Tekniske tjenester

Forslag til driftsbudsjett for selvkostfinansierte tjenester

For selvkostområdene innenfor teknisk sektor foreslår rådmannen følgende gebyrøkninger fra 2019 til 2020

I kapittel 30, avgiftsbalanse vann, avløp, avfallsbehandling, feiing og slam, er det tabeller som viser rådmannens forslag for gebyrutviklingen til selvkostområdene innenfor teknisk sektor for perioden 2020 til 2023. I tabellene kan man også finne estimert utvikling av områdenes selvkostfond i økonomiplanperioden.

Gebyrområdet vann

I tabellen nedenfor beskrives hovedendringen i kostnader for vann i perioden 2019 til 2020.

Rådmannen foreslår at det i økonomiplanperioden 2020-2023 avsettes midler årlig for å redusere lekkasjetapet fra vannledningsnettet. Arbeidet med å redusere lekkasjetapet er krevende, men innsatsen hittil viser at det gir effekt over tid.

Rådmannen foreslår at det avsettes midler for å øke vannmålerandelen i Klæbu. Trondheim har en andel på 90 prosent. Av husholdningene i Klæbu har bare 25 prosent installert vannmåler per 2019. Kommunens gebyrregulativ for vann og avløp er satt opp slik at en husholdning vil generelt tjene på å legge inn vannmåler.

I fjorårets budsjettframlegg redegjorde rådmannen for at gebyrutviklingen i planperioden ville bli høyere enn enn forventet lønns- og prisstigning, i fjorårets økonomiplan var det lagt til grunn at gebyrene skulle øke med 6,4 prosent per år i perioden 2019-2022. Rådmannen innstiller i årets budsjett på en noe høyere økning, 9 prosent. Utover i økonomiplanperioden er det også lagt opp til en økning på rundt 9 prosent. Det er tre årsaker til at rådmannen foreslår en så høy økning. Hovedårsaken er at det er lagt til grunn at rentene skal øke med ett prosentpoeng i løpet av økonomiplanperioden. For hvert prosentpoeng renten går opp, økes utgiftsgrunnlaget til vann og avløp med om lag 25 millioner kroner noe som må dekkes inn via økte vanngebyrer. En annen årsak til det økte gebyrbehovet er sammenslåingen av de to kommunene. Som orientert om i fellesnemda 37/19 vil rådmannen i sin sak om gebyrer og avgifter innenfor byutviklingsområdet foreslå at den såkalte arealfaktoren reduseres. Inntektstapet det medfører må taes igjen via noe økt gebyrnivå. Noe av gebyrøkningen kan også tilskrives at Klæbu har et høyere utgiftsgrunnlag per innbygger enn Trondheim.

Gebyrområdet avløp

I tabellen nedenfor beskrives hovedendringen i driftskostnader for avløp fra 2019 til 2020.

I hovedplan for avløp og vannmiljø, bystyresak 67/13, er det vedtatt mål for vannkvalitet i vassdragene. Sporing av forurensning til lokale resipienter er et prioritert område som krever innsats over tid. Rådmannen foreslår at det settes av ressurser til å videreføre arbeidet med å avdekke feilføring av avløpsvann. En av årsakene til forurensing er feilkoblinger i nye bygg med flate tak. Dette noe som forekommer relativt ofte, og er ressurskrevende å følge opp.

Innsats med å kartlegge hvor uønsket miljøgifter kommer inn i avløpsnettet skal også videreføres.

Det settes også av ressurser til oppfølging av separering av private avløpsanlegg der kommunalt avløp er separert, slik at spillvann føres til renseanlegg og overvann til vassdrag.

I fjorårets budsjettframlegg redegjorde rådmannen for at gebyrutviklingen i planperioden ville bli høyere enn enn forventet lønns- og prisstigning; det var lagt til grunn at gebyrene skulle øke med rundt 12,5 prosent per år i perioden 2020-2022. Rådmannen innstiller i årets budsjett på enda høyere økning. For 2020 foreslår rådmannen en økning på 15 prosent. Også utover i økonomiplanperioden er det lagt opp til en økning som er betydelig høyere enn pris- og lønnsvekst. Årsaken til avløpsgebyret må økes mer enn tidligere forespeilet er de samme som innenfor vannområdet, økt rentenivå, endret arealfaktor og sammenslåingen av Trondheim og Klæbu kommune.

