Tekniske tjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringsområde Vann

Tabell 20-10 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området vann for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29: Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Investeringsbudsjettet for vann er knyttet til tre hovedutfordringer: fortsatt god vannkvalitet, god sikkerhet i vannforsyningen og et godt fungerende ledningsnett.

Foreslåtte tiltak er i hovedsak i overensstemmelse med vedtatt kommunedelplan for vannforsyning 2017-2028, bystyresak 101/17. Tiltakene vil bidra til å oppfylle kravene i drikkevannsforskriften, hindre ytterligere forfall i infrastrukturen og tilrettelegge for befolkningsøkning.

Kilder og vannbehandlingsanlegg

Trondheim kommune forvalter 19 dammer som tidligere inngikk i vannforsyningssystemet. For å tilfredsstille krav i damforskriften må dammene reklassifiseres og damkonstruksjonene må oppgraderes. Rådmannen foreslår å bevilge 24 millioner kroner til oppgradering av Baklidammen i 2020.

Det må gjøres tiltak mot dyreplankton i vannforsyningen fra Benna. Utredning og uttesting av alternativer pågår. Kostnadene er usikre og avhengig av hvilken løsning som blir valgt. Rådmannen foreslår at det bevilges 12,5 millioner kroner til tiltak i 2020.

Drikkevannsforskriften krever at vannforsyningen har tilstrekkelig antall hygieniske barrierer mot bakterier, virus og parasitter. For Trondheim kommune betyr dette at dagens vannbehandling ved Vikelvdalen (VIVA) må utvides med mer omfattende vannbehandling. Rådmannen foreslår at det bevilges 1 millioner kroner til prosjektering av inntakskonstruksjoner i 2020.

Stasjoner

Stasjonstiltak er knyttet til nybygging og oppgradering av høydebasseng og pumpestasjoner, samt til kjøp av nytt driftskontrollsystem. For eventuelt å forsyne Malvik med reservevann må det bygges en pumpestasjon i Ust-området. Rådmannen foreslår at det bevilges totalt 8 millioner kroner til tiltakene i 2020.

Kuhaugen høydebasseng består av nedgravde betongbasseng på toppen av Kuhaugen. Disse har et utjevningsvolum for å få variasjon i forbruket over døgnet og et reservevolum for å gi vann ved uttak av brannvann, ved ledningsbrudd eller andre hendelser som gir bortfall av vannforsyningen. Det er nødvendig med omfattende rehabilitering for at bassengene skal kunne fungere i nye 75 år. Rådmannen foreslår at det settes av 3 millioner kroner til tiltaket i 2023.

Diverse anlegg

Det er behov for budsjettmidler til samordning med anlegg som initieres av Statens vegvesen, fylkeskommunen og andre utbyggingsaktører. Det er ofte hensiktsmessig å koordinere utbedring av vann- og avløpssystemet når andre aktører gjennomfører sine prosjekter. Budsjettbehovet er avhengig av andre aktørers aktivitet, og er vanskelig å forutse. Rådmannen foreslår å bevilge 26,5 millioner kroner til utbedring av blant annet vannsystemet i Uglaveien, Klostergata og andre tiltak i 2020.

Fornyelse av ledningsnettet

Fornyelse av ledningsnett er en vedvarende aktivitet. Omfanget er basert på analyser av levetid. Investeringene er nødvendige for å redusere vanntapet frem til forbruker, hindre ytterligere forfall og opprettholde god vannkvalitet og leveringssikkerhet. Rådmannen foreslår at det bevilges 56,5 millioner kroner til fornyelse av ledningsnettet i Kyvannsvegen, Hørlocks veg, Nedre Singsaker og andre prioriterte tiltak i 2020.

