Idrett og friluftsliv

Forslag til investeringsbudsjett

Prioriteringer innenfor investeringsbudsjettet

Innenfor rådmannens forslag til investeringsramme for området er det ikke mulig å fullt ut innfri periodemålene og alle politiske vedtak. I forslag til handlings- og økonomiplan 2020-2023 må rådmannen gjøre prioriteringer , slik at de viktigste forholdene ivaretas. Disse gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold kan spille inn.

Saker og planer som har vært førende for rådmannens arbeid med investeringsbudsjettet for perioden:

  • Plan for idrett og fysisk aktivitet 2015-2020 (b-sak 50/15)
  • Plan for friluftsliv og grønne områder (b-sak 146/17)
  • Utbygging av Granåsen øst og vest - utvidelse langrennstrasè, lysløype, snøproduksjon, rulleskiløype, kulverter og stadionbredde (b-sak 68/18)
  • Investeringsbeslutning Helse- og arenabygg Granåsen (b-sak 199/18)
  • Overordnet plan for videre arbeid med utbygging i Granåsen - utbyggingsfase 2 - budsjett etter korrigeringer (b-sak 44/19)
  • Investerinsgbeslutning Granåsen - Smistad bru, nasjonsområder og deler av Smistadvegen (b-sak 45/19)
  • Hopparenaen i Granåsen idrettspark; status og presentasjon av skisser og grove kostnadsestimater for bygging av nytt hoppanlegg (b-sak 46/19)
  • Investeringer og driftsprosjekter innenfor idrettsområdet 2019 - vedtatte prosjekter og prioriteringer framover (b-sak 47/19)

Prioritering av Investeringer og driftsprosjekter innenfor idrettsområdet.

Bystyret behandlet 23.5.19 sak 47/19; Investeringer og driftsprosjekter innenfor idrettsområdet 2019 - vedtatte prosjekter og prioriteringer framover. I denne handlings- og økonomiplanen har rådmannen prioritert utbygging av Granåsen for å følge opp sak 44/19; Overordnet plan for videre arbeid med utbygging i Granåsen - utbyggingsfase 2 - budsjett etter korrigeringer.

Huseby idrettsanlegg

Rådmannen vurderer at situasjonen for Husebybadet ikke er så kritisk som tidligere antatt og rehabiliteringsprosjektet skyves derfor ut i tid. Rådmannen vil komme tilbake til rehabilitering av Huseby idrettsanlegg i fremtidige handlings- og økonomiplaner. Rådmannen vil legge fram en egen sak om dette.

Utendørs skateanlegg

Formannskapet vedtok 22.1.19 i sak 262/18 Regnbueparken som forslag for plassering av skatepark at det må arbeides videre med formål om å etablere ny skatepark i Regnbueparken. I Handlings og økonomiplan 2019-2022 var det lagt inn 20 millioner kroner i 2022 til dette formålet. Rådmannen har ikke funnet rom for å prioritere bygging av en skatepark i denne handlings- og økonomiplan perioden, men vil komme tilbake til tiltaket i fremtidige handlings- og økonomiplaner

Vikerauntjønna (parkeringsplass og markaportal)

Det er stort behov for bedre tilrettelegging for adkomst mellom boligområdene og marka, særlig i områdene øst for byen. Vikerauntjønna skiller seg ut som det området som har det største potensialet til å bedre på disse forholdene. Reguleringsplan for ny utfartsparkeringsplass i området er vedtatt. I Plan for friluftsliv og grønne områder er Vikerauntjønn-området identifisert som “markaportal” for helårsbruk for mange ulike brukergrupper. I Handlings og økonomiplan 2019-2022 var det lagt inn 0,5 millioner i 2021 og 5 millioner kroner i 2022 for å starte opp arbeidet med planlegging av p-plass og markaportal. Rådmannen har ikke funnet rom for å prioritere dette i denne handlings- og økonomiplan perioden, men vil komme tilbake til tiltakene i fremtidige handlings- og økonomiplaner.

Investeringer innenfor idrett- og friluftsliv i perioden 2020-2023

I investeringsbudsjettet for 2020 foreslår rådmannen at det avsettes 53,5 millioner kroner til idrettsformål, 27,9 millioner kroner til friluftstiltak og 4 millioner kroner til nærmiljøanlegg.

Tabell 16-4 viser rådmannens forslag til investeringer innenfor område idrett og friluftsliv i perioden 2020-2023. Forslag til prosjektfinansiering framgår i kapittel 29 Forslag til investeringer og finansiering 2020-2023.

1. Badeplasser – infrastruktur

For å kunne gjennomføre investeringsplan for badeplasser (jamfør f-sak 212/14), foreslår rådmannen å videreføre årlig bevilgning på 1,5 millioner kroner, økende til 1,6 millioner kroner fra 2022. Rådmannen vil legge fram en egen sak om plan for oppgradering av badeplasser i første halvdel av 2020.

