Idrett og friluftsliv

Om idrett og friluftsliv

Om området

Tjenesteområdet omfatter kommunens forvaltning og drift av kommunens anlegg og arealer innenfor idrett- og friluftsområdet. Området ivaretar kommunens helhetlige planlegging og styring av oppgavene innenfor idrett- og friluftsliv, i tett samarbeid med idretts- og friluftsorganisasjonene lokalt, regionalt og sentralt. Tjenesteområdet arbeider for å verne om friluftslivets naturgrunnlag og sikre allmennhetens rett til ferdsel og opphold i naturen gjennom forvaltning av friluftsloven.

Tjenesteområdet gjelder:

  • Planlegging og etablering av nye anlegg for idrett, friluftsliv og nærmiljø.
  • Forvaltning og drift av kommunale idrettsanlegg.
  • Forvaltning og drift av byens friluftsområder i marka og i nærområdene: skiløyper, turveger/-stier, badeplasser og Munkholmen.
  • Forvaltning og drift av nærmiljøanlegg.
  • Tilskudd til frivilligheten innen idrett, friluftsliv og nærmiljø – anlegg og aktivitet.

Bystyret vedtok 30. april 2015 Plan for idrett og fysisk aktivitet 2015-2020 sak 50/15 og bystyret behandlet 26. oktober 2017, sak 146/17, Plan for friluftsliv og grønne områder. Planene er viktige styringsverktøyet for rådmannen i innenfor forvaltningen av idretts- og friluftslivsområdet. Rådmannen følger opp planene i nært samarbeid med aktører både internt i kommunen og eksternt, hvor blant annet Idrettsrådet i Trondheim har en sentral rolle.

Folkehelseloven gir kommunene et stort ansvar for å fremme folkehelsen. I et forebyggende perspektiv representerer idrett og friluftsliv folkehelse i praksis. Når virkemidler settes inn tidlig i livsløpet, vil folkehelsen, livskvaliteten og trivselen bedres.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 16-1 viser budsjett- og regnskap for idrett og friluftsliv i perioden 2016-2018, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2019, samt rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for idrett og friluftsliv for 2020. Perioden 2016-2019 viser kun gamle Trondheim, mens budsjett 2020 er sum for nye Trondheim kommune.

Økningene i budsjett i perioden har i all hovedsak sammenheng med investeringstilskudd/leie til idrettslag som bygger egne flerbrukshaller. Økningen fra 2018 til 2019 skyldes i tillegg kjøp av ekstra halltid i Trondheim Spektrum fra høsten 2019. Rådmannen foreslår en netto driftsramme for idrett og friluftsliv på 148,5 millioner kroner i 2020.

Idrett og friluftsliv hadde både i 2016 og 2017 et mindreforbruk i forhold til budsjett. Det skyldes avsetninger i årsoppgjøret for hhv 2015 og 2016 som ble ubrukt og forskjøvet til påfølgende år. Området antas å gå i mindreforbruk i 2019 som følge av at et budsjettert investeringstilskudd til bygging av en flerbrukshall vil bli forskjøvet til 2020.

Figur 16-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner
Figur 16-2. Spredning i budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2016-2018

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 16-1 viser indikatorer på Klæbu og Trondheim samt ASSS-kommunenes ressursbruk innenfor idrett. Hensikten med tabellen er å få fram likheter og forskjeller mellom Klæbu/Trondheim og ASSS-kommunene.

* Klæbu: Netto driftsutgifter idrett kr 1406 pr innbygger inkluderer engangs investeringstilskudd til Vassfjellet skisenter på 8 millioner kroner. Eksklusive dette er netto driftsutgifter idrett kr 89 pr innbygger.

Trondheim kommune eier relativt færre idrettsanlegg (av totalt antall anlegg) enn gjennomsnitt for de øvrige ASSS-kommunene. Dette er hovedårsaken til at Trondheim kommune har lavere ressursbruk på kommunale idrettsbygg og idrettsanlegg enn gjennomsnitt for ASSS-kommunene. Trondheim ligger over gjennomsnittet i ressursbruk per innbygger til idrett. Hovedårsaken er at Trondheim har flere private idrettsanlegg enn gjennomsnitt for ASSS-kommunene, og bruker da mer ressurser på anleggs- og driftstilskudd til idrettslagene. Tallene for netto driftsutgifter til kommunale idrettsbygg/anlegg og til idrett per innbygger bør derfor sees i sammenheng. Kostratallene for 2018 viser at Trondheim kommune i sum ressursbruk til idrett og drift av kommunale idrettsbygg/anlegg ligger noe under enn gjennomsnittet i ASSS-kommunene.

Sykefravær

Sykefravær ved Enhet for idrett og friluftsliv var på 3,0 prosent i 2017 og 8,2 i 2018. Med 10 ansatte på enheten gir et langvarig sykdomstilfelle store utslag. Enheten arbeider aktivt for å holde sykefraværet nede gjennom ulike HMS- og velferdstiltak og medvirkningsprosesser.