Helse- og omsorgstjenester

Forslag til driftsbudsjett

Rådmannen foreslår å omprioritere en betydelig del av helse- og omsorgs driftsbudsjett til bo- og aktivitetstilbudene og brukerstyrt personlig assistanse (BPA). For å få en økonomisk forsvarlig tilpasning til driftsrammene foreslår Rådmannen en vesentlig langsommere opptrapping av grunnbemanning enn den som ble vedtatt i Eldreplanen.

For å nå målsettingene i eldreplanen og andre temaplaner, har Rådmannen lagt vekt på følgende hovedprioriteringer:

  • Videreføre hverdagsmestringsstrategien og Trondheimsmodellen for eldre som bor hjemme
  • Nytt rehabiliteringssenter på Nidarvoll
  • Tiltaksmidler for fastleger gjennom kompetansemidler og etablering av sykepleiepoliklinikk
  • Nye sykehjemsplasser på Risvollan og i Klæbu
  • Omprioritering av ressurser gjennom avvikling av Vistamar
  • Flere avlastningsplasser

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Rådmannen foreslår å omprioritere en betydelig del av helse- og omsorgs driftsbudsjett til bo- og aktivitetstilbudene og brukerstyrt personlig assistanse.

I Eldreplan 2016-2026 er det vedtatt å styrke grunnbemanningen i hjemmetjenester og institusjoner med 20 millioner i året frem til Trondheim har kommet opp på samme nivå som andre ASSS-kommuner. Dette tilsvarer 80 millioner i fireårsperioden. For å få en økonomisk forsvarlig tilpasning til driftsrammene foreslår rådmannen en vesentlig langsommere opptrapping enn i vedtatt eldreplan.


Rådmannen foreslår en styrking av Helse og omsorg på femten millioner kroner i 2020, som øker til 22 millioner kroner i 2023. De 22 millionene går i hovedsak til å styrke BPA- budsjettet. For å skjerme strategien med tidlig innsats foreslår Rådmannen fortsatt styrking av hjemmebaserte tjenester og heller redusere dekningsgraden på plasser med heldøgns bemanning.

Grafen viser veksten i BPA- utgifter for innbyggere over 18 år i perioden 2009-2020. Etter at BPA ble vedtatt som en rettighet fra 2015 har utgiftene til BPA økt kraftig. Prognosen i 2020 for de vedtak som er fattet frem til og med august 2019 er på 117 millioner for innbyggere over 18 år. Det er en økning på 61 millioner, og tilsvarer en vekst på 110 prosent.


Helt siden den første eldreplanen ble vedtatt har strategien vært å vri ressursbruken fra institusjonstjenester og over til hjemmebaserte tjenester. Denne strategien har vist seg vellykket, og ved revideringen av planen i 2016 ble dekningsgraden justert ytterligere ned. Rådmannen foreslår en ytterligere nedjustering i kommende planperiode. Tabell 13-4 under viser økning i antall plasser i kommende periode og hvor mange plasser som trengs for å opprettholde dekningsgraden på dagens nivå.

Opprettholdelse av standard

Demografisk vekst hjemmeboende

For å opprettholde dagens standarder krever dette en økning på omlag 120 årsverk innenfor tjenestene til eldre som bor hjemme de neste fire årene. En justering av tjenesterammene til hjemmeboende eldre i tråd med befolkningsvekst er anslått til 23,5 millioner kroner i 2020.Dette øker til 98,2 millioner kroner i 2023.

Risvollan helse- og velferdssenter

Risvollan helse- og velferdssenter er ferdig og innflyttingsklart i januar/februar 2021. Senteret får 72 sykehjemsplasser og 50 omsorgsboliger. 25 av omsorgsboligene blir boliger med heldøgns bemanning (HDO). Driften på E.C. Dahls helse- og velferdssenter avvikles og flyttes til Risvollan helse- og velferdssenter, jf bystyresak 99/16.

Rådmannen foreslår å flytte en avdeling med 22 langtidsplasser fra Søbstad helsehus til Risvollan helse- og velferdssenter og dermed åpne for flere korttidsplasser ved Søbstad helsehus.

Videre foreslår rådmannen å flytte en avdeling med 25 langtidsplasser fra Nidarvoll helsehus til Risvollan helse- og velferdssenter og avdelingen med 25 avlastningsplasser fra Nidarvoll til Søbstad helsehus. Da vil det ene bygget på Nidarvoll være tømt og klart for riving i forbindelse med utbygging av nye Nidarvoll rehabiliteringssenter. I tillegg blir avlastningsplassene samlet på Søbstad helsehus og Risvollan helse og velferdssenter rendyrkes som en institusjon med langtidsopphold.

