Plan- og bygningstjenester

Periodemål og indikatorer

Plan- og bygningstjenester bidrar til å oppnå følgende målene i kommuneplanens samfunnsdel:

1.3 I 2020 er Trondheim Norges mest attraktive by for studenter og forskere

1.4 I 2020 er rammevilkårene for byens utdannings- og forskningsmiljøer styrket ved å bidra til en by- og campusutvikling som støtter opp om kunnskapsinstitusjonenes mål

2.3 I 2020 skal Trondheim ha en fysisk byutforming som fremmer livskvalitet og helse

2.4 I 2020 skal Trondheim ha en bærekraftig forvaltning av naturmiljø og areal

2.6 I 2020 er Trondheim rollemodell for konkurransedyktige og bærekraftige areal- og transportløsninger

3.1 I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid.

3.8 I 2020 har Trondheim et levende bysentrum.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 3. God helse

Vi skal sørge for at Trondheim har en fysisk byutforming som fremmer livskvalitet og helse.

Mål 9. Innovasjon og infrastruktur

Vi skal søke framtidsrettede og innovative løsninger ved å utfordre oss selv, forslagstillere, leverandører og forskningsmiljøene. Vi skal opprettholde en oppdatert geografisk infrastruktur (kart-, plan- og eiendomsregistre) som sikrer en mest mulig effektiv og troverdig saksbehandling.


Mål 11. Bærekraftige byer og samfunn

Vi skal sørge for at Trondheim sikres en bærekraftig forvaltning av naturmiljø og areal.


Mål 12. Ansvarlig forbruk og produksjon

Vi skal gjennom areal- og transportplanlegging legge til rette for rett virksomhet på rett plass og sikre tilstrekkelige næringsareal. Vi skal bygge opp under målet om en miljømessig god og økonomisk vital midtby.


Mål 13. Stoppe Klimaendringene

Vi skal bruke “Potensial for miljøvennlige transportmiddelvalg - en metode” i alt planarbeid og gjennom plan- og byggesaksbehandlingen legge til rette for at det utvikles helhetlige og klimavennlige løsninger for bygging og transport.

Mål 17. Samarbeid

Gjennom samskaping, fellesskap, ulike møtearenaer og Universitetskommunen TRD 3.0 skal vi samhandle med innbyggere, næringsliv og forskningsmiljøene for å sikre at vi planlegger og bygger en bærekraftig kommune. Slike samarbeid er også sentrale for at vi skal kunne utvikle gode og framtidsrettede digitale tjenester.

Periodemål 2020-2023

1. Oppfylle lokale og nasjonale mål om bærekraftig byutvikling

Trondheim har en klimavennlig bolig-, areal og transportutvikling som bidrar til at veksten i persontransporten kan tas med kollektivtransport, sykkel og gange. Vi følger opp mål om nullvekst i personbiltransporten som vi har forpliktet oss til i byvekstavtalen.

Indikatorer:

Følgende planer/oppgaver skal bygge opp under målene:

  • I 2020 er planprogram for kommuneplanens arealdel for nye Trondheim kommune lagt fram for politisk behandling.
  • I 2020 er byutviklingsstrategi med samordnet areal- og transportanalyse vedtatt.
  • I 2020 har Trondheim en areal- og byggesaksforvaltning som ivaretar nullvekst eller reduksjon i personbiltrafikken, og bidrar til at andelen som går, sykler og reiser kollektivt øker
  • 90 prosent av nye boliger skal ligge innenfor tettstedsavgrensinga og 50–70 prosent innen områdene der det er lettest å nå målet.
  • I 2020 skal vi ha utvidet kartet i “Potensial for miljøvennlige transportmiddelvalg - en metode” slik at den også viser arealene i Klæbu.
  • I 2020 er gatebruksplan for Midtbyen og gateprosjektene for de fire store sentrumsgatene vedtatt, og tiltak for å legge til rette for Metrobuss gjennom Midtbyen er gjennomført.

