Kommunens eierinteresser

Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP)

Trondheim kommunale pensjonskasse

Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP) ble etablert i 1913. TKPs formål er å yte alders- og uførepensjon til medlemmene og ektefelle- og barnepensjoner til deres etterlatte. Pensjonsordningen er en offentlig tjenestepensjonsordning etter Hovedtariffavtalen for kommunal sektor. Aktive medlemmer er de om lag 13 200 ansatte i Trondheim kommune og 18 såkalte konsernenheter, dvs. virksomheter eid av eller med nær tilknytning til kommunen. Om lag 8000 personer får månedlig utbetalt pensjon fra TKP.

TKP er en selvstendig juridisk enhet som forvalter og finansierer utbetalingene til nåværende og kommende pensjonister fra Trondheim kommune.

Klæbu kommunes ansatte og pensjonister har hatt sin pensjonsordning i KLP. I slutten av august 2019 la Rådmannen frem en sak for Fellesnemda vedrørende fremtidig pensjonsordning i den sammenslåtte kommunen. Rådmannens innstilling var at nye Trondheim kommune skal bruke TKP som pensjonsleverandør, det vil si at Klæbus ansatte og pensjonister flyttes fra KLP til TKP.

TKP forvalter en kapital på rundt 12 milliarder kroner. For å holde tritt med veksten i pensjonsforpliktelsene og samtidig styrke selskapets risikobærende evne, har kommunen tilført TKP betydelige midler. I perioden 2008-2013 ble det tilført til sammen 760 millioner kroner i form av kontanter og eiendom.

I 2015 ba Rådmannen om en ekstern vurdering av om det var hensiktsmessig for kommunen å fortsette med TKP, eller om et annet pensjonsselskap ville ivareta kommunens interesser på en bedre måte. I 2015 vedtok bystyret å fortsette med TKP (sak 151/15). Det ble også vedtatt at TKPs kapitalbehov skulle vurderes.

På bakgrunn av et nytt bystyrevedtak (sak 44/16) ble TKP i 2016 tilført ytterligere 115 millioner kroner i kontanter og 100 millioner kroner som ansvarlig lån. I tillegg ble det vedtatt at TKP årlig skal tilføres et beløp tilsvarende 0,3 prosent av pensjonsforpliktelsene, noe som øker TKPs bufferkapital med nærmere 500 millioner kroner. Det innebærer at TKPs bufferkapital, og dermed risikobærende evne, ble styrket med over 700 millioner kroner i 2016.

Det er Rådmannens vurdering at kapitaltilførselen i 2016 satte TKP i stand til å ta den risikoen som kreves for å få en forventet avkastning på linje med andre pensjonskasser. For å etablere en beredskap for ytterligere styrking av bufferkapitalen, vedtok bystyret den 31. august 2017 å innføre en dynamisk rentegarantipremie. Dette er et fleksibelt og effektivt verktøy for å øke bufferkapitalen hvis det generelle rentenivået skulle falle mye fra dagens nivå. Lavere renter vil øke den neddiskonterte verdien på TKPs pensjonsforpliktelser, og dermed kan behovet for styrking av bufferkapitalen oppstå.

I løpet av 2018 bygde TKP opp en investeringsportefølje som er mer i tråd med andre kommunale pensjonskasser når det gjelder risiko og forventet avkastning.