Drift av Risvollan helse- og velferdssenter vil bli lagt ut på anbud forbeholdt ideelle organisasjoner i løpet av høsten 2019, jf formannskapssak 52/19. Når driften settes ut til ideelle organisasjoner, vil det bli virksomhetsovertagelse for ansatte ved E.C.Dahl og for deler av ansatte ved hhv Nidarvoll og Søbstad helsehus.

Klæbu helse- og velferdssenter

Nytt helse- og velferdssenter med 60 sykehjemsplasser i Klæbu vil gi 30 sykehjemsplasser utover dagens kapasitet i Klæbu kommune. Helse- og velferdssenteret er ferdig innflyttingsklart i september 2021. Rådmannen foreslår å flytte en avdeling med 24 langtidsplasser fra Søbstad helsehus til Klæbu helse- og velferdssenter og dermed avvikle Søbstad helsehus som institusjon med langtidsplasser. Dette gir mulighet for å øke antall avlastningsplasser ytterligere. Rådmannen mener bygningsmessige forhold gjør at Søbstad er mer egnet som korttidssykehjem enn som langtidssykehjem i perioden fram til nytt helse- og velferdssenter står klart på Saupstad.

Heldøgns omsorg i omsorgsboliger

For å kunne kompensere for demografisk vekst foreslår rådmannen å øke antall vedtak om heldøgns omsorg i omsorgsbolig med til sammen 26 plasser i løpet av planperioden.

Nidarvoll rehabiliteringssenter

Høsten 2023 vil nye Nidarvoll rehabiliteringssenter stå klart. Målet med et eget rehabiliteringssenter er å redusere eller utsette behovet for tjenester, og at kommunens innbyggere skal leve mest mulig selvstendige liv i eget hjem lengst mulig.

BPA oppfinansiering av vedtak i 2019

Som varslet i økonomirapportene i 2019, er det en kraftig vekst i utgiftene til brukerstyrt personlig assistanse. Etter rettighetsfesting av tilbudet har utgiftene økt fra 50 til nesten 120 millioner, langt ut over forventet demografisk vekst. Rådmannen er usikker på om veksten vil bremse opp i 2019 og holde seg mer i takt med det de demografiske behovene skulle tilsi. En budsjettøkning på 25 mill. i økonomiplanperioden handler kun om å finansiere de vedtakene som er kjent per i dag. Det er i tillegg lagt inn en årlig vekst på 1 mill. per år på linje 1, demografisk vekst. Rådmannen vil komme tilbake til veksten i 1. økonomirapport 2020 for eventuelle omprioriteringer fra andre tilbud.

Omsorgsstønad og støttekontakt oppfinansiering av vedtak i 2019

Det er en økning i antallet personer som mottar omsorgsstønad og en økning i omfang timer omsorgsstønad som det ikke er tatt høyde for i inneværende økonomiplan.

Transportkostnader arbeidsreiser

Det er en økning av utgifter til reiser til og fra arbeid for personer med varig tilrettelagt arbeid og for funksjonshemmede elever som er lærekandidater. Disse får ikke dekket nødvendig skyss av NAV eller fylkeskommunen. Arbeidsreiser er en ikke-lovpålagt tjeneste, men en viktig forutsetning for å få flere ut arbeid.

Fullfinansiering av frivillighetssentraler

Det ble etablert 2 nye frivilligsentraler (Tiller og Jekken) som må fullfinansieres i hele økonomiplanperioden.

Velferdsteknologi

Flere teknologiprosjekter utviklet under velferdsteknologiprogrammet må nå over på permanent drift. Det gjelder selve programmet, digitale trygghetsalarmer (DTA) og Helsa Mi+. Helsa Mi+ er et digitalt prosjekt for avstandsoppfølging av personer med hjertesvikt og kols i Trondheim, Malvik og Klæbu. Det er lagt inn midler til helårseffekt av endring gjennomført i 2019.

Sommer-EMU

Eldre møter unge (EMU) er en sosial og aktiv møteplass mellom generasjoner, i et samarbeid mellom Byåsen videregående skole og Byåsen frivilligsentral. Prosjektet Sommer-EMU ble gjennomført for første gang sommeren 2019, og rådmannen foreslår at tilbudet finansieres videre i planperioden.

Flyktninghelseteam

Flyktninghelseteamet gir helsetjenester til asylsøkere, flyktninger, familiegjenforente og til personer med endelig avslag. Antallet flyktninger er redusert, og aktiviteten må tilpasses lavere inntekter.