2. Trondheim er en attraktiv kommune med god folkehelse og trivsel i hverdagen

Trondheim skal være en kommune med kvaliteter som skaper en god ramme om folks liv og virke, og sikrer gode, inspirerende og inkluderende bomiljø, trygge oppvekstvilkår for barn- og unge og helsefremmende omgivelser.

Indikatorer:

  • I 2020 har vi lagt fram utkast til en strategi for utvikling av attraktive lokale sentrum med gode møteplasser, handel og tjenester tilpasset hverdagens behov - enten som forslag til egen kommunedelplan eller som del av forslag til planprogram for ny kommuneplans arealdel.
  • I 2020 foreligger det reguleringsplaner og byggetillatelser for et tilstrekkelig antall nye boliger (1 250-1 750 boliger) og tilsvarende behov for offentlig tjenestetilbud, i tråd med prognostisert befolkningsvekst.
  • I 2020 har vi lagt inn rekkefølgekrav om lekeplasser i alle vedtatte boligplaner med mer enn fem boliger.
  • I 2020 viser vi til byformveileder i alle forhåndskonferanser og oppstartsmøter, og vurderer bomiljø og helsefremmende omgivelser i planprosessen og i saksframlegg til alle reguleringsplaner.
  • I 2020 skal etterslepet på regulerte idrettsanlegg være mindre enn i 2019.
  • I 2020 skal kommunedelplanen for Klett være lagt fram for politisk behandling
  • I 2020 skal kommunedelplanen for Sluppen være vedtatt.
  • I 2020 skal forslag til kommunedelplanen Ranheim foreligge

3. Midtbyen styrkes som regionens identitetsbærer og viktigste handels- og kultursentrum

Trondheim har et attraktivt og levende Midtby med byrom og bygninger som er i aktiv bruk, og et bymiljø der folk opplever at historie og identitet tas vare på, samtidig som det er rom for nyskaping og innovasjon.

Indikatorer:

  • I 2020 bidrar areal- og byggesaksforvaltningen til en god balanse mellom transformasjon, ny bebyggelse og vern, og til å underbygge den ønskede utviklingen i Midtbyen, vist gjennom nøkkeltall i Midtbyregnskapet.
  • I 2020 er sentrumsstrategien vedtatt i tråd med Framtidsbilder for Trondheim sentrum 2050.
  • I 2020 er langsiktig gatebruksplan for Midtbyen vedtatt.
  • I 2020 blir byromsstrategien fulgt opp i samarbeid med aktører i Midtbyen, og særlig byromstiltak for barn i sentrum.
  • I 2020 er utarbeiding av områdeplan for nordøstre kvadrant i Midtbyen godt i gang, der en del av planprosessen er å kartlegge eksisterende verdier.
  • I 2020 er områdeplan for Kjøpmannsgata vedtatt.

4. Plan- og bygningstjenestene er effektive og tilgjengelige for alle

Trondheim kommune følger opp nasjonale forventninger til økt effektivitet og mer digitalisering av plan- og bygningstjenestene, for å gjøre det enklere for innbyggerne å orientere seg om, engasjere seg i og bruke kommunens tjenester innen planlegging og byggesaksbehandling.

Indikatorer:

  • I 2020 er fullversjon av ny digital arbeidsplattform for byggesaksbehandling på plass og klar til å ta imot nye digitale søknader, eByggeSøknad.
  • I 2020 har Trondheim kommune anskaffet nye digitale arbeidsplattformer for planbehandling og for forvaltning av kommunale eiendomsavgifter.
  • I 2020 tilbyr Trondheim kommune minst tre nye tjenester om plan, bygg og eiendom via Min side.
  • I 2020 er maler for brev og saksframlegg gjennomgått og forbedret med “klart språk”
  • I 2020 har saksbehandlingstida på innsendte planer fra oppstartsmøte til sluttvedtak gått ned.