Miljø-, landbruks- og laboratorietjenester

Om miljø-, landbruks- og laboratorietjenester

Om område

Miljø-, landbruks- og laboratorietjenester jobber for at Trondheim skal være en bærekraftig by der det er lett å leve miljøvennlig, og for at kommunen når vedtatte klima- og energimål.

Enhetene er kommunens kompetansemiljø når det gjelder klima, folkehelse, forurensning, natur, landbruk, analysetjenester og kulturminner. Området har utadrettet utviklingsarbeid med næringsliv og publikum, har myndighetsansvar innen folkehelse, forurensning, landbruk og naturforvaltning og fatter vedtak på vegne av staten om tilskudd i landbruket. Nye Trondheim blir en stor landbrukskommune og er vertskommune for avtaler om miljørettet helsevern og veterinærvakt. Analysesenteret dekker Trondheim kommunes behov for laboratorietjenester innen vann, mat, miljø og inneklima og er underleverandør for det kommunale aksjeselskapet LabTjenester AS. Analysesenteret har en viktig funksjon i kommunal beredskap og for overvåkning av radioaktivitet.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 19-1 viser budsjett- og regnskap for miljø-, landbruks- og laboratorietjenester i perioden 2016-2018, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2019, i tillegg til rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for miljø-, landbruks- og laboratorietjenester for 2020.

Figur 19-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 19-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Økningen i budsjett fra 2019 til 2020 har hovedsakelig sammenheng med lønns- og prisvekst og sammenslåing av Trondheim og Klæbu kommuner.

Resultatavviket for området kan forklares ved at Miljøenheten årlig har gått med et par millioner kroner i mindreforbruk og at Analysesenteret har hatt et merforbruk på om lag tilsvarende beløp. Budsjettet for 2019 er høyere enn de andre årene på grunn av engangsmidler til klimaarbeidet.

Sammenligning med andre kommuner

Sykefravær

Sykefraværet til tjenesteområdet gikk en del opp i 2018 sammenlignet med årene før. Så langt i 2019 er fraværet noe redusert sammenlignet med 2018. Tjenesteområdet har relativt få ansatte, så selv relativt mindre endringer i antall sykmeldte kan gi utslag på sykefraværsprosenten.