Helse- og omsorgstjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Status og utfordringer

Plan for helsebygg (bystyresak 86/19) viser at over 20 prosent av Trondheim kommunes institusjonsplasser ikke tilfredsstiller dagens krav og forventninger. Dette gjelder krav til teknisk anlegg, generell standard, manglende plass for tekniske hjelpemidler og uheldige planløsninger som kan gå på bekostning av beboers integritet. Rådmannen foreslår i tråd med beslutningene i Plan for helsebygg, å frigjøre Charlottenlund helse- og velferdssenter slik at dette kan benyttes som et interimsykehjem. Det skjer ved at kommunen bygger et nytt sykehjem på Dragvoll.

Demografisk vekst viser at kommunen i perioden fram til 2035 har behov for omtrent 14 nye helse- og velferdssentre. Med dagens investeringsrammer er det ikke realistisk å bygge helse- og velferdssenter i takt med det demografiske behovet. Det er derfor viktig at strategiene i Eldreplanen følges slik at største delen av helse- og omsorgstjenestene ytes i hjemmet, og mindre på institusjon.

Investeringer i perioden 2020-2023

Tabell 13.5 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor helse- og omsorgstjenester i perioden 2020-2023. Tabell 13.5 viser årlig finansiering for investeringsprosjektene for helse- og omsorgstjenestene for perioden 2020-2023. Under følger en oversikt og beskrivelse av det enkelte prosjekt.

Risvollan helse- og velferdssenter

Risvollan helse- og velferdssenter vil bestå av 72 sykehjemsplasser og 50 omsorgsboliger, kafé, sonekontor for hjemmetjenesten og et aktivitetstilbud for seniorer som bor hjemme. Helse- og velferdssenteret vil være innflyttingsklart februar 2021.

Investeringsbeslutning ble vedtatt av bystyret i oktober 2018. Det er gitt tilsagn om investeringstilskudd på 229,2 millioner kroner fra Husbanken.

Klæbu helse- og velferdssenter

Klæbu helse- og velferdssenter vil bestå av 60 sykehjemsplasser. Helse- og velferdssenteret er klart for innflytting høsten 2021. Helse- og velferdssenteret bygges rundt en stor atriumshage, noe som gir gode og lett tilgjengelige utearealer for beboerne. Det utredes for mulighet for solceller på tak.

Investeringsbeslutning ble vedtatt av bystyret i mars 2019. Det er gitt tilsagn om investeringstilskudd på 106,5 millioner kroner fra Husbanken.

Klæbu omsorgsboliger

Nytt helse- og velferdssenter i Klæbu, vil frigi tomten til eksisterende sykehjem. Planen er å bygge 33 omsorgsboliger langs Vikingveien. Fellesnemnda besluttet i sak 58/19 at bygging av omsorgsboligene utlyses på anbud på 19 + 14 omsorgsboliger. Før endelig beslutning på utbyggingstempo fastsettes, må behov og etterspørsel klarlegges. Oppstart planlegges høsten 2021.

Omsorgsboligene må ses i sammenheng med at rådhuset gjøres om til et attraktivt møtested med bydelskafè, lokasjon for kommunale enheter og mulig utleieareal.

Krisesenteret

Krisesenteret i Trondheim er et interkommunalt krisesentertilbud for Trondheim, Malvik, Klæbu, Melhus og Midtre Gauldal. Krisesentertilbudet er et tilbud for barn, kvinner og menn. Krisesenterets lokaler tilfredsstiller ikke dagens krav til standard og forskriftskrav til fysisk sikring av lokalene. Det foreligger politisk vedtak om å bygge om eksisterende bygningsmasse. Det har i ettertid kommet forslag om annen lokalisering, og mulighetsstudien er i gang. Resultatet fra mulighetsstudien legges fram for politisk behandling, og tidligst oppstart er høsten 2020.

Mindre investeringer

Innenfor rammen av mindre investeringer gjennomføres tiltak som funksjonsforbedringer/ombygginger og utskifting av inventar/utstyr.

Ved flere av institusjonene er det behov for å bygge om for og bedre funksjonaliteten. Dette gjelder tjenesteareal, medisinrom, fellesareal og uteareal. Det er i tillegg et stort og kontinuerlig behov for å skifte ut forflytningsutstyr, medisinsk-teknisk utstyr og møbler og annet inventar på grunn av generell slitasje.

Kommunen kan i enkelte ombyggingsprosjekter søke om investeringstilskudd fra Husbanken på inntil 55 prosent av godkjente anleggskostnader.

Posten for mindre investeringer omhandler all aktivitet innenfor helse- og velferdsområdet, som ikke er innbefattet av den lukkede boligøkonomien. Det vil si områdene i kapittel 10, 11, 12 og 13 får dekket sine behov for mindre investeringer gjennom denne potten.

Pasientvarsling

I 2014 startet arbeidet med å oppgradere pasientvarslingsanleggene ved kommunens helse- og velferdssentre. Med foreslått ramme vil vi i 2021 være ferdig med arbeidet.

Rådmannen ser stor gevinst i det nye anlegget. Beboerne opplever økt trygghet ved bruk av alarmsmykker, og ansatte opplever at pasientvarslingsanlegget har bedret kvaliteten i tjenestene.

