Miljø-, landbruks- og laboratorietjenester

Trondheim kommune skal fremme folkehelse ved å sikre byens befolkning mot ytre faktorer som påvirker helsa negativt, som støv og støy, og bidra til å redusere forurensning til jord, luft og vann. Folkehelse må ivaretas og fremmes i arealforvaltningen, både for ny og eksisterende bebyggelse. Gode oppvekstforhold i skoler og barnehager er viktig.

Byens blågrønne områder skal utvikles til gode leveområder for plante- og dyrearter som kan bidra til økt naturmangfold i byen. Kommunen skal ha en kunnskapsbasert forvaltning av naturmiljøet fra fjord til fjell for å hindre tap av naturmangfold.

Historiske Trondheim er en stor del av byens felles identitet. Hovedprioriteringer i perioden er å bidra til at historiske brygger i Kjøpmannsgata blir satt i stand som kulturminner, at utvalgte veiter og bakgårder brukes slik at kulturmiljøet er ivaretatt og å løfte fram modernismens arkitektur i bybildet.

Fram mot 2023 skal klimagassutslippene i Trondheim reduseres kraftig og samfunnet omstilles for å takle de klimaendringene som kommer. Det står mer om arbeidet i et eget klimabudsjett i kapittel 3. Sentralt i omleggingen til lavutslippssamfunnet står satsingen på å utføre alle oppgaver litt smartere og mer klimavennlig i samarbeid med kunnskapsmiljø, innbyggere og næringsliv.

Det er viktig at kommunen har riktig kompetanse og kapasitet innen laboratorietjenester. For å utføre nødvendige analyser og ha tilstrekkelig beredskap. Flere hendelser den senere tida viser behovet for dette.

Mål for miljø-, landbruks- og laboratorietjenester

  1. Utslippene av klimagasser i 2020 skal være minst 10 prosent lavere enn i 1991, og i 2030 skal de være minst 80 prosent lavere enn i 1991.
  2. Bedre folkehelse gjennom bedre luftkvalitet og mindre støy
  3. Stanse tap av naturmangfold og øke matproduksjonen
  4. Foredle Trondheims kulturminner og spre kunnskap om dem

Om området

Driftsbudsjett

Hoveddelen av driftsbudsjettet går til forvaltning og utviklingsoppgaver innenfor miljøfeltet. Oppfølging av vedtakene i kommunedelplan Energi og klima 2017-2030 er den største enkeltdelen av budsjettet. Rådmannen har i sitt budsjettforslag foreslått at det årlig settes av 5 millioner i investeringsmidler til det viktige tiltaket innfasing av tunge nullutslippskjøretøy og anleggsmaskiner.

Les mer om driftsbudsjett for miljø-, landbruks- og laboratorietjenester