Lammasniemi Jorma

s. 1948 Kemi, Lyseon 1.lk 1960, yo 1968.

Koulutus

Diplomi Insinööri, Helsingin Teknillinen korkeakoulu 1973

Tekniikan lisensiaatti, Oulun yliopisto 1982

Tekniikan tohtori, Oulun Yliopisto 1983

Useita liikkeenjohdon ja johtamistaidon kursseja Suomessa ja ulkomailla

RUK 1985, sotilasarvo yliluutnantti, Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi 1995

Kemistä tutkimuksen huipulle

Jorma on työskennellyt koko työuransa Suomen suurimman tutkimuslaitoksen Teknologian Tutkimuskeskus VTT:n palveluksessa. Ura on edennyt tutkimusharjoittelijasta koko laitoksen tieteelliseksi johtajaksi. Työpaikka on sijainnut Oulussa, Espoossa ja maailmalla. ” Minulle on jäänyt epäselväksi, miksi naapurikoulun tytöt ristivät minut jo lukiossa proffaksi, mutta sittemmin on useampaa professorin virkaa hoidettu.” Vuonna 1986 tasavallan presidentti Mauno Koivisto nimitti Jorman hänen ensimmäiseen professorin tehtäväänsä, johon sisältyi Oulussa sijaitsevan VTT:n elektroniikan tutkimuslaboratorion johtaminen. Se oli virkeää kehityksen ja kasvun aikaa sekä pioneerityötä. Mikroprosessori oli juuri keksitty ja elektroniikkateollisuus oli syntymässä.

Oulun teknologiakylä aloitti ja sai mainetta maailmalla. Suomi liittyi EU:hun ja tutkimusta tehtiin eurooppalaisena yhteistyönä. Teollisuudelle kehitettiin tuotteita ja teknologioita. Tulosta syntyi ja Jorman johtamisvastuut kasvoivat.

” On ollut hienoa olla näköalapaikalla huipputeknologian ja sitä hyödyntävän teollisuuden kehityksessä” toteaa Jorma. 2011 alusta hän on osa-aikaeläkkeellä, mutta toimii vielä johdon neuvonantajana VTT:llä.

Kemin lyseosta eväät

Kemi on pieni pohjoinen teollisuuspaikkakunta. 50- ja 60- luvun Kemistä on aika harppaus kansainväliseen tiedemaailmaan. Millaiset eväät Jorma sai uralleen?

” Vaikka kaikesta maailman menosta ei kouluaikana Kemissä niin paljon tiedetty, oli siinä paljon hyvääkin. Elämä oli yksikertaisempaa ja selkeämpää kuin nykymaalimassa.” toteaa Jorma. ” Kemin lyseo oli oikeastaan aika jämäkkä koulu, jossa perustiedot ja taidot kehittyivät hyvässä järjestyksessä. Ja eihän sitä koulusta aina niin välitetty, kun oli muutakin kivaa tekemistä.”

Entiset opettajat ovat syvällä muistissa. He olivat tärkeitä persoonia myös Jormalle:

” Päällimmäisenä minulla on muistissa matematiikan ja fysiikan opettajat Aarne Pietilä ja Mauri Ruuskanen”. Aarne eli Arska oli poikkeuksellisen innostava ja osaava matematiikan opettaja. Taisi olla hän, joka sai aikaan opiskelukipinän, joka jatkui yliopistossa. Arskan kokemus oli, että lukion lopulla pojat ottaa kirin, tytöt ei. Ainakin minuun se päti. Lyseossa meni 8 vuotta, mutta sitten opiskeluintoa oli välillä vähän liikaakin.

Mauri Ruuskanen eli Nappula taas jaksoi fysiikan ja kemian tunnilla tehdä näyttäviä ja havainnollisia kokeita. Röntgenputkella saatiin käden luut näkyviin ja vety paukahteli vettä hajotettaessa. Ei ehkä enää olisi edes sallittuja, mutta vahinkoja ei sattunut.

On kuitenkin myönnettävä, että Kemistä oli riittävän haastavaa lähteä maailmalle huippukouluihin, tasokkaaseen työpaikkaan ja liittyä kansainväliseen tiedeyhteisöön. Mutta senkin oppii ajan kanssa monenlaisista kokemuksista viisastuneena. Joka tapauksessa muistelen hyvällä mielin lyseota, josta sain alkupääomaa oppimiseen”

Muuta

Tunnustuksena työstään Jorma Lammasniemi on saanut Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin 1997 ja Suomen Leijonan Komentajamerkin 2010.

Jorma Lammasniemi on Teknillisten Tieteiden Akatemian jäsen.