Vikåsen vanntunnel

Vikåsen vanntunnel ligger nedstrøms Trondheim kommunes vannbehandlingsanlegg og fører renset vann inn på vannledningsnettet. Hydrogeologiske undersøkelser har vist at vann fra tilliggende områder lekker inn i tunnelen. Det er små mengder, og vannet har lang oppholdstid i grunnen. Situasjonen er likevel ikke tilfredsstillende. Det er gjennomført et forprosjekt for etablering av ny tunnel med tette rørgjennomføringer. Forprosjektet viser at denne løsningen medfører betydelig høyere utgifter enn det man til nå har antatt. Rådmannen vurderer alternative løsninger som beskrevet i formannskapssak 14/19 og vil legge fram en ny sak om endelig retningsvalg. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til formålet i 2020.

Diverse vannforsterkning

Budsjettbehov er knyttet til tilknytning og forsterkning av vannforsyningen i eksisterende og nye områder. Tiltakene skal gi bedre kapasitet og brannvannsdekning. Rådmannen foreslår at det bevilges fire millioner kroner til tiltak i 2020.

Diverse hovedanlegg

Budsjettbehov er knyttet til gjennomføring av større hovedanlegg som ligger litt frem i planperioden. Aktuelle tiltak er nye hovedledninger, pumpestasjoner og høydebasseng som er nødvendige for å øke leveringssikkerheten, møte befolkningsvekst og tilrettelegge for tilknytning av nye områder.

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er tidligere inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg, bystyresak 118/15 og bystyresak 103/18. Samtidig med etablering av avløpsanlegget, etableres vannledning som vil forsyne deler av Klæbu. Etter kommunesammenslåingen ved årsskiftet videreføres arbeidet av “nye” Trondheim kommune. Prosjektet er delt opp i flere etapper, og totalkostnaden for prosjektet er 273 millioner kroner. Hele anlegget er planlagt ferdigstilt i 2022. Rådmannen foreslår at det bevilges 38 millioner kroner til prosjektet i 2020.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt vann- og avløpssystem på strekningen fra Klett til Spongdal for å styrke forsyningssikkerheten på Byneset, bystyresak 13/17. Prosjektet gjennomføres i perioden 2018-2021. Rådmannen foreslår at det bevilges 13 millioner kroner til prosjektet i 2020.

Fredlybekken

Prosjektet er påstartet, men valg av trasé er avhengig av reguleringsplaner for området. Nedre del koordineres med bygging av Nydalsbrua og gjennomføres i perioden 2018-2020. Rådmannen foreslår at det bevilges fem millioner kroner til ferdigstilling av nedre del i 2020. Prosjektet er behandlet av bystyret, sak 134/13.

Tilknytning reservevannledning Trondheim til Høydebasseng Lauvåsen

Prosjektet gjelder tilknytning videre fra vannledning som legges langs fylkesveg 885 fra Trondheim til Tine Bugges veg. Tilknytning inkluderer egen trykkøkning opp til høydebasseng på Lauvåsen. Prosjektet gjennomføres i perioden 2021-2022. Rådmannen foreslår at det bevilges 0,7 millioner kroner til prosjektet i 2021 og 5,3 millioner kroner til prosjektet i 2022.

Fremo - kalbehandlingsanlegg i Klæbu

Kalsiummengden fra grunnvannsuttaket har vist en tendens til å øke gradvis. Dette gjør at enkelte driftskomponenter opplever slitasje utover det som er forsvarlig i lengden. Asplan Viak har utredet ulike alternativer i et skisseprosjekt. Det er lagt opp til at prosjektet skal gjennomføres i perioden 2021-2022. Foreslått totalbevilgning for prosjektet er på 12,6 millioner kroner.

Bostad vannforsterkningstiltak

Den gamle hovedvannforsyningen fra Bostad til Klæbu sentrum, kan ved å legge ny ledning parallelt med avløpsledningen gjennom Bostad gjøre vannforsyningen til Bostad mindre sårbar ved toveis forsyning. Rådmannen foreslår at det bevilges 6,5 millioner kroner i 2021.

Nordset, vann

Ledningen som forsyner Nordset i dag må oppgraderes for å kunne frakte tilstrekkelig slokkevann til industriområdet og bebyggelsen der når ny hovedvannledning til Klæbu vil gå forbi området. Dette gjøres parallelt med avkloakkeringsledningen fra Nordset. Rådmannen foreslår at det bevilges 2,4 millioner kroner i 2023.