2. Erverv friområder

Det anslås et kontinuerlig behov for midler til erverv av friområder. Rådmannen foreslår å videreføre ordningen, og foreslår 1,1 million kroner årlig.

3. Turveger og turstier

Det er over flere år bevilget 0,9 millioner kroner årlig til utbedring og utvikling av stier og turveger i bynære områder. Rådmannen foreslår å videreføre dette, økt til 1 million kroner fra 2020, økende til 1,1 millioner kroner fra 2022.

4. Oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder

I tråd med ambisjoner i vedtak i b-sak 146/17; Plan for friluftsliv og grønne områder foreslår rådmannen at det legges inn 4,1 millioner kroner årlig i 2020-2022 til investeringsprosjekter for friluftsliv og grønne områder, økende til 7.1 millioner kroner i 2023.

I tråd med vedtak i b-sak 42/18 vil rådmannen fra og med våren 2020 fremme en årlig sak om større investeringsoppgaver innen friluftsliv.

5. Storheiastien

Storheiastien er en av de mest attraktive og brukte turstiene i marka i Trondheim, og slitasjen på stien viser en omfattende bruk. Rådmannen har over en periode sammen med Fylkesmannen og Trondhjems Turistforening ønsket å løfte fram Storheiastien som et forbildeprosjekt for stibygging i kommunen og regionen. Det er nå vurdert og anbefalt steds- og landskapstilpassede metoder for oppgradering av stien slik at den vil framstå som robust, slitesterk, funksjonell og godt tilpasset landskapet.

Det ble satt av 2 millioner kroner til tiltaket i 2019 og det foreslås å sette av 2 millioner kroner i 2020 for gjennomføring av arbeidet.

6. Tursti langs Nidelva til Klæbu

I intensjonserklæringen mellom Trondheim og Klæbu kommuner er det beskrevet at det skal etableres en helhetlig turvegtrase langs hele Nidelva. Rådmannen arbeider med gjennomføring i tråd med anbefalingen lagt fram i silingsrapporten som fulgte sak 203/18. Faseplaner og videre anbefalt utbyggingsrekkefølge med oppdaterte kostnadsestimater utarbeides parallelt med ferdigstillelse av reguleringsplanene høsten 2019. Kostnadsestimat viser en bruttokostnad på 50,5 millioner kroner for prosjektet. Dette inkluderer tilstøtende tilrettelegging.

Planarbeidet for Nidelvstien er delt i to reguleringsplaner; en for Klæbu og en for Trondheim. Planoppstart for reguleringsplaner i begge kommunene ble annonsert i desember 2018. Rådmannen har utarbeidet et vurderingsnotat for strekningen Tillerbrua-Øvre Leirfoss i Trondheim kommune, der det anbefales at stien legges på østsiden av elva i stedet for vestsiden. Dette medfører varsel om utvidet planområde for reguleringsplanen. Varsel om utvidelse av planområdet og grunneierdialog planlegges utført i 3. kvartal 2019.

Formannskapet i Klæbu kommune behandlet 6. juni 2019 sak 50/19; Detaljregulering av Nidelvstien, Storvollen-Svean bru - trasealternativ. Formannskapet vedtok følgende: "Formannskapet anbefaler at alternativ Vest legges til grunn for reguleringsplanen for strekningen Storvollen-Svean bru". Rådmannen arbeider videre med reguleringen av Nidelvstien ut fra denne vedtatte anbefalingen, og vil komme tilbake til økonomiske konsekvenser i senere handlings- og økonomiplaner.

15,8 millioner kroner er bevilget til Nidelvstien i 2018/2019. De resterende 34,7 millioner foreslås lagt inn for perioden 2020-2022.

Den reelle nettokostnaden for prosjektet for kommunen, etter merverdiavgiftskompensasjon og spillemiddeltilskudd, anslås til cirka 30 millioner kroner.

7. Vassfjelløypa

I intensjonserklæringen mellom Trondheim og Klæbu kommuner er det fastslått at det skal etableres skiløype fra Tiller til Vassfjellet - Vassfjelløypa

I tråd med Plan- og bygningsloven er det varslet om oppstart av arbeid for detaljregulering for skiløype og tursti mellom Skjøla og Vassfjellet i Klæbu kommune. Strekningen er planlagt med lengde på i overkant av 5 km og inngår som siste delstrekning i arbeidet med planleggingen av en sammenhengende skiløype og tursti fra Tiller i Trondheim kommune til Vassfjellet i Klæbu kommune. Bygging av ny skiløype og tursti fra Skjøla til Vassfjellet vil delvis gå gjennom terreng der det i liten grad er tekniske inngrep fra tidligere og det er i all hovedsak skog- og landbrukseiendommer som vil bli berørt av tiltaket. Frist for innspill til reguleringsplanen var 19.8.2019

I vedtatt handlings- og økonomiplan ligger det inne 12,5 millioner til prosjektet. Overordnet kostnadsestimat er på omlag 31,5 millioner kroner (inkl mva) uten bru over Fv 704 i Skjøla, og rådmannen foreslår å legge inn ytterligere 19 millioner kroner til prosjektet.