Gebyrområdet avfallshåndtering

I tabellen nedenfor beskrives de største kostnadsendringene for avfallshåndtering fra 2019 til 2020.

I forbindelse med kommunesammenslåingen utgjør Klæbu sin andel 6 millioner kroner. I tillegg foreslår rådmannen at renovasjonsgebyret økes 2,5 prosent i 2020, noe under anslaget for pris og lønnsvekst. Totalt foreslås en økning i tilskudd på 10,8 millioner kroner i 2020.

Formannskapet vedtok i juni 2017 planprogram for ny hovedplan for avfall 2018-2030 (formannskapssak 153/17). Planen har vært på høring og ble vedtatt av Bystyrets 29.8.2019 (sak 85/19). I rådmannens forslag til framtidige gebyrer er det lagt opp til at avfallstjenesten skal utvikles i retning av mer bærekraftig drift. I tillegg er det tatt høyde for nye krav til materialgjenvinning blant annet ved at det er planlagt å starte opp nytt ettersorteringsanlegg i 2023.

Det er et nasjonalt mål om 50 prosent materialgjenvinning innen 2020. I dag klarer vi om lag 30 prosent. I henhold til tabell 20-1, KOSTRA-tall for 2018, er snittet for ASSS kommuner 36 prosent og kun Stavanger har nådd målet om 50 prosent materialgjenvinning. Et nytt ettersorteringsanlegg for restavfall, som blant annet gjør det mulig å sortere ut matavfall, er under planlegging i regionen. Anlegget vil kunne igangsettes i 2023, og gjøre det mulig å oppnå en gjenvinningsgrad på 50 prosent tidligst i løpet av 2023. I henhold til EU direktiv vedtatt i 2018 øker kravene til materialgjenvinning trinnvis frem mot 2035, hvor kravet kommer opp i 65 prosent.

Gebyrområdet feiing

Feiegebyret har vært relativt lavt i forhold til snittet for tilsvarende kommuner fram til 2019. Saldo for selvkostfondet er negativ med 1,8 millioner kroner ved inngangen til 2019. Dette skyldes i hovedsak feil anordning ved utgangen av 2017 og oppstart av hyttefeiing som ikke var tilstrekkelig hensyntatt i budsjetteringen for 2018.

I tabellen nedenfor beskrives de største kostnadsendringene for feiiing fra 2019 til 2020.

Rådmannen foreslår at gebyret økes med 8,0 prosent i 2020 for å dekke inn økt pris- og lønnsvekst og for å få samsvar mellom inntekter og utgifter innenfor området.

Kommunesammenslåingen fører til at innbyggerne i Klæbu får lavere feiegebyr enn det de har hatt de siste årene. En del av økningen i feiegebyret kan derfor tilskrives sammenslåingen av kommunene.

I planperioden skal det gjennomføres en risikokartlegging av alle boliger med ildsteder i kommunen. Planen er at denne informasjonen skal brukes til å utforme et gebyrregulativ som tar hensyn til befolkningens faktiske bruk av tjenesten. Risikokartleggingen planlegges ferdigstilt i 2020, og det legges opp til at det nye gebyrregulativet begynner å virke fra 01.01.21.

Gebyrområdet slam og tilsyn av mindre avløpsanlegg

I tabellen nedenfor beskrives de største kostnadsendringene for slam fra 2019 til 2020.

Gebyrområdet for slambehandling og kontroll av mindre avløpsanlegg vil ved utgangen av 2019 ha et selvkostfond på over fire millioner kroner. For 2020 vil kostnadene øke en del i forbindelse med kommunesammenslåingen med Klæbu. Ostangen renseanlegg i Klæbu har begrenset kapasitet for mottak av slam, og slam fra private avløpsanlegg må derfor transporteres til Høvringen renseanlegg, noe som gir økte kostnader.

Kontroll av mindre avløpsanlegg i den nye bydelen Klæbu må også innføres.

Rådmannen foreslår at gebyret for slamtømming og kontroll av mindre avløpsanlegg øker med 2,5 prosent, noe lavere enn den generelle pris og lønnsstigningen i 2020.