Lysklett/Søråsen, vann

Søråsen boligfelt og Fjærem boligfelt og annen bebyggelse i området har per i dag ikke god nok vannforsyningstrygghet, og trykket er noe mangelfullt tider. Slokkevannskapasiteten i området er høyst mangelfull. Dette kan løses ved å legge ny vannforsyning i framtidig spillvannstrase enten fra Lysklett eller fra Rønningen. Rådmannen foreslår at det bevilges 3,3 millioner kroner i 2021.

Husbytrøa, vann

Det foreslås også å legge ny vannledning til Husbytrøa i felles grøft med planlagt spillvannsledning, slik at eksisterende ledning blir skiftet ut. Dette vil samtidig forsterke kapasiteten og gi tilstrekkelig brannvannsforsyning. Rådmannen foreslår at det bevilges 1,8 millioner kroner i 2023

Tanemsåsen, vann

Tanemsåsen har lavt trykk og utilfredsstillende vannmengder. Rådmannen foreslår at det bevilges 1 million kroner i 2022.

Nideng/Skjøla

Utbygging er i tråd med anbefalt utbyggingsrekkefølge av sideanlegg prioritert etter økonomi, miljø og andre hensyn vedtatt av kommunestyret i Klæbu, 16/1085-14. Rådmannen foreslår at det bevilges 0,5 millioner kroner i 2023.

Sideanlegg, vann (Klæbu)

Dette er en samlet kategori for alle vannforsterknings- og asbestsaneringstiltak som det bør tas tak i i forbindelse med sanering av spredte avløp. I budsjettposten foreslås det derfor en årlig avsatt sum for å ta tak i disse prosjektene på fire millioner kroner.

Trykkøkningsstasjon Tanem

Utbygging er i tråd med anbefalt utbyggingsrekkefølge av sideanlegg prioritert etter økonomi, miljø og andre hensyn vedtatt av kommunestyret i Klæbu, 16/1085-14. Rådmannen foreslår at det bevilges to millioner kroner i 2022.

Investeringsområde avløp

I investeringsbudsjettet for avløp foreslår rådmannen at innsatsen rettes mot fornyelse, separering av spillvann og overvann og effektivisering av byens eksisterende avløpsnett.

Foreslåtte tiltak er i overensstemmelse med vedtatt hovedplan for avløp og vannmiljø 2013-2024, bystyresak 67/13, og vil bidra til å oppfylle kravene i vanndirektivet. Separering og reduksjon av flomtopper fra arealavrenning vil bidra til å øke kapasiteten i avløpsnettet og forbedre forurensningssituasjonen i elver og bekker.

Tabell 20-12 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området avløp for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29; Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Oppgradering og rehabilitering av renseanlegg

Renseanleggene har behov for fornyelse for å opprettholde funksjon og rasjonell drift. Dette innebærer utskifting av utstyr og oppgradering av anleggsdeler. Ved Høvringen renseanlegg planlegges nytt mottak for slam fra slamavskillere og septiktanker i Trondheim, Melhus og Klæbu kommuner. Anlegget er planlagt ferdigstilt i 2021. Rådmannen foreslår at det bevilges 19 millioner kroner til tiltak på Høvringen og Ladehammeren renseanlegg i 2020.

Diverse anlegg

Det er behov for budsjettmidler til samordning med anlegg som initieres av Statens vegvesen, fylkeskommunen og andre utbyggingsaktører. Budsjettbehovet i det enkelte år er avhengig av andre aktørers aktivitet, og er vanskelig å forutse. Rådmannen foreslår et budsjett på 24,3 millioner kroner til Klostergata, Uglaveien og andre prioriterte tiltak i 2020.

Fornyelse og rehabilitering

Midlene går til fornyelse av ledningsnettet, som er en vedvarende aktivitet. Omfanget er basert på analyser av levetid og er nødvendig for å hindre forfall av ledningene og dermed unngå ledningsbrudd. Rådmannen foreslår at det bevilges 30,7 millioner kroner til separeringstiltak på Kyvannet, Nedre Singsaker og andre prioriterte tiltak i 2020.

