Miljø-, landbruks- og laboratorietjenester

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2020-2023

Hoveddelen av driftsbudsjettet går til forvaltning og utviklingsoppgaver innenfor miljøfeltet. Oppfølging av vedtakene i kommunedelplan Energi og klima 2017-2030 er den største enkeltdelen av budsjettet for tjenesteområdet i 2020. Enhetens driftsmidler utløser andre finansieringskilder innen naturforvaltning, miljøretta helsevern og klima. I revidert statsbudsjett for 2019 ble det orientert om at statlige tilskudd til klinisk veterinærvakt og to mindre landbruksfaglige tilskuddsposter går over fra å være øremerkede tilskudd til rammetilskudd. Rådmannen vil komme tilbake til hvilke behov for korrigering dette medfører i forbindelse med sin redegjørelse for hvilke konsekvenser statsbudsjettet medfører.

Kommunens analysevirksomhet består av det kommersielle selskapet LabTjenester AS og den kommunale enheten Analysesenteret. Analysevirksomheten har siden 2014 hatt et årlig merforbruk i forhold til budsjett på i underkant av 4 millioner kroner og det er ingen indikasjon på at resultatet vil bli bedre i årene framover. Rådmannen vil i løpet av 2019 ferdigstille en rapport som drøfter de ulike alternativene for fremtidig drift av virksomheten og søke å organisere virksomheten slik at merforbruket reduseres.

Tabell 19-2 viser rådmannens forslag til netto driftsramme for område miljø-, landbruks- og laboratorietjenester i perioden 2020-2023. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2019 per 31.12.2018 (sammenslått budsjett for Trondheim og Klæbu kommune). Tabell 19.3 viser rådmannens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Endringer i tjenestetilbudet

It-utvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,2 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsøkningen i kommunen. Midlene er planlagt brukt på å øke kommunens og byutviklingsområdets kompetanse til å ta i bruk ny It-teknologi for å sikre at felles data og løsninger tilrettelegges på en mest mulig framtidsrettet måte. Midlene brukes også for å sikre oppgradert og tilpasset fagprogramvare innenfor byutviklingsområdet.

Redusert saksbehandlingskapasitet

Rådmannen foreslår at tjenesteområdet, for å tilpasse seg rammen, reduserer aktiviteten opp mot laboratorieanalyser og reduserer kapasiteten når det gjelder forvaltningsoppgaver knyttet til miljørettet helsevern, forurensning, naturforvaltning og landbruk med rundt 0,3 millioner kroner per år. Reduksjonen vil medføre at området får noe redusert kapasitet til å utføre en del tjenesteoppgaver.

Redusert innsats miljø

Rådmannens foreslåtte reduksjon opp mot miljø vil føre til en lavere kapasitet for å bevare arter gjennom restaureringstiltak. Det er heller ikke rom for å øke tilsynsaktiviteten innen miljørettet helsevern, spesielt knyttet til risikovurderinger og psykososiale forhold, i tråd med de faglige retningslinjene, slik formannskapet ønsket i oktober 2018 (sak 223/18)

Tilbakeføring av engangsøkning klimahandlingsplan

Rådmannen foreslo i sitt budsjettforslag for 2019 å redusere satsingen på klima med 0,8 millioner kroner. I forbindelse med behandlingen av politikernes budsjettforslag ble det vedtatt å bevilge 0,8 millioner kroner til klimaområdet i 2019. Denne bevilgningen reverserte rådmannens foreslåtte kutt på klimaområdet for 2019, men gjaldt bare for 2019. Fra 2020 og utover foreslår rådmannen å redusere klimabudsjettet med 0,8 millioner kroner som følge av dette.

Redusert innsats klima

Arbeid med klimatiltak i landbruket vil bli mer omfattende fremover som følge av at den nye kommunen får tilført et stort landbruksareal samtidig med en økende bevissthet om utslipp og tiltak i landbruket fordrer handling. Miljøtjenester har lite midler som ikke er bundet opp i fast produksjon og lovbestemte oppgaver. For å tilpasse seg rammen, har rådmannen funnet det nødvendig å foreslå en ytterligere reduksjon av klimamidler, som igjen begrenser muligheten til å oppfylle visjonen om å være en internasjonal foregangskommune. Reduksjon vil gi lavere kommunal innsats i et grønt skifte, med redusert kapasitet særlig til medvirkning og holdningsskapende arbeid mot innbyggere og næringsliv. Færre gode initiativ vil kunne motta støtte.

Opprusting av bryggene

Rådmannen har i tråd med vedtak i sak 51/19 foreslått at det bevilges to millioner kroner per år i perioden 2020 til 2025 til istandsetting av antikvarisk verdifulle brygger. Rådmannen vil lyse ut tilskuddsmidler. Istandsetting av brygger skjer i samarbeid mellom eier og forvaltning og med flere tilskuddsparter som kulturminnefondet, riksantikvaren og fylkeskommunen.