Det forventes investeringstilskudd som tilsvarer om lag 45 prosent av den totale investeringskostnaden.

Dragvoll sykehjem

For å få gjennomført rehabilitering og større vedlikehold ved kommunens helsebygg, er det behov for et interimsykehjem. I tråd med beslutning i Plan for helsebygg (bystyresak 86/19) foreslår rådmannen å frigjøre plassene på Charlottenlund helse- og velferdssenter ved å bygge et nytt sykehjem på Dragvoll. Charlottenlund helse- og velferdssenter kan da benyttes som et interimsykehjem.

I Plan for helsebygg foreslo rådmannen å bygge omsorgsboliger på ferdig regulert tomt på Dragvoll, ved siden av eksisterende Dragvoll helse- og velferdssenter. Rådmannen foreslår nå i stedet at dette bygges som et sykehjem. Lokaliseringen ved eksisterende Dragvoll helse- og velferdssenter gjør at kommunen kan bygge et nytt anlegg, uten flere av de fasilitetene vi vanligvis legger inn i et ordinært helse- og velferdssenter. Dette vil redusere byggekostnadene.

For å få etablert Charlottenlund helse- og velferdssenter som et interimsykehjem er det en premiss at det bygges nytt sykehjem på Dragvoll. For å realisere Dragvoll sykehjem foreslår rådmannen å benytte deler av salgsinntekten fra bolig i 2019 og 2020 til å delfinansiere bygging av Dragvoll sykehjem. En egen sak om dette fremmes for bystyret i oktober. Det gjør det mulig å starte prosjektet i 2020 fordi bykassefinansierte lån holdes på et lavt nivå i prosjektet. Det budsjetteres med at kommunens vedtatte målsetting om en gjeldsgrad på 70 prosent overholdes i planperioden.

Helseplattformen

Samhandlingsreformen har bidratt til at stadig mer avansert pasientbehandling foregår i kommunene. Dagens journalløsninger ble designet på 90-tallet da både kravet til og kunnskapen om, elektroniske kommunikasjonsløsninger var en helt annen.

Trondheim kommune har i samarbeid med Helse Midt-Norge gjennomført en anskaffelse av ny felles journalløsning som de neste to årene skal tilpasses våre behov og vil være ferdigstilt i 2021. Jf. bystyresak (0103/19) er det ikke avklart per medio september 2019 hvor mye av de samlede kostnadene som kan aktiveres i balansen og lånefinansieres og hvor mye som eventuelt må dekkes av driftsmidler (diposisjonsfond). Rådmannen vil komme tilbake til mer informasjon om fordelingen mellom lånefinansiering og bruk av disposisjonsfond.

Olavsgården mestringssenter

Arbeidet med rehabilitering av Olavsgården pågår og forventes å være ferdig i mai 2020. Olavsgården skal være for mennesker som har trenger hjelp til å mestre livet med helseutfordringer og/eller kronisk sykdom. Tilbudet vil bestå av dagrehabilitering og ulike lærings- og mestringstilbud. Huset er også ønsket som en samhandlingsarena med brukerorganisasjonene og som en arena for kompetanseutvikling for ansatte.

Investeringsbeslutning ble vedtatt av bystyret i mai 2019

Nidarvoll rehabiliteringssenter

Nidarvoll rehabiliteringssenter planlegges ferdigstilt i 2023. I tråd med strategiene i Eldreplanen er det viktig å få på plass et nytt senter for rehabiliteringsvirksomhet.

Et rehabiliteringssenter blir svært viktig for å klare og nå målene i nasjonale føringer og kommunens strategi om at flere eldre skal kunne bo lengst mulig i eget hjem. Døgnrehabilitering foregår i dag i gamle og uhensiktsmessige lokaler. Et eget senter for døgnrehabilitering vil legge til rette for å utnytte ressursene bedre og et sterkere fagmiljø. Det kommunale tilbudet om døgnrehabilitering til yngre voksne vil bli bedre i et nytt rehabiliteringssenter.

Den kommunale tomten ligger sentralt på Nidarvoll, og rehabiliteringssenteret vil bli samlokalisert med Nidarvoll barneskole og Sunnland ungdomsskole. Samlokalisering med skoleanleggene kan gi spennende synergier for rehabiliteringssenteret.

Det forventes investeringstilskudd fra Husbanken på 150,2 millioner.

Søbstad helsehus

Søbstad helsehus bærer preg av snart 40 års drift og har behov for rehabilitering. Ulike alternativer ble behandlet i formannskapssak 285/18, og det ble vedtatt at rådmannen jobber videre med alternativet å rive og bygge nytt på Saupstad.

Et nytt bygg er kostnadberegnet til 463 millioner kroner. Dette inkluderer også installering av nytt pasientvarslingsanlegg. Rådmannen antar at kommunen kan søke Husbanken om investeringstilskudd for prosjektet.

Rådmannen foreslår å starte prosjektet på Saupstad i 2023. Det er en forutsetning at et interimsykehjem er på plass til den tid, for midlertidig opphold for beboere og ansatte ved Søbstad helsehus.

Det ble i Plan for helsebygg (bystyresak 86/19) besluttet at Søbstad helsehus er det helsebygget som prioriteres først når det gjelder rehabilitering/riving av eksisterende helsebygg.