Kvalifisering og velferd

Periodemål og indikatorer

Tjenesteområdet har et særlig ansvar for følgende delmål i kommuneplanen:

3.4 I 2020 har husholdningene i Trondheim muligheter for å skaffe seg en forutsigbar inntekt gjennom egen innsats

3.5 I 2020 har Trondheim en boligpolitikk som utjevner sosiale forskjeller

3.6 I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert

4.4 I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 1. Utrydde fattigdom

I Norge finnes det ingen fattigdomsgrense - og svært få som er fattige i en global kontekst. Vi har en gruppe innbyggere som har lav inntekt i en nasjonal sammenheng. Tjenesteområdets hovedoppdrag er å sørge for at disse får en stabil tilknytning til arbeidsmarkedet.

Mål 4. God utdanning

Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheten for livslang læring for alle. Særlig TROVO er sentral i å sikre at innbyggere i Trondheim har grunnleggende ferdigheter og tilgang til opplæring.

Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Særlig gjennom NAV-kontorenes og INNs arbeid skal innbyggere få tilgang til stabilt og godt arbeid, og kommunen er i dialog med byens arbeidsgivere

Periodemål for 2020 - 2023

1. Barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp har tiltak som fremmer deltakelse i arbeids- og samfunnsliv

Satsingen på barnefamilier er omtalt i Trondheim kommunes handlingsplan mot fattigdom, sak PS 0016/19.

Begge bydelene har egne familieteam som jobber systematisk med de mest utsatte familiene, og sikrer at både barn og voksne får bistand og tjenester som er koordinerte og samstemte. Det jobbes med mål om å hjelpe familien inn en stabil situasjon der de mestrer både dagliglivet og har god forutsigbar økonomi.

Indikatorer:

  • Familiekoordinatorene på NAV har målrettede løp for alle barnefamilier som har sosialhjelp som hovedinntekt lenger enn 1 år.
  • Antall barnefamilier som mottar sosialhjelp, skal ikke være høyere per måned i 2020 enn i 2019.

2. Alle har et sted å bo

Både NAV og helse- og velferdskontorene gir råd, veiledning og informasjon om ulike boligvirkemidler. Dette er for eksempel informasjon om det private boligmarkedet, statlig bostøtteordning, startlån og tilskudd til kjøp av egen bolig. Når en innbygger søker om kommunal utleiebolig, skal alle boligvirkemidler vurderes før kommunen innvilger en søknad.

Det er fortsatt høy sirkulasjon i kommunens boligmasse. Dette fører til kortere ventetid for tildeling av bolig for enkelte målgrupper. Antallet nye boligsøkere på ventelisten er 119 i august 2019, en nedgang siden 2018. Gjennomsnittlig ventetid for tildeling av ordinær kommunal bolig var 1,4 måneder i 2018, og ligger på samme nivå hittil i 2019. Gjennomsnittlig ventetid på omsorgsbolig var 7,3 måneder i 2018, i august 2019 er den på 3,6 måneder.

Behovet for midlertidig botilbud gjennom NAV har hatt en jevn nedgang de siste årene, men økte i 2018. Prognosen for 2019 er enda høyere, på 6,3 millioner kroner, noe som er på samme nivå som i 2015.

Indikatorer:

  • Gjennomsnittlig botid i midlertidig bolig er maksimalt 20 dager.
  • Gjennomsnittlig ventetid på ordinær kommunal bolig er en måned
  • Gjennomsnittlig ventetid for bofellesskap for utviklingshemmede skal være inntil 6 måneder i 2022
  • AIle som søker om kommunal bolig, bytte av bolig og forlengelse av leieforhold tilbys samtale før behandling av søknaden.

3. Elever fra Trondheim voksenopplæringssenter TROVO mottar opplæring som gir grunnlag for å delta i arbeids- og samfunnsliv

Den kommunale delen av opplæringstilbudet på TROVO styrkes midlertidig for å møte opplæringsbehovet i de store gruppene som går ut av introduksjonsprogrammet i 2018-2020 og som trenger mer opplæring enn norsk. Norskopplæringen er i hovedsak statlig finansiert. Den reduseres i takt med færre bosatte flyktninger som har rett til norskopplæring, og omtales ikke i det kommunale budsjettet. Behovet for både grunnskoleopplæring og videregående opplæring blant minoritetsspråklige er stort. Skoleåret 14/15 var det 58 deltakere på grunnskoleopplæring for voksne mens det for skoleåret 19/20 er 370 deltakere, i tillegg til 140 elever på ungdomsgruppa. Dette er en positiv utvikling og i tråd med kommunens strategier (KIPE).

Indikator:

  • Resultatet skal være bedre enn landsgjennomsnittet på nasjonale prøver i norsk.