sommeren 2019 gjennomførte stiftelsen en oppgradering av lokalene for å bedre på situasjonen. Oppgraderingen har omfattet nye gulv, demping av lyd i tak, bygging av nye lagre og flytting av barene. Dette har bidratt til å effektivisere driften. I tillegg er det bygd nye scener og utført nødvendig el- og vvs-oppgradering. Trondheim kommune har bidratt til å delfinansiere oppgraderingen fra egne investeringsmidler.

Rådmannens vurdering er at Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse ser ut til å klare sine forpliktelser som følge av formannskapets vedtak om reduksjon i husleien og opprettelsen av nedbetalingsavtale for utestående husleie til kommunen (sak 161/14). Den økonomiske situasjonen må likevel karakteriseres som krevende, og den gir lite rom for videreutvikling.

Ved neste politiske sak om forlengelse av leiekontrakt mellom Trondheim kommune og stiftelsen i 2021, skal Rådmannen særskilt drøfte en lengre leieperiode enn ti år og en samordning av leieperioden for Svartlamoen boligstiftelse og Svartlamoen kultur- og næringsstiftelse. For SKN vil også nivå på husleie til Trondheim kommune være et aktuelt tema.

Boligstiftelsen i Trondheim (tidligere Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim kommune)

Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim kommune ble opprettet av bystyret i 1972. Navnet ble i 2018 endret til Boligstiftelsen i Trondheim. Stiftelsen har i henhold til vedtektene som formål å eie, oppføre og erverve boliger for økonomisk og sosialt vanskeligstilte boligsøkere i Trondheim kommune. Boligene blir disponert og forvaltet på samme måte som Trondheim kommunes egne utleieboliger.

For tiden består boligstiftelsens portefølje av 27 grunneiendommer, bebygd med 28 boligblokker og 14 småhus som samlet inneholder 860 leiligheter og et par næringslokaler. Boligene er utleid samlet til Trondheim kommune, som driver framleie til personer som oppfyller retningslinjene for tildeling av kommunal utleiebolig.

Ved samme avtale har kommunen påtatt seg ansvaret for forvaltning, drift og vedlikehold av eiendommene.

Gjeldende leiekontrakt ble inngått i 2011 og løper til 31. desember 2021. Den er tenkt som en langsiktig avtale og vil bli reforhandlet, men begge parter har anledning til å si opp leieforholdet med ett års varsel. Dette gjelder også for enkelteiendommer.

Stiftelsen Skistua

Stiftelsen Skistua ble stiftet 30. juni 2004. Etter vedtak i bystyret 26. mai 2005 (bystyresak 0076/05), inngikk Trondheim kommune og Stiftelsen Skistua i 2006 en avtale om overdragelse av Skistua til Stiftelsen Skistua. Sammen med bygningsmassen fulgte tre mål tomt. Arealet er skilt ut til en egen eiendom. Formålet med overdragelsen var at stiftelsen skulle stå for forvaltning, drift og vedlikehold av Skistua. I tillegg forpliktet stiftelsen seg til å opparbeide utendørsarealer, parkeringsarealer og offentlige veier, i samsvar med gjeldende reguleringsplan. I forbindelse med overdragelsen av Skistua til Stiftelsen Skistua, ble det inngått tre avtaler som slår fast hvilke oppgaver og plikter som påligger stiftelsen som eier og drifter av eiendommen. Eiendommen kan ikke selges eller overdras uten samtykke fra Trondheim kommune.

Kommunen har forpliktet seg til å betale renter og avdrag for et lån på 6,7 millioner kroner.

I formannskapssak 312/09 ble det vedtatt å gi Stiftelsen Skistua et tilskudd på til sammen én million kroner. Av dette skulle 0,5 millioner kroner gå til dekning av kortsiktig likviditetsbehov og 0,5 millioner kroner til rehabilitering av 2. etasje.