Heimdal separering

Overføring av avløpsvann fra Melhus, Klæbu og Spongdal/Klett til Høvringen renseanlegg medfører økt belastning på avløpsnettet i Heimdalsområdet. For å unngå overløpsutslipp i Heimdalsbekken, må det frigis tilstrekkelig kapasitet i ledningsnettet. Overvann og spillvann må adskilles i separate ledninger. Arbeidene pågår, men er forsinket på grunn av dårlige grunnforhold. Siste etappe forventes ferdig i 2023. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til videreføring av arbeidet i 2020.

Vanndirektivet

Budsjettbehov er knyttet til tiltak som er spesielt rettet inn mot å oppfylle kravene i vanndirektivet og omfatter flere mindre tiltak for å forbedre vannkvaliteten i bekker og elver. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til tiltak i 2020.

Fredlybekken separering

Prosjektet er påstartet, men valg av trasé er avhengig av reguleringsplaner for området. Nedre del koordineres med bygging av Nydalsbrua og gjennomføres i perioden 2018-2020. Rådmannen foreslår at det bevilges 41 millioner kroner til ferdigstilling av nedre del i 2020. Prosjektet er behandlet av bystyret, sak 134/13.

Fossumdalen separering

Prosjektet omfatter ombygging av deler av Fossumdalen avløpssone fra fellessystem til separatsystem jf bystyresak 11/18. Separeringen av avløpsnettet vil i betydelig grad redusere kloakkutslipp til Nidelva. Rådmannen foreslår at det bevilges 12,7 millioner kroner til prosjektering og oppstart av byggetrinn 5 i 2020.

Stasjoner

Stasjonstiltak er knyttet til nybygging og oppgradering av pumpestasjoner, samt til innføring av nytt driftskontrollsystem. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til oppgradering av driftskontrollsystem og andre prioriterte tiltak i 2020.

Diverse hovedanlegg

Foreslått budsjett skal benyttes til nødvendig ombygging av hovedledninger og tilknytning av eksisterende og nye områder. Dette gjelder blant annet etablering av avskjærende avløpssystem på Øvre Charlottenlund (bystyresak 70/18) og etablering av separatsystem på strekningen Ladebekken-Rosenborg (formannskapssak 205/17 og formannskapssak 164/18). Rådmannen foreslår at det bevilges 17 millioner kroner til tiltakene i 2020.

Tiller-Bratsberg-Klæbu

Det er inngått avtale med Klæbu kommune om samarbeid om felles vann- og avløpsanlegg i bystyresak 118/15 og bystyresak 103/18. Avtalen innebærer at Klæbu overfører sitt avløpsvann til Høvringen renseanlegg. Etter kommunesammenslåingen ved årsskiftet videreføres arbeidet av “nye” Trondheim kommune. Prosjektet samordnes med at Bratsberg tilknyttes avløpsnettet og føres til Høvringen renseanlegg. Rådmannen foreslår at det bevilges 70,2 millioner kroner til pågående arbeider i 2020. Anlegget forventes ferdigstilt i 2022.

Klett-Spongdal

Prosjektet gjelder etablering av nytt ledningsnett fra Spongdal til Klett, bystyresak 13/17. Prosjektet omfatter nedlegging av utrangerte pumpestasjoner og renseanlegg og etablering av avløpsledninger og pumpestasjoner for overføring av avløpet til Høvringen renseanlegg. Anleggsperiode er 2018-2021. Rådmannen foreslår at det bevilges 31,1 millioner kroner til prosjektet i 2020.

Områdevis separering

For å få full effekt av de store separeringsprosjektene som er under gjennomføring, må tilknyttede ledningsnett også separeres. Utvelgelse av områder skjer på grunnlag av kost/nytte-betraktninger i utarbeidede saneringsplaner for avløpssystemet. Rådmannen foreslår at det avsettes 20 millioner kroner per år til formålet.