Kostnaden for bru anslås til 17,5 millioner jf sak 49/19 behandlet i fellesnemnda 12.6.19. Rådmannen har ikke funnet rom for å prioritere bru i handlings- og økonomiplan 2020-2023. Fellesnemnda har bedt rådmannen å legge fram ny sak knyttet til valg av bruløsning når alternative løsninger foreligger.

8. Nærmiljøanlegg

Det er et vedvarende behov for etablering av nærmiljøanlegg, spesielt skateanlegg og anlegg for sykling. Rådmannen foreslår å videreføre ordningen med midler til nærmiljøanlegg; jf rådmannens orientering i f-sak 251/18 ; Bruk av nærmiljømidler 2018 og planlagt bruk 2019.

9. Mindre investeringer

Innenfor idrett- og friluftslivsområdet er det behov for en årlig budsjettpost for å håndtere mindre og evt uforutsette utfordringer/må-prosjekter i løpet av året. Innenfor idrettsområdet er det svært liten fleksibilitet til å omdisponere innenfor investeringsrammene til de ulike prosjektene da det er mange små prosjekter med liten fleksibilitet. Rådmannen foreslår å bevilge 3 millioner kroner til mindre investeringer.

Utbygging i Granåsen (punkt 10-17 i tabell)

Politiske saker som har vært førende for rådmannens forslag til investeringsbudsjett for utbyggingen i Granåsen er omtalt ovenfor under overskriften Prioriteringer innenfor investeringsbudsjettet. I tillegg er det følgende føringer for fotballhall i Granåsen:

  • I sak 44/19; Overordnet plan for videre arbeid med utbygging i Granåsen - utbyggingsfase 2 - budsjett etter korrigeringer vedtok bystyret følgende: “Bystyret ber rådmannen fortsette dialogen med aktuelle samarbeidspartnere med sikte på å få realisert bygging av en fotballhall i Granåsen, men fastholder at det ikke skal bygges en kommunal fotballhall. Bystyret ber også rådmannen i revidert utbyggings- og investeringsplan i Handlings- og økonomiplan 2020-23, budsjett 2020 vurdere om en fotballhall kan realiseres tidligere”.
  • I sak PS 60/19; Privat forslag - Fotballhall vedtok bystyret følgende: “Bystyret ber rådmannen komme tilbake med en sak som vurderer en mulig endret framdrift av utbyggingen i Granåsen slik at fotballhallen kan ferdigstilles tidligere”.

Rådmannen har ikke funnet rom for å prioritere midler til fotball i Granåsen i denne handlings- og økonomiplan perioden. Rådmannen vil komme tilbake til fotball i fremtidige saker om utbyggingen i Granåsen.

10. Helse- og arenabygg Granåsen

Det gamle langrennsbygget i Granåsen er revet og arbeidet med nytt helse- og arenabygg er i full gang. I sak 199/18 vedtok bystyret en investering på 121 millioner kroner for nytt helse- og arenabygg som skulle innarbeides i rammen for utbyggingen i Granåsen.

Bevilgning er innarbeidet i rammene for utbygging i Granåsen og rådmannen foreslår å legge inn resterende sum på 6 millioner kroner i 2020.

11. Terrengarbeider ved skibru inkludert flytting av standplass skiskyting

Følgende momenter er inkludert i dette:

  • Flytting av standplass for skiskyting for å få fylle internasjonale krav til størrelse på stadion for langrenn og skiskyting.
  • Tilpasninger av terreng rundt skiskytterarena og den nye skibrua på begge sidene der den treffer terreng.

I handlings- og økonomiplan for 2019-2022 var det lagt inn 30 millioner kroner. Rådmannen foreslår å skyve arbeidet ut i tid i sammenheng med bygging av ny hopparena. Dette av hensyn til byggearbeid/ transport. Det foreslås avsatt 19,5 millioner kroner i 2022 og 20,5 millioner kroner i 2023 tilknyttet dette arbeidet. Rådmannen vil legge frem en sak om dette høsten 2019.

