Eiendomstjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Ubebygd bolig- og næringsareal

I planperioden skal vi arbeide videre med å finne riktig nivå på kommunens involvering i byomformingsområder som for eksempel Nyhavna og Tempe/Sluppen. Det kan gå mange år fra anskaffelse til utnyttelse av en eiendom. Dette medfører at kapital bindes, noe som påvirker kommunens likviditet og fleksibilitet. Kvalitet i de investeringene som gjennomføres, gode utredninger og riktige avtaler vil bli vektlagt.

Kommunedelplanen for Nyhavna ble vedtatt i 2016, og kommunen og Trondheim havn samarbeider nå om de utredningene som må være på plass før delområdene på Nyhavna kan detaljreguleres. Samtidig arbeider Trondheim Havn med plan for relokalisering av eksisterende virksomhet i området og søknad om å opprette eiendomsselskap. Utbygging av Nyhavna vil kreve store investeringer i infrastruktur. Foreløpig er utbyggingstakt og finansieringsmåte uavklart.

Investeringsmidler til byutvikling på Tempe har tidligere ligget inne i økonomiplanen, men ble tatt ut i økonomiplan for 2018-2021 i påvente av at områdeplanen for området skulle bli ferdig. Arbeidet med områdeplanen er nå tatt opp igjen. Dette må følges opp med en gjennomføringsstrategi, og det er nødvendig at kommunen tar en aktiv rolle dersom ønsket byutvikling i området skal kunne gjennomføres.

Det er i samarbeid med Statens vegvesen under utarbeidelse en kommunedelplan for Sluppen-området. Planforslaget omfatter omlegging av E6 i tunnel, bygging av kollektivknutepunkt og tilrettelegging for boligutbygging foruten offentlig infrastruktur med blant annet anlegg for skole, barnehage, friområder og idrettsanlegg. Planen forutsettes vedtatt ved årsskiftet 2019/2020 og skal danne grunnlag for innspill til neste revisjon av Nasjonal Transportplan, som har frist i januar 2020 for innmelding av nye prosjekt.


Grilstadfjæra (anleggsbidragsmodellen)

Gjennom utbyggingsavtale etter anleggsbidragsmodellen har Trondheim kommune tatt tiltakshaveransvaret for bygging av offentlige kommunaltekniske anlegg for hele området.

Totalkostnaden er stipulert til 230 millioner kroner. Rådmannen foreslår å sette av 0,2 millioner kroner i 2020 og totalt 21,1 millioner kroner til ferdigstilling av prosjektet i økonomiplanperioden.

Anleggsbidragsmodellen

Til bygging av framtidige offentlige anlegg etter anleggsbidragsmodellen foreslår rådmannen å legge til grunn et behov på 120 millioner kroner per år i perioden, men det er knyttet stor usikkerhet til estimatet. Dette er anlegg som finansieres av private utbyggere, og beløpsstørrelsen avhenger av utbyggingstakten. Prinsipp og logikk bak anleggsbidragsmodellen er nærmere omtalt i bystyrets sak 89/10 og formannskapssak 138/17.

Lillebyområdet hovedanlegg

Reguleringsplan for utbygging av området ble vedtatt i 2013. Finansieringsavtale for Lillebyområdet ble vedtatt i bystyret i sak 31/18. Kommunens rolle som tiltakshaver er anslått til totalt 28 millioner kroner. Rådmannen foreslår å sette av 1,3 millioner kroner til ferdigstilling av prosjektet i 2020.

Øvrige rekkefølgekrav på Lillebyområdet forventes håndtert gjennom anleggsbidragsmodellen, og er inkludert i denne porteføljen.

Tiller Øst III

Prosjektet omfatter alle hovedanlegg for infrastruktur. Kostnadene forutsettes dekket inn av utbyggerne og skal innbetales når hvert delprosjekt igangsettes. Arbeidene med infrastruktur forventes sluttført i 2019. Rådmannen foreslår at det settes av 0,1 millioner kroner i 2020 for oppfølging av finansieringsavtalen og arealregnskapet.