Endringer i tjenestetilbudet

Styrket bemanning hjemmetjenesten

Strategien om å styrke tjenestene til hjemmeboende for å forebygge at behovet for heldøgns tjenester øker, videreføres, men med en langsommere opptrapping enn i eldreplanen.

Styrket bemanning til hjemmeboende eldre med omfattende behov

For å utsette behovet for sykehjemsplass skal flere eldre som ønsker å bo hjemme kunne gjøre det, selv om de har omfattende hjelpebehov. Rådmannen foreslår at flere brukere får opp mot 25 timer hjelp i eget hjem før sykehjemsplass vurderes.

Hverdagsmestring - Trondheimsmodellen

Strategien hverdagsmestring (hverdagsrehabilitering og tidlig innsats) er nå implementert i alle bydeler. Som nevnt i kapittelet om hjemmetjenestene, foreslår rådmannen å se den videre utviklingen av hverdagsmestringsstrategien og Trondheimsmodellen (jf. formannskapssak om Tillitsmodellen 317/17) under ett. Styrkingen skal brukes til å følge opp sårbare brukere. Det skjer ved å styrke primærkontaktrollen, sikre kontinuitet og faglig kvalitet i oppfølgingen. Midler i 2020 er helårseffekt av vedtak i handlings- og økonomiplanen i 2019 for utvidelse av Trondheimsmodellen til to nye hjemmetjenestesoner.

Kommunalt ansvar for rehabilitering

Kommunene forventes å ta større ansvar for rehabiliteringstjenester som i dag ytes i spesialisthelsetjenesten (jf Prop. 1 S (2016–2017) Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering). Dette berører særlig tjenester til personer med kronisk sykdom, og i første omgang rehabiliteringstjenester utenfor institusjon. Tettere oppfølging av personer med kronisk sykdom i tidlig fase, blant annet gjennom å tildele koordinator til personer med demens, fører til økt press på helse- og velferdskontoret (kommunens koordinerende enhet). Enheten har også en viktig oppgave med å vurdere nye henvendelser og å sikre at rehabiliterende tiltak prøves før kompenserende tjenester settes inn.

Rådmannen foreslår å styrke de to helse- og velferdskontorene med ett årsverk hver fra 2020. Videre foreslås styrking av tilbudet ved Olavsgården mestringshus fra 2021. En utvidelse av det polikliniske rehabiliteringstilbudet og ulike lærings- og mestringstilbud vil få stor betydning for kommunens evne til å håndtere denne oppgaveoverføringen.

Aktivitetstilbud for beboere i heldøgns omsorgstjeneste

Personer som bor i omsorgsbolig spesielt tilrettelagt for heldøgns omsorgstjeneste(HDO) skal sikres et aktivitetstilbud på lik linje med personer som bor i sykehjem. Dette tilbudet er underfinansiert, og det er behov for å øke driftsrammen.

Aktivitetstilbud til hjemmeboende (10 plasser)

Høsten 2019 etablerer kommunen 10 nye aktivitetsplasser for personer med demens som bor hjemme. Dette kan gi et tilbud til omtrent 40 personer. Plassene blir på Trondhjems hospital, Persaunet helse- og velferdssenter og som ambulerende dagtilbud i hjemmet.

Kompetansemidler fastleger

Bystyret vedtok i 84/19 å sette av 5 millioner som kompetansehevingsmidler til fastleger i 2019 (fordeling av årsoppgjøret) og 10 millioner fra 2020 som en straksløsning på grunn av utfordringene i fastlegeordningen, jf formannskapssak 131/19. Dette kom i tillegg til et vedtak om 1 million til spesialisering av leger i allmennmedisin. Rådmannen har ikke funnet rom for mer enn 2,5 millioner kroner i 2020 som øker til 5 millioner i 2023.

Sykepleiepoliklinikk

I formannskapssak 131/19 ble det vedtatt å vurdere opprettelse av en sykepleiepoliklinikk i tilknytning til et eksisterende fastlegekontor. Poliklinikken skal ta hånd om oppgaver som fastlegene finner utfordrende å tilpasse til driften. Dette gjelder f.eks omfattende sårskift, infusjon av medikamenter og smittevernoppgaver. Poliklinikken bør fortrinnsvis legges til det planlagte kommunale legekontoret som er tenkt samlokalisert med smittevernkontoret, men dette ligger noe frem i tid. Derfor vil en sykepleiepoliklinikk i første omgang bli lagt til eksisterende legesentre, private eller kommunale. Kostnader til poliklinikk omhandler lønn, utstyr og husleie.

