Flyktninger

Periodemål og indikatorer

Kommuneplanens samfunnsdel beskriver følgende mål for inkludering og integrering av innvandrere:

  • I 2020 er Trondheim en inkluderende og mangfoldig by

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 1. Utrydde fattigdom

Mange innbyggere med flyktningbakgrunn og innvandrere fra ikke-vestlige land har generelt lavere inntekt enn befolkningen forøvrig og kan omfattes av definisjonen relativ fattigdom. En av hovedårsakene til dette er at mange innvandrere står utenfor arbeidslivet eller har lavtlønte jobber. Kvalifisering for deltakelse i arbeidslivet og formell utdanning er derfor et av flere tiltak for å forebygge fattigdom blant denne gruppen).

Mål 3. God helse

God helse er viktig for integrering og for deltakelse på ulike samfunnsarena. Flyktninger med helseutfordringer og traumatiske opplevelser må få nødvendig hjelp for å oppnå bedre helse og kunne delta mer aktivt i samfunnet.

Mål 5. Likestilling mellom kjønnene

Andelen kvinner med flyktningbakgrunn/ikke-vestlige land i arbeidslivet er lavere enn menn. Arbeidet med å øke andelen av disse gruppene må styrkes.


Periodemål for 2020 - 2023

Mål 1. Trondheim kommune bosetter inntil 160 flyktninger i 2020, av disse er inntil 9 enslige mindreårige

Antallet vil bli justert når det foreligger formell anmodning fra IMDi og formidlet til formannskapet. Ved høyere antall enn 160 flyktninger, legger rådmannen egen sak for politisk behandling.

Mål 2. Flyktninger som bosettes i kommunen har lik grad av deltakelse i arbeidslivet som den øvrige befolkningen.

Mål 3. Enslige mindreårige som bosettes i Trondheim skal sikres god oppfølging som bidrar til selvstendighet og mestring.

Enslige mindreårige skal oppleve å være integrert og føle tilhørighet til samfunnet.

Indikatorer for periodemålene:

  • Minst 40 prosent av de som bosettes fra asylmottak bor i det private boligmarkedet.
  • Alle enslige mindreårige skal enten være i utdanning, i jobb eller i arbeidsrettet aktivitet før fylte 23 år.
  • Minst 55 prosent av deltakere som slutter i introduksjonsprogrammet innen to år har fått en jobbtilknytning eller er i ordinær utdanning (IMDi’s definisjoner for måloppnåelse legges til grunn).
  • Innen tre år etter bosetting mottar færre enn 50 prosent av nyankomne flyktninger i alderen 18-55 år økonomisk sosialhjelp.
  • Innen fem år etter bosetting mottar færre enn 33 prosent av nyankomne flyktninger i alderen 18-55 år økonomisk sosialhjelp.