Psykisk helse og rus

Om psykisk helse og rus

Tjenesten omfatter følgende:

  • Enhet for rustjenester
  • Botiltak og treffsted for psykisk helse
  • Enhet for psykisk helse og rus

Klæbu kommune

Når kommunen slår seg sammen med Klæbu blir psykiske helse- og rustjenester organisert i eksisterende struktur for psykisk helse og rus i Trondheim kommune. Klæbu kommunes 6 årsverk, inkludert ett årsverk for psykolog, vil inngå i enhetene for psykisk helse og rus i nye Trondheim kommune.

Dagens treffsted i Klæbu videreføres uendret og innlemmes i enhet for Botiltak og treffsted for psykisk helse.

Relevant informasjon om området

Årsrapporten fra 2018 viser at målet om rask psykisk helsehjelp innen to uker ikke ble nådd. Gjennomsnittlig ventetid fra vurdering til oppstart med individuell behandling var tre uker, og gjennomsnittlig ventetid på gruppetilbud (kurs) var fire uker.

Mottak- og oppfølgingssenteret (MO- senteret) for rusmiddelavhengige oppnådde målet om å gi hjelp innen sju virkedager etter henvendelsen.

Botiltak og treffsted for psykisk helse har lagt til rette for at personer som ønsker å flytte ut av botiltak kan gjøre det, enten ved å kjøpe egen bolig eller å leie. I tillegg til personer som flyttet ut fra botiltak, mottok 45 personer ambulante tjenester i ordinære boliger fra Enhet for botiltak og treffsted.

Temaplan for psykisk helse og rus 2017-2020 viser at vi er på vei til å nå målet om tidlig innsats ved å tilby mestringskurs og “rask psykisk helsehjelp” innen 2-3 uker. For å nå målet bør mestringstiltaket om tidlig innsats styrkes. Antall henvendelser er nesten doblet de siste årene.

Mottak- og oppfølgingssenteret (MO) er tilrettelagt for å gi rask hjelp og behandling til rusmiddelavhengige som ønsker å endre livsstil.

Vi er på god vei til å nå målet om å gi gode kommunale tjenester etter døgnbehandling i psykisk helsevern. Pasienter som ikke kan utskrives direkte til hjemmet overføres til døgnopphold på Leistad helsehus. På Leistad blir brukers ressurser kartlagt, og det blir vurdert hvilken type tjenester som må være på plass ved utskrivning til hjemmet. I 2018 var det få utskrivningsklare pasienter som ventet mer enn 10 døgn på kommunale tjenester før de ble utskrevet fra døgnbehandling i psykisk helsevern.

Per 1.1. 2019 ble det innført betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). I perioden 1.1 - 31.5 2019 ventet 23 utskrivningsklare pasienter tilsammen 249 døgn. Kommunal betalingsplikt per døgn er 4 885 kroner.

For å styrke brukermedvirkningen har enhetene blant annet tilsatt erfaringskonsulenter. Vi er på vei til å gi alle ansatte kunnskap i recovery, 40 prosent av ansatte fikk opplæring i 2018. Recovery er en filosofi og holdning der tilnærmingen er at personer kan leve meningsfulle og tilfredsstillende liv, på tross av psykiske helseutfordringer.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 11-1 viser budsjett- og regnskap for psykisk helse og rus i perioden 2016-2018, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2019, og rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for psykisk helse og rus for 2020. Perioden 2016-2019 viser kun gamle Trondheim, mens budsjett 2020 er sum for nye Trondheim kommune.

Figur 11-2 viser budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018.

Figur 11-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 11-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Sammenligning med andre kommuner

Tabellen viser at Trondheim kommune bruker mindre i netto driftsutgifter til personer med rusproblemer per innbygger 18-66 år sammenlignet med Oslo og Bergen (KOSTRA -funksjon 243). Årsaken til ulikheter kan knyttes til bruken av de ulike funksjonene i KOSTRA i kommunene. I Bergen regnskapsføres driftsutgifter til Uteseksjon, som består av 19 ansatte på kostrafunksjon 243, mens Trondheim regnskapsfører kun 50 prosent av driftsutgiftene på funksjon 243. Resterende 50 prosent føres på funksjon 251 som er barnevernstiltak i hjemmet. Rådmannen skal jobbe med å kvalitetssikre datagrunnlaget for å sikre felles praksis i registreringen mellom de største kommunene.

Trondheim har færre psykiatriske sykepleiere per 10000 innbyggere enn Bergen og landet forøvrig, men flere enn Oslo og Stavanger. Trondheim har flest ansatte med videreutdanning i psykisk helsearbeid sammenlignet med storbyene, mens Bergen har flere ansatte med videreutdanning i rusarbeid sammenlignet med Trondheim.

Sykefravær

Sykefraværet for psykisk helse og rus i 2018 var på 9,8 prosent, mens fraværet er redusert til 7,6 prosentpoeng i andre kvartal 2019.