Juntti Markku

s. 13.3.1969 Kemi. Lukion 1.lk 1985, yo 1988.

Markku syntyi ja kävi koulunsa Kemissä. Äiti oli kotoisin Oulusta kaupunkilaisperheestä. Isän puolelta juuret vievät maaseudulle Alatorniolle ja ylemmissä polvissa osin kauemmaskin Tornionjokilaaksoon. Kesät vietettiin isän kotitilan alueelle rakennetulla kesämökillä. Peruskoulu oli toiminut jo hyvän aikaa Markun aloittaessa koulutiensä Kemin keskuskoulussa 1976, mistä tie jatkui Sauvosaaren yläasteen jälkeen silloin Kemin lukion nimellä toimineeseen lyseoon.


Markku on ollut aina melko laajasti kiinnostunut erilaisista asioista. Jo kouluaikana kiinnostus suuntautui matemaattisiin aineisiin, joista sittemmin tulikin jatkokoulutuksen ja työuran keskeisiä rakennuspuita. Silti kiinnostusta oli myös muuhun. Lintujen tarkkailu, retkeily, valokuvaus ja kuntoilu olivat kouluvuosien harrastuksia. Sen ajan kuvankäsittelyn luonteen mukaisesti mustavalkovalokuvat vedostettiin itse. Järjestäytyneitä muotoja harrastuksille tarjosi Kemin lintuharrastajat Xenus ry. Markku seurasi myös ajankohtaisia asioita, mikä auttoi peruskoulussa taloustietokilpailun toiselle sijalle valtakunnallisessa koitoksessa.

Lukiossa innostavilla opettajilla oli keskeinen merkitys opintojen sujumiseen ja innostuksen löytymiseen. Matematiikkaa opettaneet Ritva ja Antti Mäki sekä varsinkin omintakeisen pohdiskelevaan ja samalla ajattelemaan haastavaan tyyliinsä fysiikkaa opettanut Lasse Matikainen olivat mieleenpainuvimpia persoonia. Myös Helena Tytärniemen suorasukainen palaute englannin taidoista saattoi joskus jotakuta kirpaista, mutta oli varmaan pidemmällä aikavälillä hyödyksi meille kaikille.

Lukion jälkeen Markku hakeutui Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan sähkötekiikan koulutusohjelmaan, josta hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1993; aikajaksoon mahtui myös asevelvollisuuden suoritus pääosin Ilmavoimien viestikoulussa Tikkakoskella. Opinnoissaan Markku suuntautui tietoliikennetekniikkaan, joka koki 1990-luvulla Nokian nousun myötä vertaansa vailla olevaa kehitystä Suomen talouden selkärankana.Työllistyminen valmistumisen jälkeen keskellä syvää lamaa oli monella koulutusalalla tuolloin vaikeaa. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan parissa ei tuolloin kuitenkaan lamaa tunnettu. Työmahdollisuuksia oli vaikka muille jakaa ja opiskelijat lähes revittiin luennoilta töihin.

Monista mahdollisuuksista Markku päätyi tutkijan uralle, koska siinä oli parhaat mahdollisuudet syventää osaamista ja omaa tietämystään. Markku teki väitöskirjatutkimuksensa Oulun yliopistossa tietoliikennelaboratoriossa ja yhden vuoden tutkijavierailulla Rice-yliopistoon Houstonissa, Teksasissa. Tekniikan tohtoriksi Markku valmistui vuonna 1997. Vuosina 1999–2000 Markku työskenteli Nokia Networksin palveluksessa ja vuonna 2000 hänet nimitettiin Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professoriksi erityisalanaan tietoliikenteen signaalinkäsittely. Tässä tehtävässä hän on ollut siitä saakka. Tutkimuksessaan ja opetustyössään Markun keskeisenä teemana on ollut tehokkaiden laite- ja tietoliikennejärjestelmätason signaalinkäsittelyalgoritmien teoria, suunnittelu ja toteutus. Työnkuvassa on ollut keskeisellä sijalla myös informaatioteknologia-alan tohtorikoulutuksen kehittäminen.

Tiede- ja teknologiamaailma on nykyään hyvin kansainvälinen. Tutkimusryhmät Suomessa ovat nykyään monikulttuurisia. Lisäksi monet tutkimushankkeista pitävät sisällään paljon kasainvälistä yhteistyötä. Jälkeenpäin täytyy todeta, että yllättävän hyvän kielitaitopohjan ja yleissivistyksen koululaitoksemme on tarjonnut näissä haasteissa selviämiseen. Toki jatkuva oppiminen on myös välttämätöntä.

Vapaa-aikaa on työn ja lapsiperheen arjen jälkeen melko rajallisesti. Tätä Markku käyttää kuntourheiluun. Kesällä lajina on lähinnä juoksu tai sauvarullaluistelu ja talvella murtomaahiihto.