Klimabudsjett

Kommunedelplan energi og klima, 2017-2030 har som visjon at Trondheim kommune skal være en internasjonal foregangskommune for utvikling av gode klima- og miljøløsninger. Trondheim kommunes energi- og klimapolitikk støtter opp om Parisavtalen og FNs bærekraftsmål. Trondheims utslippsmål for 2030 er mer ambisiøse enn EUs og Norges tallfestede forpliktelser. Foruten reduserte klimagassutslipp, gir det grønne skiftet nye muligheter for byen vår. Utslippene har begynt å gå ned og innbyggerundersøkelsen for 2019 viser at et stort flertall av byens befolkning synes at klimaarbeidet gjør Trondheim til en bedre by å bo i.

I økonomiplanperioden foreslår Rådmannen å prioritere de klimatiltakene som gir størst effekt i tråd med målene i kommunedelplan energi og klima 2017-2030. Handlingsprogrammet for perioden 2017-2020 går mot slutten. I tillegg gjør forbedringer i datagrunnlaget og metodikken for klimabudsjettet det hensiktsmessig å rullere tiltakspunktene i løpet av perioden. Fra 2020 vil klimabudsjettet inkludere tall for Klæbu. Trondheim kommunes rolle er i mange tilfeller å være pådriver, samarbeidspartner, og tilrettelegger, ettersom flere store utslippskilder ikke er eid eller styrt av kommunen.

Veitrafikk, anleggsmaskiner og avfallsforbrenning er de store utslippskildene i Trondheim kommune. Trondheims nye og fossilfrie bussystem, satsingen på teknologiskifte for kjøretøy, og tilrettelegging for gåing og sykkel, bidrar til å redusere utslippene fra veitrafikken. Dialog med markedet og kravstilling i anbud gjør fossilfrie og nullutslipps anleggsmaskiner mulige. For nybygg hvor Trondheim kommune er byggherre er kommunen allerede kommet langt i å gjennomføre målet om fossilfrie anleggsplasser. Et arbeid med å kartlegge potensialet for karbonfangst- og lagring fra avfallsanlegget på Heimdal vil fortsette i økonomiplanperioden. Foruten arbeidet med dagens store utslippskilder, kommer kommunens satsinger for å fremme grønt skifte blant næringslivet og klimavennlige hverdagsvalg blant folk flest. Det nyoppstartede Klimapartner-nettverket, EU-prosjektet +CityxChange og Trondheim folkebiblioteks satsing på fiksing, deling og gjenbruk er gode eksempler på dette. Det er summen av alle enkeltvalg som er ”litt smarter” som i praksis gjør Trondheim til en bedre by i lavutslippssamfunnet.