Lade-Leangen

Det gjenstår noen bolig- og næringsprosjekter i området Lade-Leangen som er forutsatt sluttført i løpet av økonomiplanperioden. Rådmannen foreslår at det settes av 0,8 millioner kroner til tiltak i 2020.

Leangen senterområde

Veivalgssak om lokk over Leangen stasjonsområde ble behandlet av formannskapet 21.06.2016 i sak 148/16. Vedtaket sier at nye prosjekter i området ikke skal forhindre fremtidig etablering av lokk. Det planlegges oppstart av planarbeid i våren 2020. Planarbeidet skal avklare egnethet for kommunale behov, lokkløsning og videreføring av lokalgate frem til Haakon VII's gate. Rådmannen foreslår at det settes av 4,7 millioner kroner til tiltak i 2020.

Heggstad Søndre - infrastruktur

Prosjektet gjelder utarbeidelse av infrastruktur på Heggstad søndre og ble vedtatt i bystyresak 180/18. Prosjektet er igangsatt. Rådmannen foreslår at det settes av 37,6 millioner kroner til ferdigstilling av prosjektet i 2020.

Killingdalområdet - miljøtiltak

Prosjektet innebærer å bygge og starte drift av et vannrenseanlegg. Testfasen av anlegget er påbegynt. Rådmannen foreslår å sette av 2,0 millioner kroner til tiltak i 2020.

Østmarka og Ringve

Bystyret vedtok i sak 31/17 og sak 57/17 "Avtale om sletting av tilbakefallsklausuler avgitt av Sør-Trøndelag fylkeskommune til Trondheim kommune og oppgjør knyttet til slettingen" og "Avtale om avvikling av tilbakefallsklausuler, oppgjør og kjøp knyttet til St. Olavs Hospital HF sine eiendommer på Østmarka". Overtakelsen av disse arealene innebærer at Trondheim kommune nå eier et stort sammenhengende område i området Østmarka/Ringve.

Rådmannen foreslår å sette av tre millioner kroner i 2020 til å igangsette utvikling av dette området. Anslagene er usikre og vil kvalitetssikres i påfølgende handlings- og økonomiplaner.

Mindre investeringer eiendomsutvikling bolig og næring

Rådmannen foreslår å sette av 15 millioner kroner i 2020 til klargjøring av tomt for salg og bearbeiding av eide tomter.

Formålstomter - Kjøp og utvikling av areal til formålsbygg

Kjøp av areal

I økonomiplanperioden er det lagt opp til et omfattende kjøp av areal til formålsbygg. Bakgrunnen for rådmannens erverv av areal er redegjort for i bystyrets sak 130/13. Plan for areal for offentlige tjenester ble behandlet i Bystyrets sak 160/17, og indikerer et stort behov for areal til offentlige formål i fremtiden. Rådmannen foreslår å sette av 90 millioner kroner i 2020 til tiltaket

Det er viktig for Trondheim kommune å være føre var og rustet for fremtidens behov. Det settes derfor av midler til å være aktiv hvis attraktivt areal i byen skulle bli tilgjengelig i perioden. Det vil blant annet tilrettelegges for offentlige formål på Granås, Leangen og Rotvoll Øvre.

Lillebyområdet

Kostnadsoverslaget på totalt 179 millioner kroner inkluderer kjøp av tomteareal i 2014 for 124 millioner kroner. For å dekke denne tomta sin andel av felles infrastruktur innenfor områdeplanen for Lilleby er det beregnet en kostnad på totalt 55 millioner kroner. Disse kostnadene forfaller etter hvert som anleggene bygges.

Finansieringsavtalen for Lilleby-området ble vedtatt i sak 31/18, og det er også utarbeidet en gjennomføringsplan for tiltakene. Forventet kostnadspådrag for kommunen er synliggjort i forslaget til handlings- og økonomiplan. Rådmannen foreslår å sette av 10,5 millioner kroner i 2020 til tiltaket.