Bostad, avløp

Prosjektet gjelder avløpstilknytning av Bostad og er et miljøtiltak for Solemsbekken og Amundsbekken. Avløpet føres til Høvringen renseanlegg. Tilknytning av om lag 50 boenheter. Rådmannen foreslår at det bevilges 11,5 millioner kroner i 2021.

Nordset, avløp

Prosjektet gjelder avløpstilknytning av Nordset og er et miljøtiltak for Nidelva. Avløpet føres til Høvringen renseanlegg og fører til tilknytning av rundt 20 boenheter. Rådmannen foreslår at det settes av fem millioner kroner til tiltaket i 2023.

Lysklett/Søråsen, avløp

Prosjektet gjelder avløpstilknytning av Lysklett/Søråsen og er et miljøtiltak for Vangsmobekken, Sandabekken, Solemsbekken og Amundsbekken. Avløpet føres til Høvringen renseanlegg og fører til tilknytning av om lag 40 boenheter. Rådmannen foreslår at det bevilges 7,3 millioner kroner i 2021.

Husbytrøa, avløp

Husbytrøa har i lengre tid blitt forespeilet tilknytning til kommunalt avløpsanlegg. I og med at sikringen og omleggingen av avløpsledninger i Haugdalen er gjennomført vil dette være et mer oppnåelig prosjekt når tilknytningspunktet flyttes nærmere grenda. Dette er et miljøtiltak for Mælbudalsbekken og Haugdalsbekken og vil gi tilknytning av om lag 20 boenheter. Rådmannen foreslår at det settes av 5,2 millioner kroner til tiltaket i i 2023.

Tanemsåsen, avløp

Prosjektet gjelder avløpstilknytning av Tanemsåsen og er et miljøtiltak for Hallbekken. Avløpet føres til Høvringen renseanlegg. Tilknytning av ca 15 boenheter. Rådmannen foreslår at det settes av 5,5 millioner kroner i 2022.

Nideng/Skjøla, avløp

Prosjektet gjelder avløpstilknytning av Nideng/Skjøla og er et miljøtiltak for Mjølkhusbekken og Hallbekken. Avløpet føres til Høvringen renseanlegg og gir tilknytning av 20 boenheter. Rådmannen foreslår at det settes av 7,8 millioner kroner i 2023.

Sideanlegg, avløp (Klæbu)

Dette er en samlet kategori for alle saneringsprosjekter for spredt avløp for å knytte flest mulig til kommunal kloakk der det er økonomisk og miljømessig forsvarbart. Rådmannen foreslår å sette av 11 millioner kroner til prosjektet i 2022.

Svebakken avløpspumpestasjon og avløpsledning Brøttem

Prosjektet gjelder ny avløpspumpestasjon på Svebakken og avløpsledning. Ved å etablere denne stasjonen kan bebyggelsen fra Svebakken til Brøttem boligfelt føre spillvann fram til renseanlegget ved boligfeltet. Pumpeledning for spillvann ble lagt sammen med den nye vannledningen fra Fremo med avgrening ved Målsjøen. TIltaket er et miljøtiltak for Stamphusbekken, Brøttemsbekken og Bjørsjøen. Tilknytning av omtrent 10 boenheter. Tiltaket kan diskuteres som en del av en totalløsning for Selbusjøen område, med Brøttem boligfelt som det er aktuelt å utvide. Rådmannen foreslår at det settes av tre millioner kroner i 2023.

Investeringsområde avfall

Tabell 20-14 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området avfall for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29; Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Avfallssug mindre anlegg

I handlingsplan for husholdningsavfall, bystyresak 84/10 er det vedtatt at nedgravde løsninger for oppsamling av avfall skal være normal løsning for alle utbygginger med mer enn ti husstander. Stasjonært avfallssug skal benyttes når det bygges mer enn 300 husholdninger innenfor et utbyggingsområde. Dette vil kreve investeringer i ny infrastruktur. Rådmannen foreslår at det bevilges to millioner kroner i 2020 til dette tiltaket.