Palliativt team

Palliativt team i Trondheim kommune ble etablert i 2018. Teamet driftes i tråd med NOU 2017:16 På liv og død. Meldinga anbefaler at det palliative teamet har sitt utgangspunkt i det kommunale palliative senteret og driftes i tett samarbeid med dette. Formålet er å bidra til best mulig livskvalitet for pasienten og deres pårørende i livets sluttfase. Teamet er en kompetanseressurs og samhandler med helsepersonell ved kommunens institusjoner og hjemmetjenester. Tilbudet er i oppstartsårene (2018-2020) delvis finansiert av statlige prosjektmidler. Driftsmidler legges inn fra 2021. Driften i 2020 dekkes av et “spleiselag” fra helse- og omsorgsenhetene.

Aldersvennlig by - dør til dør transport

AtB har invitert til et samarbeid for å utvikle et transporttilbud spesielt tilpasset eldre som trenger dør til dør transport. AtB starter opp et toårig pilotprosjekt med én rute i 2020. En eventuell utvidelse av tilbudet til flere områder forutsetter kommunal medfinansiering.

Helseplattformen

Som beskrevet i bystyresak 103/19 vil Helseplattformen føre til økte driftskostnader fra og med 2021. I 2019 vil det påløpe driftskostnader i lokalt innføringsprosjekt som ikke kan dekkes av investeringsmidler.

Kommunefarmasøyt og Ressurssenter for hørsel og syn

Rådmannen foreslår å styrke det farmasøytiske tilbudet i kommunen fra og med 2020 for å få til bedre legemiddelhåndtering og legemiddelbehandling i sykehjem og åpen omsorg. Det er behov for å standardisere arbeidsmåter på tvers av enhetene i kommunen og i langt sterkere grad følge opp den enkelte enhet med analyse av legemiddelstatistikk. Forebygging av feilmedisinering gjennom undervisning og legemiddelgjennomgang er også sentralt. Legemiddelbruken mellom ulike enheter varierer betydelig, og for enkelte legemiddelgrupper synes forbruket å være uhensiktsmessig høyt.

Rådmannen foreslår at budsjettet til Ressurssenter for hørsel og syn justeres opp til dagens bemanningsnivå.

Fysioterapihjemler

Redusert fysioterapitilbud i spesialisthelsetjenesten har ført til at fysioterapeutene med driftsavtale har fått flere pasienter med store og sammensatte behov. Dette gjelder særlig innenfor barne- og ungdomspsykiatri og psykisk helse. Med økt ansvar for store grupper kronisk syke er det viktig at også tilbudet som ytes av privatpraktiserende fysioterapeuter, styrkes, jfr Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering. Trondheim kommune har per i dag 80 avtalehjemler fordelt på 95 fysioterapeuter. For å holde tritt med de demografiske behovene og endringene i oppgaver foreslår rådmannen å øke tilbudet fra 2021.

Lovpålagte kurs Plivo (pågående livstruende vold)

De tre nødetatene politi, brann og helse har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samarbeide ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Rådmannen foreslår å finansiere dette lovpålagte tilbudet fra og med 2020.

Vektertjeneste Helsevakt

Økte kostnader til vektertjeneste kommer som en konsekvens av etableringa av Helsevakta i kommunale lokaler høsten 2018. Da flyttet Legevakta ut fra lokalene i St. Olavs hospital. Omfanget av vektertjenester er redusert i nytt bygg, men prisen er vesentlig økt på grunn av anbud på vektertjenester i Trondheim kommune.

Forsterkede plasser til personer med utfordrende atferd

Rådmannen foreslår å styrke tilbudet til personer med atferdsutfordringer ved å etablere ytterligere 10 plasser ved Forsterket skjermet enhet på Valentinlyst helse- og velferdssenter. 10 ordinære plasser blir omgjort til forsterkede plasser med en økt helårskostnad på 5,5 millioner fra og med 2020.

Sommervikar tilsynslege

For å sikre legebemanningen på helse- og velferdssentre også på sommeren foreslår rådmannen å finansiere legevikarer på alle helse- og velferdssentre fra og med 2021.

Styrket bemanning HVS og helsehus

Bemanningen i helse- og velferdssenter og helsehus er forsterket de siste årene, sist i 2019. Rådmannen foreslår å vente med å øke grunnbemanning til og med 2022.