Eiendomsinvesteringer

Lov- og forskriftskrav- formålsbygg

Rådmannen foreslår at det i 2020 bevilges 19 millioner kroner til bygningsmessige tiltak som er nødvendige for at byggene skal tilfredsstille lov- og forskriftskrav, totalt 82,3 millioner kroner i planperioden. Dette gjelder først og fremst innemiljøtiltak, brannteknisk oppgradering og universell utforming. Rammen skal også dekke tiltak for å lukke avvik påpekt av el-tilsynet, heiskontroll og Mattilsynet.

Det er fire alvorlige avvik knyttet til legionella, miljørettet helsevern i skoler og barnehager og radon i Klæbu. Rådmannen har allerede disponert brorparten av midlene på denne posten til tekniske anlegg på Hoeggen skole som skal bygges om og oppgraderes i 2020. Prosjektet på Hoeggen skole er allerede forskjøvet med tre år for å få kabalen med bruk av interimanleggene til å gå opp

Det vil derfor være svært begrenset budsjettmessig rom i 2020 til å utbedre de avdekte avvikene i Klæbu innenfor denne budsjettposten. Rådmannen ser for seg at for å redusere avvikenes alvorlighet, vil midlene avsatt til oppgradering av bygg i Klæbu framover brukes på oppfølging av lov- og forskriftskrav.

Rådmannen vil i forbindelse med økonomirapporteringen redegjøre nærmere for denne problemstillingen hvis situasjonen gjør det nødvendig.

Energiøkonomisering (Enøk)

Her inngår gjennomføring av tekniske og bygningsmessige tiltak som gir et redusert energiforbruk i bygningene. Typiske tiltak er tilleggsisolering i forbindelse med utbedring av tak, tetting av luftlekkasjer i bygg, utskifting av varmegjenvinnere i ventilasjonsanlegg, lysstyring med mer. For tiltak som kan være støtteberettiget fra Enova, blir det sendt søknad om tilskudd.

For å kunne foreta de riktige prioriteringer av de mest lønnsomme tiltakene er det etablert kriterier for bruk av enøk-midlene for å kunne dokumentere resultatene av hvert enkelt tiltak, det vil si hvor mye energi som faktisk blir spart. I tillegg til lønnsomhetsprioritering vil mulige tiltak bli evaluert opp mot potensiell reduksjon av CO2-utslipp.

Rådmannen foreslår at det settes av 3,6 millioner kroner til dette formålet i 2020, totalt 15,3 millioner kroner i planperioden.

Produksjons- og transportutstyr

Rådmannen foreslår at det bevilges 1,4 millioner kroner til innkjøp av store driftsmaskiner og andre større anskaffelser til bruk i drifts- og renholdsavdeling i 2020, totalt 5,8 millioner kroner i planperioden.

Utstyr Analysesenteret

Rådmannen foreslår at det i 2020 bevilges 0,7 millioner kroner til større anskaffelse av laboratorieinstrumenter til Analysesenteret, totalt 2,8 millioner kroner i planperioden.

Investeringer bygg Klæbu (samlepost)

Rådmannen foreslår at det til sammen bevilges 2,5 millioner kroner til oppgradering av formålsbyggene i Klæbu. Som redegjort for ovenfor vil disse midlene i all hovedsak bli benyttet til å følge opp avvik i forhold til lov- og forskriftskrav for bygg.

Ordinære utleieboliger

Kjøp av ordinære utleieboliger

Det settes av 155 millioner kroner til kjøp av ordinære utleieboliger i perioden. Dette beløpet er redusert med 80 millioner kroner fra tidligere budsjetter. Kjøpene finansieres av salgsinntekter fra boliger. I 2020 så brukes 50 millioner kroner av salgsinntektene til andre prosjekter utenfor boligøkonomien.

Lov- og forskriftskrav bolig

Investeringsmidler til lov- og forskriftskrav i boligene videreføres i perioden.

Mindre investeringer ordinære utleieboliger

Det settes av midler til ombygging og rehabilitering av eldre boligmasse for å tilpasse disse til dagens behov.