Investeringsområde veg

Tabell 20-16 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området veg for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29; Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Gatelys nye forskrifter

TrønderEnergi nett AS har stilt krav om måling av strømforbruk til gatelysnettet og at all måling skal flyttes ut av nettstasjonene. Arbeidene er planlagt ferdigstilt 1.1.2023. Rådmannen foreslår at det bevilges 10 millioner kroner til tiltak i 2020.

Utvikling og fornyelse av gatelysnettet

Gatelyset skal settes under måling i 2019, og man må forvente at driftsutgiftene vil øke med fakturering av påløpt energiforbruk. For å forhindre stor økning i driftsutgifter fornyes gatelysnettet, og armaturer byttes til mer energieffektiv LED-belysning. Rådmannen foreslår at det bevilges 12,5 millioner kroner til tiltaket i 2020.

Klæbu kommune har i tråd med ovenstående satt av 0,6 millioner kroner til formålet over noen år og det foreslås at denne summen opprettholdes inn i den nye kommunen. I denne summen er det gjort en del utskifting til LED.

Veglyset ved Skistua driftes av Trondheim kommune, men er etablert av Forsvaret. Anlegget er i meget dårlig stand, og det kommer mange meldinger om mørke lys. Det bør etableres nytt veglys som eies og driftes av kommunen. Rådmannen foreslår at det bevilges 1,5 millioner kroner til tiltaket i 2020.

Mindre vegtiltak

Det er behov for investeringsmidler til mindre oppgraderinger av vegnettet og ved påviste mangler. Rådmannen foreslår at det bevilges 1 millioner kroner til tiltak i 2020.

Tiltak funksjonshemmede

Posten omfatter mindre ombygginger og justeringer for å ivareta krav til universell utforming. Midlene prioriteres i samarbeid med handikaporganisasjonene. Rådmannen foreslår at det bevilges 0,4 millioner kroner til tiltak i 2020.

Aksjon skoleveg

Midlene gjelder trafikksikkerhetsprosjekter prioritert gjennom trafikksikkerhetsplan og skolevegrapport. Tiltakene er på kommunal veg, og kommunen må stille med en egenandel på 40 prosent og Sør-Trøndelag fylkeskommune bidrar med resterende. Rådmannen foreslår at det i 2020, inkludert tilskudd, bevilges tre millioner kroner til tiltaket.

Oppgradering av veginfrastruktur

I Hovedplan veg, bystyresak 0101/18 er det dokumentert at mange av fortauene i kommunen er i dårlig stand. Mange fortau er smale og med sterkt varierende kvalitet på dekket. En oppgradering vil bygge opp under kommunens nullvekstmål, bedre fremkommeligheten for myke trafikanter og gjøre det enklere å legge til rette for en akseptabel driftsstandard på vinteren. Rådmannen foreslår at det bevilges tre millioner kroner til tiltaket i 2020.

Oppgradering av boliggater

Rådmannen foreslår å asfaltere enkelte boliggater grunnet nedslitt dekke. Dette for å redusere tilfeller med mindre biluhell og trafikkfarlige situasjoner. For å utbedre forholdene , foreslår rådmannen at det bevilges fem millioner kroner til tiltak i 2020.

Maskiner og utstyr Trondheim bydrift

Til utskifting av utstyr og maskiner foreslår rådmannen et investeringsbudsjett på 4,5 millioner kroner i 2020.

Energieffektivt maskinkjøp

Rådmannen foreslår at det årlig i planperioden settes av 5 millioner til innfasing av tunge nullutslippskjøretøy og energieffektive anleggsmaskiner.

Asfalteringsprogram

Det er vedtatt et asfalteringsprogram for Klæbu kommune, der politikerne har en prioriteringsrekkefølge for oppgradering av det kommunale nettet. Også i Trondheim er det stort behov for asfaltering av grusgater. Rådmannen vil legge fram et forslag til hvilke gater som skal prioriteres asfaltert i den nye kommunen til politisk behandling. Rådmannen foreslår at det bevilges 1,5 millioner kroner til tiltaket i 2020.