Fysioterapeut helse- og velferdssenter

Fylkesmannen har etter tilsyn med helse- og omsorgstjenesten i sykehjem påpekt at det er for lite fysisk aktivitet ved helse- og velferdssentrene. Det er prøvd ut en modell med bedre tilgang på fysioterapitjenester og kompetanseheving blant ansatte om fysisk aktivitet for beboerne. Det er ønskelig å spre denne modellen til alle helse- og velferdssentre. Rådmannen foreslår derfor å styrke tilbudet fra og med andre halvår 2021. Dette øker til totalt 2 årsverk fra og med 2023.

Ung i jobb

Dette er et tilbud om sommerjobb til ungdom mellom 16 og 18 år på helse- og velferdssenter. Budsjettet for tiltaket er ikke justert i takt med etablering av nye institusjoner og bør derfor økes fra 40 til 50 ungdommer. I 2018 var det 227 søkere, og det økte til 282 søkere i 2019. I 2019 ble det tilsatt 47 ungdommer.

Utdanningsstilling i samfunnsmedisin

Rekruttering av kompetente kommuneoverleger er vanskelig. Kommunene har gjennom forskrift fått ansvar for videreutdanning i allmenn- og samfunnsmedisin. Ved å opprette en utdanningsstilling i samfunnsmedisin vil kommunen kunne skreddersy et utdanningsløp innen alle aktuelle kommuneoverlegeområder. Kommunen kan også rekruttere inn nye kommuneoverleger. I dag er er 5 av 6 samfunnsmedisinske leger 60 år eller eldre. Det settes av midler fra og med 2021.

Avtalekoordinator

Det er en vedtatt strategi å øke andelen ideell virksomhet i helse- og velferdssektoren , jf formannskapssak 52/19. Andelen i dag er ti prosent, beregnet av samlet driftsbudsjett for Helse og velferd. Ved nyetablering av ulike driftsoppgaver er det mulig å konkurranseutsette deler av driften forbeholdt ideelle aktører, men dette krever god oppfølging fra kommunens side. I dette arbeidet er det behov for en avtaleforvalter. Rådmannen foreslår å legge inn midler til en stilling fra og med 2021.

Korttidsplasser Øya helsehus

Trondheim kommune har en forsterket bemanningsnorm for alle korttidsplasser. På Øya helsehus gjenstår det 8 plasser som ikke har oppfylt normen. Rådmannen foreslår at disse plassene får økt sin bemanning opp på samme nivå som behandlende korttidsplasser i 2023.

Styrke nattpatruljen for akuttoppdrag HVS og HDO

For å sikre tilgang til tjenester ved akuttsituasjoner på natt, foreslår rådmannen å styrke ambulante natt-tjenester øremerket helse- og velferdssenter. Dette henger sammen med pkt. 37.

Lik nattbemanning i alle HVS

Enkelte helse- og velferdssenter har i dag høyere nattbemanning enn andre. Dette skyldes historikk og i noen tilfeller uhensiktsmessig bygningsmasse. Rådmannen foreslår å innføre en lik standard på alle helse- og velferdssenter inkludert HDO.

Avvikling Vistamar

Rådmannen foreslår å avvikle dagens tilbud ved Vistamar fra og med 2020, se formannskapssak 204/19. Dagens brukere av senteret vil ivaretas av kommunens øvrige tilbud i Trondheim. Rådmannen foreslår i handlings- og økonomiplan å styrke tilbudet i Trondheim for personer med kronisk sykdom i tidlig fase, jf. punkt 16.

Trondheim kommune har en leieavtale som løper til 2029. Rådmannen vil i samarbeid med Peder Morseth Eiendom AS jobbe med en løsning for framtidig bruk av bygget og vil holde politisk ledelse orientert om arbeidet.

Konsulentbruk og innkjøp

Helårseffekt av politisk vedtak om reduksjon i konsulentbruk og innkjøp.

Effektiviseringstiltak

Klæbu gevinstrealisering

I forbindelse med kommunesammenslåingen har rådmannen gjennomgått ressursbruken på de ulike tjenesteområdene. Innenfor Helse og omsorg vil en harmonisering av ressursbruken gi en besparelse på 1,6 millioner kroner i 2020 og 3,1 millioner kroner utover i planperioden.

Gevinstrealisering Helseplattformen og velferdsteknologi

Potensialet for gevinstrealisering på sikt ved innføring av Helseplattformen er antydet i bystyresak 25/19. I løpet av 1. kvartal 2022 er det berammet en bystyresak som skal beskrive gevinstpotensialet ved å innføre Helseplattformen mer i detalj.