12. Granåsen rulleskiløyper

Følgende momenter er inkludert i planleggingen av løyper i Litjåsen:

  • Utvidelse av løypetrasé på enkelte strekninger i henhold til krav fra internasjonale forbund for langrenn og skiskyting.
  • Etablering av snøproduksjonsanlegg
  • Etablering av rulleskiløype i hovedtraseen rundt Litjåsen (ca 800 meter), asfaltering
  • Etablering av fiber, strøm og lysløype i hovedtraseen rundt Litjåsen (ca 800 meter)

I Handlings- og økonomiplan 2019-2022 var det avsatt 34 millioner kroner i 2019 til etablering av rulleskiløype i Litjåsen. Slik rådmannen nå vurderer investeringsbehovet reduseres dette med v 10 millioner i 2019 og 20 millioner kroner i 2020.

13. Litjåsen skibru

Etablering av skibru (bredde 16 meter) som binder skistadion og Litjåsen sammen.

Skibru planlegges bygget på et senere tidspunkt (fortrinnsvis etter ombygging av hoppbakker), og det foreslås at det avsettes 44 millioner kroner til dette i 2023.

14. Hoppanlegg - ombygging

Utfordringer med hoppbakken og planer for hoppanlegget ble presentert i sak 46/19; Hopparenaen i Granåsen idrettspark; status og presentasjon av skisser og grove kostnadsestimater for bygging av nytt hoppanlegg. Hoppbakkene i Granåsen bør oppgraderes og det må påregnes betydelige investeringer i anlegget. Dette gjelder både for at anleggene skal brukes i hverdagen, men også for å fortsatt kunne arrangere årlig World Cup i hopp, samt et fremtidig VM i nordiske grener. Hoppbakkene blir årlig utbedret for å lukke sikkerhetsavvik knyttet til trening og konkurranser foran hver sesong. Sikkerhetsavvikene skyldes svekkelse i konstruksjonene som følge av frostsprenging og erosjon.

Rådmannen foreslår å legge inn 600 millioner kroner fordelt på 10 millioner kroner i 2020, 215 millioner kroner i 2021, 325 millioner kroner i 2022 og 50 millioner i 2023 kroner til ombygging av hoppanlegget i Granåsen.

15. Rekkefølgekrav Smistadveien/områdeplan

Områdeplan for Granåsen skisenter, sluttbehandling ble behandlet av bystyret 26. mai 2016 (sak 71/16). I Handlings- og økonomiplan for 2019-2022 ble det avsatt 140 millioner kroner til rekkefølgekrav. Detaljregulering av område knyttet til fase 1 og 2 ble behandlet i bystyret 22.11.2018 (sak 205/18). Der det ble anslått en kostnad på rekkefølgekrav til om lag 158 millioner kroner. Dette anslaget var grovt og med en usikkerhet på fra minus 20 % til pluss 40 %. I forprosjekt for kommunalteknisk infrastruktur er det gjennomført anslag for kostnadene i henhold til anerkjent metodikk fra Statens vegvesen. Anslaget er høyere, men omfatter også noen tilgrensende delprosjekt som er finansiert i andre poster. Det vil også komme noe finansiering fra vann- og avløpsbudsjettet etter prosess som pågår.

Rådmannen foreslår å fordele en total investering på 140 millioner knyttet til rekkefølgekrav, jf Handlings- og økonomiplan 2019-2022, gjennom økonomiplanperioden. Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til kostnadene på rekkefølgekrav som er i tidlige faser. Treffsikkerheten i estimatene vil øke etter hvert som delprosjektene utvikles og usikkerhetsanalyser er gjennomført.

16, Fiber/teknologi Granåsen

Det er økende krav til nettkapasitet og fiberkvalitet i et anlegg som Granåsen. Leveringssikkerhet er også viktig. Det planlegges derfor at legging av fiber inn i anlegget skal skje fra to separate steder, en fra Byåsen og en fra Tonstad, for å ivareta leveringssikkerhet. Granåsen er også tiltenkt som testlab for forskning og utvikling, noe som vil medføre behov for avgreninger fra fibernettet på hensiktsmessige steder i Granåsen.

Fiber med tilhørende graving er beregnet til 10 millioner kroner. Rådmannen foreslår å legge inn 1 million kroner i 2020, 3 millioner kroner i 2021 og 6 millioner kroner i 2022 til dette arbeidet.

17. Overordnet planlegging, utvikling, prosjektering og prosjektledelse

Planlegging og ledelse av utbyggingen i Granåsen er en løpende prosess som har pågått i flere år. og det er fortsatt behov for midler tilknyttet planlegging, utvikling og prosjektering av anlegget i årene fremover.

I Handlings- og økonomiplan for 2019-2022 var det avsatt 4 millioner kroner hvert av årene i 2019-2021 for å kunne fortsette planleggingen av utbyggingen. Rådmannen foreslår å videreføre dette i denne handlings- og økonomiplanperioden. Det er avgjørende for å lykkes med utbyggingen før et VM at utredningsarbeid og bygging skjer tidlig nok.