Trafikksikkerhetstiltak Klæbu

I forbindelse med Aksjon skoleveg er det blitt avsatt årlig sum for egenandeler, samt til mindre frittstående tiltak. Rådmannen foreslår at det bevilges 0,2 millioner kroner til tiltaket i 2020. Dette beløpet må sees i sammenheng med veibevilgningen til Aksjon skoleveg omtalt omtalt ovenfor.

Rassikring

For å ivareta kommunens ansvar som grunneier, foreslår rådmannen at det i økonomiplanperioden settes av 0,5 millioner kroner per år. Bevilgningen vil bli brukt til å forebygge ras til sikring av eksisterende bebyggelse og til eventuell opprydding etter ras.

Investeringsområde Miljøpakken

Miljøpakken i Trondheim kommune gjennomfører investeringer for Miljøpakken innenfor programmets områder for kollektiv, sykkel, lokale veger, gåtiltak, trafikksikkerhet og støy. Hovedsakelig på og langs kommunale veier. Miljøpakken har en egen 4-årig handlingsplan og samarbeidspartene vedtar egne årsbudsjett innenfor Miljøpakkens styringsmodell. I forbindelse med inngåelse av ny byvekstavtale og utvidelse av antall parter, vil det bli vedtatt en ny handlingsplan for Miljøpakken høsten/vinteren 2019/2020. Under nevnes noen av tiltakene som planlegges utført i 2020.

Tabell 20-18 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området veg for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29; Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Kollektiv

I forbindelse med ny struktur på busstilbudet må det gjøres nødvendige endringer og tilpasninger av holdeplasser og trasé. Det gjøres også infrastrukturtiltak på trikken.

Gatebruk

Tiltak i forbindelse med ny gatebruksplan.

Trafikksikkerhet

Her vil det pågå større tiltak med fortau i Tyholtveien, Uglaveien og Hans Finnes gate. I tillegg kommer mindre tiltak og belysning.

Sykkel

Det utføres en rekke strekningstiltak langs hovedrutene for sykkel for å få et mer helhetlig tilbud langs hovedrutene. Gang-og sykkelbru Bjørndalen utredes.

Gange

Utbygging av snarveipakke 5 og 6 samt planlegging og gjennomføring av andre gåtiltak.

Investeringsområde byrom, parker og grøntanlegg

Tabell 20-20 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor området byrom, parker og grøntanlegg for perioden 2020-2023. En detaljert oversikt over rådmannens forslag til investeringer og finansiering for 2020 er gitt i kapittel 29; Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

Opprustning og nyetablering av lekeplasser. Oppfølging av Plan for friluftsliv og grønne områder

I følge plan for friluftsliv og grønne områder, bystyresak 146/17 er det årlig behov for fornying og oppgradering av lekeplasser for i gjennomsnitt syv millioner kroner for å opprettholde et godt leke- og aktivitetstilbud. Rådmannen foreslår at det bevilges en million kroner til tiltaket i 2020.

Lekeplass Buran

Friområdet og lekeplassen er et sentralt og viktig leke- og aktivitetsområde for både Møllenberg og Lademoen. Rådmannen foreslår å utvikle området med flere aktivitets- og leketilbud etter bred medvirkning fra nærmiljøet, skoler og barnehager. Anleggsstart er planlagt senhøst 2020 med ferdigstilling i 2021. Rådmannen foreslår at det bevilges fire millioner kroner til tiltaket i 2020 og to millioner kroner til tiltaket i 2021.

Lekeplass Jernbanebyen

Lekeplassen ligger i et område på Heimdal, med lite tilgang til offentlige leke- og rekreasjonsområder og mangel på uformelle møteplasser. En opprustning av lekeplassen vil legge til rette for økt antall brukere og gi et mer variert leke- og aktivitetstilbud for alle aldersgrupper. Prosjektet er planlagt startet i 2020 med ferdigstilling høsten 2021. Totalkostnaden er beregnet til 3,0 millioner kroner og rådmannen foreslår at det bevilges en million kroner til tiltaket i 2020.

