Økonomiske rammebetingelser

Kommunesektoren vil de neste tiårene stå overfor en utvikling der andelen eldre i befolkningen øker kraftig. Regjeringen varslet i perspektivmeldingen fra 2017 at dette vil gi utfordringer både for finansieringen av velferdsstaten og for kommunesektoren. Kommunesektoren må derfor forberede seg på å løse flere oppgaver med mindre ressurser. Rådmannen har i forslag til handlings- og økonomiplan budsjettert med at kommunene vil få lavere inntektsvekst framover.

Inntektsveksten i planperioden må brukes på å dekke økte utgifter som følger av at vi blir flere innbyggere, økte pensjonsutgifter og merutgifter til lønnsoppgjøret i 2019. Rådmannen foreslår at vi i tillegg prioriterer å øke pedagog- og bemanningstettheten i barnehagene, øke antall barnehageplasser til barn uten lovfestet rett på plass, oppfylle lærernormen, øke driftsrammen til bo- og aktivitetstilbud og nedbetale gjeld. Inntektsveksten strekker ikke til for å finansiere alle satsinger. Innføring av bemanningsnormer gjør også at det lokale handlingsrommet er mindre enn før. Foreslått styrking av eldreomsorgen er derfor lavere enn signalisert i eldreplanen. Rådmannen foreslår også et innsparings- og effektiviseringskrav på tjenesteområdene.

Rådmannen foreslår å gjennomføre investeringer for til sammen 10 milliarder kroner i planperioden 2020-2023. Dette gir en gjeldsgrad på om lag 70 prosent i gjennomsnitt i perioden.

Les mer om rådmannens forslag til driftsbudsjett her.

Økonomisk handlingsregel og økonomiske målsettinger

  1. Korrigert netto driftsresultat skal utgjøre 2,0-2,5 prosent av driftsinntektene
  2. Bykassefinansierte lån skal utgjøre inntil 70 prosent av driftsinntektene
  3. Renter og avdrag skal utgjøre åtte prosent av frie disponible inntekter
  4. Disposisjonsfondet skal utgjøre fem prosent av driftsinntektene

Les mer om handlingsregel og målsettinger her.

Økonomisk status

Klikk her for å lese om nøkkeltall som sier noe om kommunens økonomi

Forslag til investering, finansiering og gjeldsutvikling

Trondheim har i en periode hatt høy befolkningsvekst. Det krever store investeringer for å kunne tilby gode kommunale tjenester. Rådmannen foreslår investeringer for om lag 10 milliarder kroner i perioden 2020-2023. Lånefinansieringen er på om lag 55 prosent.

Les mer om rådmannens forslag til investering og finansiering her.

Låneopptak og netto finansutgifter

Rådmannen foreslår å låne 1 743 millioner kroner for å finansiere investeringer i 2020. Samlet låneopptak til investeringer i perioden 2020-2023 er 5,5 milliarder kroner.

Trondheim kommunes kraftfond vil ved inngangen til 2020 ha en verdi på om lag 7,1 milliarder kroner. Aksjeandelen i fondet er 17 prosent. Avkastningen forventes å bli 265 millioner kroner i 2020.

Les mer om kommunens låneopptak og netto finansutgifter her.

Beregningstekniske forutsetninger

Rådmannen har lagt til grunn at kommunene får en vekst i de frie inntektene på 1,3 milliarder kroner i 2020. Rådmannen anslår at lønnsveksten blir på 3,5 prosent i 2020 og prisveksten på 1,9 prosent. Renteforutsetningene er basert på Pengepolitisk rapport fra Norges bank nr 2 i 2019. Les mer om forutsetningene som er lagt til grunn for rådmannens budsjettforslag her.