Krana allmenning på Bakklandet - sikring

Det har oppstått flere setninger og hull i dekket på allmenningen ved Bakklandet som følge av at masse ved kaifronten siger ut. Omfanget og kostnader er anslått til tre millioner kroner. Etter planen skal opprustningen starte i 2019 med ferdigstilling i 2020. Rådmannen foreslår at det bevilges to millioner kroner til ferdigstilling av tiltaket i 2020.

Sjøfront Ilsvika - sikring

Masser ved støttemuren langs sjøfronten siger ut, og deler av muren har rast ut. Det har oppstått flere setninger og hull i dekke på turvegen opp på muren og bryggedekke foran muren som følge av dette. Rådmannen foreslår at det bevilges to millioner kroner til oppretting t i 2020.

Parker, opprusting og nyetablering

For å gi flere i befolkningen bedre tilgang til parker foreslår rådmannen at enkelte egnede friområder eller leke- og rekreasjonsområder videreutvikles med parkkvaliteter. Egen handlingsplan for dette utviklingsarbeidet vil etter planen legges fram høsten 2020.

I oppfølging av Plan for friluftsliv og grønne områder inngår også fornyelse av gate- og parktrær. Rådmannen foreslår at det i 2020 bevilges 0,7 millioner kroner til mindre opprustningstiltak og fornyelse av gate- og parktrær.

Belysning

Rådmannen foreslår å bevilge en million kroner til belysningstiltak i 2020. Prioritering vil blant annet gjøres i samråd med politiet. Krav fra netteier om etablering av måling for parkbelysning vil også bli fulgt opp.

Byrom

For å følge opp planlagte tiltak i byromsstrategien, foreslår rådmannen at det settes av 1,0 millioner kroner til dette i 2020. Det er igangsatt en rekke mindre tiltak for å rydde og forbedre sentrale byrom sin bruksverdi. Midlene prioriteres etter politisk vedtak fra bystyret 8.12.2016, blant annet med prioritering for barn.

Erverv av grunn

For å finansiere innløsningskrav for regulerte offentlige friområder og eventuelle nødvendige tiltak for grensejusteringer ved opprustning av eksisterende friområder og lekeplasser, foreslår rådmannen at det i økonomiplanperioden bevilges 0,5 millioner kroner i 2020.

Torvet

Opprustningen av Torvet, bystyresak 104/18 hadde anleggsstart i september 2017. Rådmannen foreslår at det bevilges 71,3 millioner kroner til tiltaket i 2020.

Marinen park og lekeplass

Marinen er en av de mest besøkte lekeplassene i byen og er noe slitt etter intens bruk. Omfattende skader etter utvasking ved St. Olavs kilden, Hadriansplass og trappa ned fra Ytre Kongsgård har gjort området lite funksjonelt i bruk og drift. Prosjektet ser på en helhetlig oppgradering av Marinen, med bred involvering av alle interessenter.

Detaljprosjektet er startet i 2018 og videreført i 2019. Planlagt anleggsstart er våren 2020, med ferdigstilling høsten 2020, ev. våren 2021. Rådmannen foreslår at det bevilges 3,8 millioner kroner til tiltaket i 2020.

Allmenningene på Kalvskinnet

I forbindelse med Hjertepromenade-prosjektet vedtok Bystyret i 2011 å åpne allmenningene i Bispegata og Arkitekt Christies gate og bedre adkomsten til Nidelva. Som oppfølging av Hjertepromenade-satsningen og ledd i satsingen på Midtbyen, anbefaler rådmannen oppstart av arbeidet med allmenningene på Kalvskinnet.

Medvirkningsprosessene, grunnerverv og nødvendige avklaringer i detaljprosjekteringsfasen er tidkrevende. Det foreslås å sette i gang prosjekteringsfasen i 2021, mens tiltakene gjennomføres delvis i 2022, med en mulig ferdigstilling høst 2023. Kostnadsoverslaget er svært usikkert. Det kan være aktuelt å få private tilskudd og rådmannen er i dialog med mulige bidragsytere. Dette kan medføre at prosjektet må fremskyndes. Rådmannen foreslår at det bevilges 6,5 millioner kroner til tiltaket i kommende planperiode.